ZETApress

hírportál

Sportnapilaptól a MOB-ba

Tóth Anita 12 Dakar Rallye után lesz a MOB sajtófőnöke. Rövid információ tudatta a közelmúltban, hogy Gyulay Zsolt MOB-elnök felkérését elfogadva a Nemzeti Sport rovatvezetője váltja Gundel Takács Gábort a sajtófőnöki székben.

27 éve dolgozik a Nemzeti Sportnál. Érdekelne, melyek voltak az első, sporttal kapcsolatos élményei, benyomásai? – kérdezte Jocha Károly, a JochaPress.hu alapító főszerkesztője az április közepén munkába álló Tóth Anitától.

T.A: Édesapám fél évszázada elkötelezettje a labdarúgásnak. Előbb a Miskolci VSC NB I/B-s csapatában is játszott, majd Taktaszada községben mindmáig edzőként igyekszik megszerettetni a fiatalokkal kedvenc sportágát, immár több mint negyven éve. Természetesen mindenhová vitt magával, egészen kislány korom óta, így hamar megfertőződtem a sport szeretetével.

Mikor gondolt először arra, hogy egyszer sportújságíró lesz?

T.A: Miskolcra, a közgazdasági szakközépiskolába írattak be a szüleim. Ott a bemutatkozásnál tőlem is megkérdezte az osztályfőnököm, mi szeretnék lenni. Amikor meghallotta, hogy sportújságíró, kis döbbenetet követően megkérdezte: rendben, de akkor miért éppen a közgazdasági szakközépiskolát választottad?

Ahol azután le is érettségizett, a korábbi elhatározása pedig egyre erősödve megmaradt.

T.A: Beiratkoztam Havas Henrik sportújságíró-képző kurzusára, amelyet menet közben átvett a szegedi József Attila Tudományegyetem. Így végül ott szereztem diplomát is. A nyílegyenes folytatáshoz nyilván kellett egy kis szerencse is. Ez 1994-ben mosolygott rám a Nemzeti Sportnál, ahonnan egyidejűleg számos kolléga távozott. Ezért a vezetés több gyakornok felvétele mellett döntött – az egyik bejutó én lettem. Akkor került, a laphoz Csanálosi Bea, Lipiczki Ágnes és Szabó Gábor is.

Emlékszik még arra, mi volt az első, konkrét feladata a sportnapilapnál?

T.A: Egy kerékpározással kapcsolatos témát kellett feldolgoznom a Fiatalok a küzdőtéren rovatba, de nyilván bármi mást is megcsináltam volna, amit éppen rám osztanak. Egyébként rövid időn belül az autó- és motorsport felségvizeire sodródtam, ahol azután évtizedeket eltölthettem.

Mindkét sportágon belül több, egymástól különböző szakágban kellett elfogadtatnia magát.

T.A: Számos, segítőkész ember közül is ki kell emelnem Bessenyey Krisztinát, aki akkoriban az Autó-Motor című szaklap főszerkesztője volt. Ő kezembe adta a szakágak szabálykönyveit azzal az ajánlással, hogy ezeket igyekezzek mielőbb megtanulni, így akikkel együtt kell dolgoznom, lássák a témákban való jártasságomat.

Sportága kiemelkedő eseményei közül az idők folyamán sokról a helyszínről tudósított.

T.A: 12 Dakar Rallye-n lehettem ott, Baumgartner Zsolt, Talmácsi Gábor és Michelisz Norbert legemlékezetesebb szerepléseiről is beszámolhattam, az utóbbi nyolc évben pedig a Hungaroring sajtófőnöki feladatait is elláthatom.

Amikor Gyulay Zsolt, a mogyoródi F1-es komplexum elnök-vezérigazgatója lett a MOB megválasztott elnöke, megfordult-e a fejében, hogy Önt kéri majd meg a megüresedett sajtófőnöki feladatkör betöltésére?

T.A: 27 éven keresztül dolgoztam a Nemzeti Sportnál, ahol az évek során több ajánlattal is megkerestek más fórumokról. El tudtam volna képzelni, hogy majd egyszer ott fejezem be pályafutásomat, de ez a MOB-hoz történt meghívás egy kiemelt lehetőséget jelent számomra!

Mire számít, mi mindennel kell majd a MOB sajtófőnökeként foglalkoznia?

T.A: Eddig csak kétszer jártam új munkahelyemen, ahol ismerkedem a kollégákkal, az ottani viszonyokkal, feltételrendszerrel. Egy dologban viszont egészen biztos vagyok. A sokféle tennivaló között bizonyára kiemelt szerepet kap majd az edzők képzésének és továbbképzésének sokoldalú támogatása, mely Gyulay Zsolt elnök úr számára nagyon fontos. Mivel jó edzők nélkül nem születhetnek világraszóló magyar sikerek, ezért a MOB és a Magyar Edzők Társasága közötti együttműködés folyamatos erősítése borítékolható.

Szóljon hozzá!