ZETApress

hírportál

Elindult a magyar kör

A holland Olav Kooij nyerte a 43. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny nyitóetapját. A mezőny 13:15-kor Csákvárról vágott neki a 198 kilométeres szakasznak, amely során három kört tett meg egyéb helyszínek mellett Bicske, Etyek és Felcsút érintésével, hogy aztán Csákvárra visszatérve a székesfehérvári befutó felé vegye az irányt.

Az 1651 méter szintemelkedést tartalmazó távon három gyorsasági részhajrá – kettő Bicskén, egy Csákváron -, illetve Etyeken harmadik kategóriás hegyi hajrá várt a kerékpárosokra, utóbbit a három kör miatt háromszor kellett teljesíteniük. Az előzmények idekattintva olvashatók.

Csákváron kék lufikkal díszítették a villanyoszlopokat, Vértesbogláron kerékpárokat rögzítettek a sportpálya drótkerítésére, Etyeken pedig a hegyi részhajrá előtt lángosos várta a szurkolókat, utána pedig a Mikulás köszöntötte a mezőnyt. Zámolyon – amelyet a Giro d’Italia is érintett – több helyen rózsaszín kerékpárok voltak az utak mentén.

Öt fős szökést engedett el a mezőny, benne a magyar bajnok Filutás Viktorral és Dina Mártonnal. Előbbi egy hegyi hajrát és gyorsasági részhajrát is nyert, de utóbbi is szorgosan gyűjtögette a pontokat mindkét kategóriában. Filutást 100 kilométerrel a befutó előtt befogta a nyugodt tempót választó mezőny.

A hajrához közeledve a hátsó régióban történt egy bukás, amelyben Filutás és az egyik magyar válogatott versenyző is érintett volt. Székesfehérváron eközben a szponzorautókat felvonultató karavánt és a mezőny előtt beérkező motoros rendőröket is hatalmas tapssal köszöntötte a kordonok mellett több sorban álló tömeg.

A talpon maradt négy szökevény egy kilométerrel a cél előtt adta meg magát, így következhetett a mezőnyhajrá, amelyben a holland Olav Kooij és az olasz Elia Viviani meccselt az elsőségért, végül a Jumbo-Visma versenyzője megelőzte az Ineos Grenadiers sprinterét. Eredmények, TdH 1. szakasz Csákvár-Székesfehérvár, 198 km:

1. Olav Kooij (holland, Jumbo-Visma) 4:34:36 óra
2. Elia Viviani (olasz, Ineos Grenadiers) azonos idővel
3. Matthew Walls (brit, BORA-hansgrohe) a. i.
…16. Karl Ádám (magyar válogatott) a. i.

Az összetett élcsoportja:
1. Kooij 4:34:36 óra
2. Jens Reynders (belga, Sport Vlaanderen-Baloise) 2 másodperc hátrány
3. Viviani 4 mp h.
4. Walls 6 mp h.
5. Dina Márton (EOLO-Kometa) azonos idővel
6. Filutás Viktor (Adria Mobil) 7 mp h.

Reynders a szökésben gyűjtött jóváírásoknak köszönhetően várhatja a 2. helyről a folytatást: a vasárnapig tartó 905 kilométer össztávú magyar körverseny holnap 13:30-kor a Karcag és Hajdúszoboszló közötti 192 kilométeres etappal folytatódik.

Szóljon hozzá!