ZETApress

hírportál

RG a Világjátékokon

Rendhagyó rg-verseny lesz Birminghamben. A ritmikus gimnasztika az egyik olyan sportág, amely az olimpián és a Világjátékokon is szerepel – tudatta az NVESZ Sajtó.

Az ötkarikás játékokon összetettben avatnak bajnokot, illetve indul együttes kéziszer-csapat is, a nem olimpiai sportágak seregszemléjén pedig szerenként osztanak érmeket. Ebben a sportágban Magyarországnak is van egy kvótája.

A Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetség (MRGSZ) Technikai Bizottságának elnöke szerint még nem jelenthető ki százszázalékos biztonsággal az, hogy ki lesz az induló Birminghamben. Deutsch-Lazsányi Erika elmondta, a kvótát az országnak Pigniczki Fanni szerezte a világbajnokságon. – Sajnos Fanni sérüléssel bajlódott, ez később derül ki, hogy lesz-e olyan állapotban, hogy el tudjon indulni a Világjátékokon – nyilatkozta Deutsch-Lazsányi Erika.

A szakember hozzátette: az, hogy az olimpiai szereplés után a Világjátékokon is lehet magyar induló, a sportág hazai fejlődését jól tükrözi. – Voltam olyan szerencsés, hogy az első sorból nézhettem végig Tokióban, ahogy Linoj Asram olimpiai bajnoki címet szerzett. Ez a siker nekünk is sokat üzenhet. Az MTK Budapest és az Izraeli Tornaszövetség az elmúlt években kiváló szakmai kapcsolatot tartott fenn. Edzőtáborok alkalmával láttuk, ahogy a kis tornatermek világából eljutottak oda, hogy olimpiai bajnokot neveltek a sportágnak. Persze nem arra gondolok, hogy olimpiát nyerhetünk mi is, de reális cél, hogy higgyünk abban, hogy a sok munka meghozza a gyümölcsét – vont párhuzamot a Technikai Bizottság elnöke.

Az előttünk álló Világjátékok minden sportágban, de az rg-ben különösen rendhagyó lesz. A Világjátékok Nemzetközi Szövetsége (IWGA) ugyanis korábban bejelentette: Birminghamben nem indulhatnak az orosz és a fehérorosz sportolók. Ez a döntés azt vonja maga után, hogy több éremesélyes is távol marad a játékoktól. A Világjátékokat július 7-e és 17-e között rendezik meg az Egyesült államokbeli Birminghamben. A Világjátékok Magyar Csapatot koordináló Nemzeti Versenysport Szövetség információi szerint 45 fős jelenleg (+4 tekés) a kiutazó sportolói küldöttség, de tovább nőhet a kvótások száma az előttünk álló időszakban.

Szóljon hozzá!