ZETApress

hírportál

Sportfejlesztés Nyíregyházán

Minden idők legnagyobb sportlétesítmény-fejlesztése ment végbe az elmúlt években – mondta Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, a térség egyéni országgyűlési képviselője tegnap délután a nyíregyházi sportújságíró-kongresszuson hozzátéve: a magyar kormány a jövőben is nemzetstratégia ágazatként kezeli a sportot, területén pedig megtartja az eddigi támogatásokat.

Kovács Ferenc polgármester, a Magyar Röplabda Szövetség elnöke nyitotta meg a kétnapos kongresszust. – Indokolt, hogy a Magyar Sportújságírók Szövetsége városukban tartja idei kongresszusát, hiszen Nyíregyháza egy igazán sportos város – hangsúlyozta. – Az elmúlt nyolc-tíz évben Nyíregyházán a sport területén számos fejlesztés történt, amelyek eredményeként olyan hazai és nemzetközi versenyeket, illetve programokat sikerült a városba hoznunk, amelyek a sportújságírók figyelmét is felkeltették – mondta.

Többek között megemlítve a Continental Arénát, a régóta várt jégpályát, a városi uszodát, a közép-európai szinten is egyedülálló Atlétikai Centrumot, amelyben a közelmúltban először rendezték meg vidéken a sportág fedett pályás országos bajnokságát. A polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy már megkezdődött az új labdarúgó stadion építése, hamarosan elkészül egy tornacsarnok, továbbá a tenisz-centrumot is felújítják.

Szabó Tünde, az EMMI államtitkára kiemelte, hogy ha egy város vezetői sportosak, akkor a lakói is sportszeretők és ettől egészségesebbek lesznek. Nemcsak a sport, hanem a kultúra, az egészségügy és az oktatás területén is jelentős fejlesztések zajlottak a városban, ahol szinte minden sportág megtalálta az otthonát. A képviselő asszony ezután a kormány által a magyar sport területén az elmúlt 12 évben elért eredményeket foglalta össze. Emlékeztetett arra, hogy annak idején súlyos örökséget vettek át, és a kormány 2010-ben úgy határozott, hogy a sportot kiemelt stratégiai ágazatként kezeli. Három célt tűztek ki: egyrészt bevezették a mindennapos testnevelést, amelynek köszönhetően ma már minden magyar gyerek naponta legalább 45 percet sportol. Emellett az elmúlt években minden idők legnagyobb sportlétesítmény-fejlesztését hajtották végre, így felépült többek között a Duna Aréna, a Puskás Aréna és az MVM Dome, amelyek olyan kiemelkedő nemzetközi sportesemények helyszínei lettek, mint a vizes vb, a foci és a kézilabda Eb.

Ezen kívül kiemelt támogatásban részesítették a fővárosi és a vidéki sportegyesületeket, számos diák- és utánpótlásprogramot indítottak el, a TAO-val megteremtették a hat látvány-csapatsportág működésének feltételeit, támogatnak 16 kiemelt, és felzárkóztattak további 23 sportágat. Kitért arra is, hogy enyhítették a koronavírus-járvány hatására a sportegyesületeknél és szövetségeknél jelentkezett negatív hatásokat, továbbá elősegítették a sportszakmai működés helyreállítását. A Nemzeti Szabadidős – Egészség Sportpark Program keretében 777 településen csaknem 1000 beruházást hajtottak végre, valamint kiemelt figyelmet fordítanak a fogyatékkal élő sportolók támogatására. Zárásként hangsúlyozta, a kormány továbbra is nemzetstratégia ágazatként kívánja kezelni a sportot, és a területén megtartja az eddigi támogatásokat a jövőben is.

Díjátadás a Díszteremben

Az MSÚSZ nyíregyházi kongresszusa tegnapi első napján a szervezet Életműdíját kapta meg Salánki Miklós, a Magyar Hírlap sportrovatának újságírója és Lovas Albert, a Nemzeti Sport, a Képes Sport és a Labdarúgás című lapok nyugalmazott újságírója és fotóriportere. Feleki László-díjban részesült Székely Dávid, az M4 Sport csatornaigazgatója és Csillag Péter, a Nemzeti Sport főmunkatársa. Az eseményt a Polgármesteri Hivatal Krúdy-termében rendezték.

Dénes Tamás, az MSÚSZ főtitkára kiemelte: a szervezet nívódíjára ezúttal több mint ötven pályázat érkezett – közötte sok értékes könyvvel -, a zsűri pedig igyekezett több műfaj kiemelkedő alkotását értékelni. Az MSÚSZ nívódíjában részesült Derencsényi István, Magyar Dávid, Szigeti Csaba, Szekeres István, Szép Zoltán és Vincze Szabolcs.

Farkas József-díjat kapott Budai Csaba és Farkas Tibor, Boskovics Jenő-díjat érdemelt ki Vályi Bence, míg Gyulai István-díjjal ismerték el Bodnár Tibor, Izsányi Szabolcs, Kovács Erika, Kolozsi-Lázár Ildikó, valamint Dunda György munkáját. Utóbbi díjat érdemelte ki Csoba Péter, az MTVA/MTI sportrovatának munkatársa, valamint Vásárhelyi Tamás, az M4 Sport kommentátora, riportere is. A Lázár Bence-díjat Kovács Sándor vehette át.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke videós bejelentkezésében kiemelte: a jövőben négy díjjal ismerik el azokat a sportújságírókat, akik munkájuk során kiemelt figyelmet fordítottak, fordítanak a fogyatékkal élő sportolókra.

A mai zárónap sportdélelőttjén – mint tegnap megírtuk – a hagyományos Hoffer-kupa kispályás focitornát rendezik, de lehetőség lesz teniszezni, tollaslabdázni, atletizálni is. A versenyek többségére a kongresszuson említett, nemrégiben átadott, világszínvonalú atlétikai centrumban kerül sor.

Szóljon hozzá!