ZETApress

hírportál

Frizbi az olimpián?

Ultimate frizbi Nemzeti Bajnokság – már olimpiai formátumban is. Március 19-én veszi kezdetét az Ultimate frizbi NB I Well Travel Liga 2022. évi szezonja. Az Ultimate frizbi hazai első osztályú bajnokságán a látvány csapatsportokhoz hasonlóan több fordulóban körmérkőzéseken mérik össze tudásukat a csapatok.

A szezon hagyományosan márciustól októberig tart. Az idei évben már nyolc felnőtt egyesület vesz részt a bajnokságban, mivel a DEAC is felvételt nyert a szövetségbe. Így a négy fővárosi csapat mellett négy vidéki csapat küzd meg az Ultimate frizbi Nemzeti Bajnoka címért.

A Magyar Repülő Korong Szövetség próbajelleggel az idei évben évben meghirdette a kispályás Ultimate 4s Liga frizbi bajnokságot is. Így egész Európában Magyarországon próbálhatják ki először bajnoki rendszerben az olimpiai szakágat a felnőtt csapatok. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság ugyanis azt kérte az olimpián való szereplés érdekében a sportági világszövetségtől (WFDF), hogy a frizbi csapatsport létszámát redukálja le. A döntés értelmében 25x75m méretű pályán négy fős csapatok játszanak 2×18 perces meccset egymás ellen. A pályán lévő játékosokból csapatonként 2-2 fiú és lány van egyszerre pályán.

Valószínűleg ez az új szakág debütálhat a 2028-as Los Angeles-i olimpiai játékokon, így kiemelt jelentőséggel bír, hogy Magyarországon már idén versenyhelyzetben tanulhatják az új szakág elemeit élsportolóink – tudatta a Magyar Repülő Korong Szövetség.

Az első Ultimate 4s Ligában hat hazai egyesület csap össze, négy fordulóban. Az 1. fordulónak március 6-án vasárnap Székesfehérvár adott hont. Ezt két budapesti és egy győri forduló követi az év során. Valamennyi fordulóra ingyenes a belépés a nézőknek. Az eredményeket és statisztikákat a Magyar Repülő Korong Szövetség honlapján követhetik nyomon.

Szóljon hozzá!