ZETApress

hírportál

Arnold itthon marad

Pap Arnoldot letaglózta a Világjátékok szervezőinek döntése. A kérdés – legalábbis első fokon – eldőlt, hiszen a Nem Olimpiai Sportágak Világjátéka szervező bizottsága arról értesítette Kerstner Róbertet, hogy kvótát kapott az amerikai Birminghamben nyáron megrendezésre kerülő játékok szumó versenyeire.

Az ugyancsak nehézsúlyban komoly reményeket tápláló pécsi Pap Arnoldnak így minimálisra csökkentek az indulási esélyei. – Mit szól a döntéshez? – kérdezte a pécsi óriás Pap Arnoldot Jocha Károly, a JochaPress.hu alapító főszerkesztője.

P.A: A hír meglehetősen letaglózott. Mivel ezekben a küzdősportágakban a japánok abszolút nagyhatalmaknak számítanak, nem tudok másra gondolni, csak arra, hogy az ő ajánlásuk döntött Robi meghívása mellett. Riválisom ugyanis a 2019-ben, Japánban megrendezett világbajnokságon harmadikként végzett, s mivel a 2020/21-es években vajmi kevés, igazi bizonyítási lehetőség adódott, így a 2019-ben volt világbajnokság történései még mindig élénken megmaradhattak a japánokban is.

Az is hátrányosan érintette, hogy a két, versenyínséges évadot követően a 2022-es idény kezdetével sem volt szerencséje.

P.A: A szokásos évadnyitó, nemzetközi erőpróbát ezúttal is Érden rendezték meg, s bár ott elég komoly nemzetközi mezőny lépett a küzdőtérre (a dohyora), az európai szövetség mégis elvette a viadaltól az Európa Kupa minősítést, így elvesztek az ott szerzett pontjaim is. Így hiába lettem februárban nehézsúlyban és az open kategóriában is magyar bajnok – ez 2017 óta most fordult elő először a magyar szumózás történetében -, ezt a duplázásomat sem vehették figyelembe a szervező bizottságban.

Ön egyébként eredetileg nem is szumózóként lett nehézatléta?

P.A: Amikor 2015-ben a Budapest XVI. kerületi Kertvárosi SE-be igazoltam, még a birkózás volt a fő sportágam. Még 2017-ben is az egyik, legsikeresebb magyar olimpiai sportág, a birkózás képviselőjeként igazoltam vissza városomba, Pécsre, a PEAC birkózó szakosztályába, ahol 2018-ig párhuzamosan készültem mindkét sportág versenyeire. Onnan kezdve viszont szép lassan el kellett válnom a birkózástól, mert az idő közben 140 kilóra gyarapodott testsúlyommal már kihíztam a birkózásból, ezért maradt a felső súlyhatár nélkül űzhető szumózás.

Ahol most váratlanul belelépett egy elég nagy bodicsekbe…

P.A: Néhány napig valóban magam alatt voltam, de azután rájöttem, hogy nem szabad félúton megállnom. A 2020-ban önmagam által alapított Pécsi Sumo Club Sportegyesületet sem hagyhatom cserben, ráadásul halvány esélyem még van az amerikai Világjátékokon való részvételre is, amennyiben még visszalépések következnének.

Van még olyan versenye, ahol esetleg figyelmet érdemlő sikert érhet el?

P.A: Áprilisban Azerbajdzsánban rendezik az Európa-bajnokságot, ahol reményeim szerint elindulhatok és jó eredmény esetén árnyalatokkal javulhatna a várólistás helyezésem. Ha mégsem jutok ki Amerikába, úgy már előre kell tekintenem: 2025-ben ugyanis Kínában rendezik meg a Nem Olimpiai Sportágak Világjátékát. Oda mindenképpen szeretnék eljutni és ha ez sikerülne, akkor valami komolyabb eredményt is el szeretnék érni!

Szóljon hozzá!