ZETApress

hírportál

Öttusa vk az NKE-n

31 ország 62 női és 60 férfi öttusázója áll rajthoz az idény 2. világkupa-versenyén, melyre a jövő héten kerül sor Budapesten – tudtuk meg a keddtől vasárnapig tartó viadal mai sajtótájékoztatóján a Sportok Háza földszinti nagy tárgyalójában, Király Anita moderálásával.

Gallai István, a MÖSZ főtitkára emlékeztetett arra, hogy magyar szempontból jól indult a vk-idény, hiszen márciusban Kairóban Gulyás Michelle és Bőhm Csaba ezüst-, Szép Balázs pedig bronzérmet szerzett. A 2. állomáson a megszokottnál kisebb mezőnyök kezdik meg a csatározást, ami magyarázható azzal, hogy az idei még nem olimpiai kvalifikációs év, illetve hogy hiányozni fognak a sportágban fontos szerepet játszó oroszok és fehéroroszok.

A sportvezető arról is beszélt, hogy a világkupával párhuzamosan, május 1-jén vasárnap Budapesten tanácskozik majd a nemzetközi szövetség munkacsoportja, amely a lovaglás helyére kerülő sportágról dönt. Másnap az UIPM vezérkara ülésezik, 3-án kedden pedig sajtóközlemény várható a döntésekről. A magyar szövetség csak vendéglátó és egyik megbeszélésre sem kapott meghívást egyetlen képviselője sem.

A lányokat szerencsére elkerülték a nagyobb betegségek, sérülések. Fiatal, 12 fős csapat indul a versenyen, amely tapasztalatszerzésre remek alkalom lesz – mondta Kállai Ákos a női válogatott szövetségi kapitánya hozzátéve, biztos benne, hogy kettőnél több versenyző is döntőbe jut majd, utalva arra, hogy Kairóban Gulyás Michelle a 2., Simon Sarolta a 7. helyet szerezte meg.

Hasonlóan vélekedett Martinek János, a férfiak szakvezetője, amikor arról beszélt, hogy Kairóban mind a négy magyar fiú a fináléba jutott, de most ennél is több hazai döntőst vár a 12 induló közül. A sajtótájékoztatón részt vett Bőhm Csaba és Simon Sarolta is, mindketten a plusz erőt adó hazai közönség buzdításában bíznak.

Megmarad a lóállomány!

A lovakat nem lövik le ugye? – kérdezte valaki az ismert film-cím után szabadon. Gallai István megnyugtatta: a MÖSZ vezetősége határozatot hozott arról, hogy a lóállományt meg kell tartani, és ha lovaglás nélküli lesz az öttusa, olyan értékmegőrző versenyeket szeretnének majd rendezni, amelyek fenntartják a hagyományos magyar sportágat!

Szeretnénk megpályázni a 2024-es világbajnokságot, amely az utolsó olimpiai kvalifikációs verseny lesz, és az utolsó olyan vb, amelyen még lesz lovaglás. Itt búcsúznánk el attól a sportágtól, amely Balczó András, Martinek János, Vörös Zsuzsanna révén beírta a nevét a sportág és a magyar sport aranykönyvébe. Ha már búcsúzni kell, búcsúzzunk szépen! – mondta a főtitkár.

A vk-sorozatban az idén debütált az új formátumú, elődöntős-döntős rendszerű, tömbösített lebonyolítás, melyben a számok kis szünetekkel követik egymást. A selejtezőből 36-36 versenyző jut tovább, ahogy eddig is, azután viszont a körvívás következik, melynek eredményét magukkal viszik az öttusázók a további szakaszokra. Az elődöntőben két csoportban zajlanak a számok, mindegyik 18 fős mezőnyrészből az 1-7. helyezett közvetlenül fináléba jut, további négy pedig az eredménye alapján.

A vk-sorozat március végén indult Kairóban. A budapesti állomáson 26-án kedden a férfi selejtezőt, 27-én szerdán a női selejtezőt és a férfi körvívást, 28-án csütörtökön a férfi elődöntőt és a női körvívást, 29-én pénteken a női elődöntőt rendezik az Orczy-kerti Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, majd 30-án szombaton következik mindkét nem fináléja 18-18 résztvevővel. A verseny a vegyes váltóval május 01-jén vasárnap zárul. Ezután a bulgáriai Albena lesz a 3. helyszín május közepén, végül júniusban következik a 4. állomás Ankarában, ahol két héttel később a vk-döntőt is rendezik.

Szóljon hozzá!