ZETApress

hírportál

Szicíliába megy a Giro

Mark Cavendish nyerte a Giro d’Italia országúti kerékpáros körverseny 3. (utolsó magyarországi) szakaszának balatonfüredi sprintbefutóját, az összetettben változatlanul a holland Mathieu van der Poel áll az élen. Legjobb magyarként Fetter Erik a 41. helyen haladt át a célvonalon. A tegnapi 2. szakaszról idekattintva olvashatunk.

12:25-kor Kaposvár főteréről 8100 méteres felvezetés után 12:40-kor indulva 201 kilométer teljesítése várt a 22 csapatos, 176 fős mezőnyre. A rajt előtt elállt az eső, így száraz időben indulhattak el a kerékpárosok, és rögtön hárman eltekertek a mezőnytől: a Drone Hopper-Androni Giocattoli pénteken mintegy 180 kilométeren át szökésben lévő duója, Mattia Bais és Filippo Tagliani mellé ezúttal Samuele Rivi (EOLO-Kometa) csatlakozott. Triójuk 6 perc feletti előnyt kapott a mezőnytől, ekkora különbségnél állt az élre a rózsaszín trikós Van der Poel csapata, az Alpecin-Fenix.

Noha többször is úgy tűnt, az oldalszélben megszakíthatják az addig nyugodt sebességgel csordogáló mezőnyt, erre végül nem került sor. Az utak mentén az elmúlt napoknál hűvösebb és esőt ígérő idő ellenére is sokan biztatták a kerékpárosokat.

Az élbolyban Tagliani leszakadt társaitól, a másik két szökevényt 28 kilométerrel a cél előtt érte utol az akkorra már gyors tempóban tekerő mezőny. A tihanyi emelkedőn ketten távolodtak el a hegyi pontokért – a német Rick Zabel át is vette kategória 1. helyét van der Poeltól -, ám a mezőnyhajrát nem tudták megakadályozni.

A sprintben a 36 éves, a háromhetes viadalokon immár 53 szakaszelsőséggel rendelkező Mark Cavendish bizonyult a leggyorsabbnak, Valter Attila francia csapattársa, Arnaud Démare és a kolumbiai Fernando Gaviria előtt. Az összetett élcsoportja nem változott, Van der Poel a várakozásoknak megfelelően megtartotta 1. helyét. A három magyarból Fetter Erik 41., Valter Attila pedig 48. lett, de a győztessel azonos idővel, míg Peák Barnabás 172. helyen ért célba 1:06 perc hátránnyal. Zalakarosi felvételeink Vigh Alex felvételei.

A hatodik Grand Tourján szerepelő szlovén Jan Tratnik (Bahrain Victorious) először kényszerült feladni a versenyt: a 2015-ös Tour de Hongrie záróetapjának győztese egy pénteki bukásban sérült meg, a mai szakaszt már be sem fejezte. Eredmények, Giro d’Italia 3. szakasz, Kaposvár-Balatonfüred, 201 km:

1. Mark Cavendish (Quick-Step Alpha Vinyl) 4:56:39 óra
2. Arnaud Démare (Groupama-FDJ) azonos idővel
3. Fernando Gaviria (kolumbiai, UAE) a. i.
…41. Fetter Erik (EOLO-Kometa) a. i.
…48. Valter Attila (Groupama-FDJ) a. i.
…172. Peák Barnabás (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) 1:06 perc hátrány

Az összetett élcsoportja:
1. Mathieu van der Poel (holland, Alpecin-Fenix) 9:43:50 óra
2. Simon Yates (brit, BikeExchange-Jayco) 11 másodperc hátrány
3. Tom Dumoulin (holland, Jumbo-Visma) 16 mp h.
…40. Valter 1:02 perc hátrány
…101. Fetter 3:07 p h.
…167. Peák 7:25 p h.

A 105. Giro d’Italia résztvevői a holnapi szünnap után már Szicíliában folytatják: az Avolából induló 172 kilométeres szakasz az Etnán zárul hegyi befutóval. A 3445,6 kilométer össztávú viadal május 29-én a veronai időfutammal fejeződik be.

Szóljon hozzá!