ZETApress

hírportál

Tömegbukás célegyenesben

A holland Fabio Jakobsen nyerte a 43. Tour de Hongrie 2. szakaszát, amelyen legjobb magyarként Karl Ádám zárt. Az összetettben élen állónak járó sárga trikó gazdát cserélt, mivel a tegnapi nyitányon győztes holland Olav Kooij belekeveredett a bukásba, így célba sem ért. Helyette a belga Jens Reynders ölthette magára a megkülönböztető trikót.

Filutás Viktor, a tegnapi 1. szakaszon bukásba kerülő magyar bajnok az estét kórházban töltötte, ám mivel törést nem találtak a vizsgálatok során, az orvosok tanácsa és fájdalmai ellenére vállalta a mai 192 kilométeres szakaszt, amelyen mindössze 185 méternyi szintkülönbség várt a bringásokra Karcag és Hajdúszoboszló között. A karcagi rajt 13:30-kor volt.

Emelkedő híján várható volt a mezőnyhajrá, ugyanakkor – mint Szilasi László versenyigazgató és a korábbi kétszeres magyar bajnok Kusztor Péter is előre figyelmeztetett – a sík etapon az erős szél okozhatott problémákat. A nyolc fős szökésben Kusztor révén magyar versenyző is volt. A Novo Nordisk 37 éves bringása rajt előtt elmondta, hogy 30 fokos melegben akár 8-10 kulacs innivaló: víz, izotóniás vagy elektrolitos ital elfogy fejenként egy ilyen hosszú etap alatt. Az élboly mintegy 2,5 perces előnyt dolgozott ki, Kusztor a második, tiszaújvárosi gyorsasági részhajrá előtt szakadt le társairól, miközben a mezőnyben kisebb bukás történt, amelyben egy motoros is érintett volt.

A hajdúszoboszlói befutó előtt 55 kilométerrel a Quick-Step Alpha Vinyl állt a mezőny élére, és több mint 60 km/órás tempóval az oldalszelet kihasználva szétszakította a mezőnyt, majd rövidesen utol is érte a szökevényeket. Innentől a közös érdek mentén több csapat, így a BORA-hansgrohe, a Jumbo-Visma és az Uno-X is vállalt rövid váltott vezetéseket a mintegy 50 fős, rendkívüli tempót diktáló első csoportban, amelyben a sikerre esélyes sprinterek mellett ott volt a magyar válogatottból Karl Ádám.

A két nagy csoport között 50 másodperces különbség alakult ki. Az utolsó 15 kilométerre fordulva szép lassan összeálltak a sorok, Karl a Quick-Step vonata mögött helyezkedett. A kerékpárosokat egy szakaszon vágtató csikósok kísérték, majd 5 kilométeren belül összeért a két csoport.

600 méterrel a cél előtt, a célegyenesben tömeges bukás történt, a sárga trikós Kooij olyan szerencsétlenül járt, hogy nem is tudta befejezni a versenyt. A sprintben Fabio Jakobsen bizonyult a leggyorsabbnak, a 2. a francia Rudy Barbier lett, Karl Ádám is az élmezőnyben tekert át a célvonalon. A vasárnapig tartó 905 kilométer össztávú magyar körversenyen holnap a Sárospatak és Nyíregyháza közötti 154 kilométeres 3. szakasz következik. Eredmények 2. szakasz, Karcag-Hajdúszoboszló (192 km):

1. Fabio Jakobsen (Quick-Step Alpha Vinyl) 3:59:20
2. Rudy Barbier (francia, Israel-Premier Tech) a. i.
3. Sasha Weemaes (belga, Sport Vlaanderen-Baloise) a. i.
4. Itamar Einhorn (izraeli, Israel-Premier Tech) a. i.
5. Max Kanter (Movistar Team) a. i.
6. Matteo Moschetti (olasz, Trek-Segafredo) a. i.
…13. Karl Ádám (magyar válogatott) a. i.

Az összetett versenyben:
1. Jens Reynerds (belga, Sport Vlaanderen-Baloise) 8:33:52
2. Fabio Jakobsen (Quick-Step Alpha Vinyl) 4 mp h.
3. Olav Kooij (holland, Jumbo-Visma) a. i.
4. Elia Viviani (olasz, INEOS Grenadiers) 5 mp h.
5. Rudy Barbier (francia, Israel-Premier Tech) 10 mp h.
6. Sasha Weemaes (belga, Sport Vlaanderen-Baloise) a. i.
…9. Dina Márton (magyar, EOLO-Kometa) a. i.

Szóljon hozzá!