ZETApress

hírportál

Fabio Jakobsen sárgában

Fabio Jakobsen nyerte a 43. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny 3. szakaszát délután, ezzel az összetettben is az élre állt. A nyíregyházi sprintbefutó megnyerésével a sárga trikót is átvette. Az etap legjobb magyar helyezését Karl Ádám szerezte meg.

A sárospataki rajt előtt az elmúlt napi meleghez képest lényegesen hűvösebb idő várta a kilátogatókat és a mezőnyt, ráadásul a rajt előtt röviddel az eső is megérkezett. Karl előzetesen úgy fogalmazott, sok erőt kivett belőle a csütörtöki sprintnél a helyezkedés és az, hogy az utolsó mintegy negyven kilométerre innivaló nélkül maradt, de ennek ellenére is bízott az újabb jó eredményben. Hozzátette, a nedves burkolatnak a befutónál a féktávok miatt lehet jelentősége, de a cél előtt 3 kilométeren át szinte nyílegyenes lesz az út.

A borongós idő nem befolyásolta a jó hangulatot a csapatbuszok környékén, az Israel-Premier Tech néhány stábtagja és Carl Fredrik Hagen például kipróbálta a szervezők camping biciklijeit. A Jumbo-Vismánál is optimista volt a légkör, annak ellenére, hogy a csütörtöki hajdúszoboszlói bukásban két kerékpárosukat is elvesztették: a nyitóetapon győztes Olav Kooij vádliját 12 öltéssel varrták össze és már haza is utazott, mellette Mick van Dijke is feladta a viadalt. Rajtuk kívül Einer Augusto Rubio (Movistar) és Arvid de Kleijn (Human Powered Health) hiányzott, így 126-an vágtak neki 14:20-kor a Nyíregyházáig tartó 154 kilométeres, 565 méter szintkülönbséget tartalmazó távnak, amely során Erdőbényén hegyi hajrá, majd Tokajban és Kemecsén gyorsasági részhajrá várt a mezőnyre.

Az eső ellenére is sokan buzdították a versenyzőket az út mentén, Erdőbényén például zászlókkal fogadták a bringásokat. Nem volt egyszerű a nap szökésének kialakulása, a magyar válogatott Solymosi Márton megkísérelt belekerülni, a piros trikós Aaron van Poucke pedig a hegyi hajrá megnyeréséig volt érdekelt az elmenésben. Végül négyen maradtak az élbolyban, amelyet 2 percre engedett el a mezőny.

A záró 80 kilométeren belül egy vonat áthaladása akasztotta meg rövid időre a kerékpárosokat, akik ezt követően az eső elállásának örülhettek, de a véghajrá egyik szereplőjének várt olasz Matteo Moschetti így is bukott.

A szökevényeket a várakozásoknak megfelelően könnyedén érte utol a mezőny 16 kilométerrel a cél előtt, és ezúttal probléma nélkül jutott el a sprintig. A World Tour-vonatok között egy időre feltűnt a magyar válogatott, majd Karl Ádám a BikeExchange sora mögé állt be. A mezőnyhajrában – akárcsak a tegnapi 2. szakaszon Hajdúszoboszlón – Fabio Jakobsen diadalmaskodott, legjobb magyarnak pedig ezúttal is Karl bizonyult. Eredmények TdH 3. szakasz, Sárospatak-Nyíregyháza 154 km:

1. Fabio Jakobsen (Quick-Step Alpha Vinyl) 3:25:55 óra
2. Rudy Barbier (francia, Israel-Premier Tech) azonos idővel
3. Sasha Weemaes (belga, Sport Vlaanderen-Baloise) a. i.
…12. Karl Ádám (magyar válogatott) a. i.

Az összetett élcsoportja:
1. Jakobsen 11:59:41 óra
2. Jens Reynders (belga, Sport Vlaanderen-Baloise) 6 másodperc hátrány
3. Barbier 8 mp h.
…8. Dina Márton (EOLO-Kometa) 16 mp h.

A vasárnapig tartó, 905 kilométer össztávú magyar körversenyen holnap a Kazincbarcika környéki 177 kilométeres 4. szakasz következik három hegyi hajrával és 1325 méter szintkülönbséggel.

Szóljon hozzá!