ZETApress

hírportál

Százezrek a Giron

Révész Máriusz szerint a világ egyik legnagyobb sporteseménye kezdődik meg a pénteken a Budapestről rajtoló Giro d’Italia országúti kerékpáros körverseny ma esti csapatbemutatójával. A Giro 1-3. szakaszát rendezik péntektől vasárnapig Budapesten és Dunántúlon, amelyet korábban még egy háromhetes verseny sem érintett.

Két évnyi közös gyötrődés után végre itt vagyunk a Nagy Rajt pillanatában – fogalmazott Mauro Vegni, a Giro versenyigazgatója a Hősök terei sajtóreggelin kiemelve: igyekeznek a lehető legkevésbé gondot okozni a forgalomkorlátozásokkal és lezárásokkal, ám tisztában vannak vele, hogy egy ilyen horderejű sportesemény jelent nehézségeket.

A mai napon el fog indulni Magyarországon a világ egyik legnagyobb sporteseménye a csapatbemutatóval – hangsúlyozta Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos leszögezve: egyetlen más sportesemény sem ad ennyi lehetőséget a természeti szépségek, a kulturális örökség bemutatására, mint a háromhetes körversenyek, a legnagyobb kerékpáros viadalok egyike.

Rendkívül szomorúak voltunk, amikor 2020-ban le kellett mondani a pandémia miatt a Giro-rajtot, de nem volt még Magyarországon akkora elmaradt sportesemény, amelynek olyan haszna lett volna, mint annak a Giro-rajtnak. Azóta van kerékpáros sztárunk, Valter Attila, és nem az akkor kalkulált egy, hanem három magyar rajtol el most Budapestről – folytatta a kormánybiztos megemlítve: Valter 2020-as indulása előtt egyedül Bodrogi László szerepelt az olasz körversenyen magyarként, azóta tavaly Dina Márton indult, idén pedig Fetter Erik és Peák Barnabás mutatkozik be.

Rózsaszínben látom a magyar kerékpározás jövőjét – fogalmazott Révész Máriusz elárulva: négy fontos szempont lebegett a szemük előtt a verseny Magyarországra hozása kapcsán: a fantasztikus országmarketing lehetősége, a magyar kerékpársportnak adható lendület, a közösségi élmény – Olaszországban napi 300 ezer ember szurkol az utak mellett -, illetve a kerékpározás népszerűsítése. A pápalátogatás sem volt bonyolultabb esemény biztosítás szempontjából. Egyúttal fegyelmezettséget kért a nézőktől, hogy biztonságos távolságból szurkoljanak a kerékpárosoknak. A szurkolók a járványhelyzet miatt közvetlenül nem találkozhatnak a versenyzőkkel tette hozzá újságírói kérdésre.

Óberling József rendőrezredes, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztályának vezetője ismertette a háromrétegű biztosítást: elsőként a fix helyszínek (rajt- és célvárosok), másodrészben a versenyútvonal teljes, hermetikus biztosítása áteresztési pontokkal a polgárőrséggel közösen – mely a girohungary2022.hu és a police.hu portálokon elérhető -, harmadrészt pedig a mezőny és a teljes karaván biztosítása motorosrendőrökkel. Behajtási, várakozási és megállási tilalmak lesznek érvények az útvonalak jelentős részén az adott versenynapokon, az ezeket megszegő járműveket elszállítják, erről a 06-80-180-780 zöldszámon lehet érdeklődni. Javasolta egyúttal az útvonaltervező alkalmazások használatát, különösen Visegrád felé Szentendre és Esztergom irányából, illetve vasárnap Tihany környékén. A szombati időfutam teljes hosszában kordonozva lesz, a keresztirányú tömegközlekedés sem fog működni, a Hősök teréről 14 órától percenként induló versenyzők mindegyikét motorosrendőr vezeti fel.

Bodor Ádám, a BKK mobilitásfejlesztési igazgatója rámutatott: már a ma 18 órakor kezdődő csapatbemutató kapcsán lesznek korlátozások a Hősök tere környékén. A pénteki Grande Partenza kapcsán még jelentősebb lezárásokra kell számítani, a közösségi közlekedés használatára kérte a fővárosban drukkolókat, ezt elősegítve a Kisföldalatti sűrűbben közlekedik. Szombaton az egyéni időfutam hatása még jelentősebb lesz a tömegközlekedésre, tájékozódni a bkkinfo.hu és a BudapestGO utazástervező alkalmazás segítségével lehet.

Szóljon hozzá!