ZETApress

hírportál

Szepesi 100 Angyalföldön

A 100 éve született Szepesi György Pulitzer-emlékdíjas, Prima Primissima-díjas újságírónak, sportriporternek, a magyar rádiózás legendájának, az Aranycsapat 12. tagjának állítottak szobrot ma délelőtt a XIII. kerületi Hajdú utcai pihenőparkban.

A képviselő-testület 2020-ban döntött úgy, hogy szobrot állít a hazai sporttörténelem kiemelkedő egyéniségének, Budapest és a XIII. kerület díszpolgárának születésének 100. évfordulója alkalmából. A meghívásos pályázaton három alkotó vett részt. A szakértői bizottság Erős Apolka Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész: Az Aranycsapat tizenkettedik tagja című pályaművét javasolta megvalósításra.

Lelkem mélyén a mai napig látom gyermekkorom Angyalföldjének minden utcáját, házát, minden egyes szegletét. Bennem nem tűnt el a régi Angyalföld képe – idézte Tóth József (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) polgármester ünnepi beszédében Szepesi György szavait, akit 2018-ban a Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra. A szoboravatón beszédet mondott Szöllősi György, az MSÚSZ elnöke is. Az ünnepség előtt megkoszorúzták egykori lakóhelyén, a Váci út 97. számú alatti épület falán 2019. július 02-án felavatott emléktáblát.

Ugyancsak az évfordulóhoz kapcsolódó kezdeményezés, hogy a 2022. január 17-től működő Sportrádió holnap tematikus napot szentel Szepesi György emlékének, 14 és 22 óra között pályatársak, tanítványok, sportolók emlékeznek a riporterlegendára, akinek hangja is többször megszólal majd felvételről. A nyolcórás műsorfolyamot – amely az MSÚSZ, az évente Szepesi-díjat adományozó Puskás Alapítvány és a Sportrádió együttműködésében valósul meg – a stúdióban Szepesi György két korábbi munkatársa, Lantos Gábor és Török László vezeti.

Szepesi György 1922. február 5-én született, Angyalföld és az akkor még önálló Újpest határán nőtt fel. Eredeti neve Friedlander György volt, Szepesváralján született és a buchenwaldi koncentrációs táborban elhunyt édesapja tiszteletére vette fel a Szepesi nevet. 1945 áprilisában jelentkezett a Magyar Rádiónál. Öt hónappal később, augusztus 20-án már ő közvetítette a magyar-osztrák labdarúgó-mérkőzés adásba kerülő 15 percét. Győzelemmel debütált – az első gólt szerző Puskás Ferenccel együtt -, 5:2-re nyert a magyar válogatott.

Szepesi György 60 évvel később, a Magyarország-Argentína mérkőzésen is bejelentkezett a rádióban, világviszonylatban is ritka az ilyen hosszú pályafutás. 15 nyári olimpián és 14 foci-vb-n dolgozott, nagyrészt a Magyar Rádió, esetenként a FIFA képviseletében. 1979 és 1986 között ő volt az MLSZ elnöke, 1982 és 1994 között a FIFA Végrehajtó bizottsága tagjaként tevékenykedett. 1975 és 1978 között bonni tudósítóként dolgozott, illetve 1981 és 1992 között a Magyar Rádió Szórakoztató- és Sportfőosztályának vezetője volt.

Nagy részt vállalt abban, hogy 1958-ban a magyar sportújságírók ismét csatlakozhattak a Nemzetközi Sportújságíró Szövetséghez (AIPS). Szepesi György, aki egykori futballvezetőként 90 évesen, 2012. május 24-én Budapesten a FIFA Érdemrendet, 2016. január 14-én a Nemzeti színházbeli ünnepségen az MLSZ Életműdíjat vette át.

Számos szakmai és állami kitüntetést kapott, Budapest díszpolgára lett, ugyanakkor kiderült, hogy az állambiztonság ügynökeként jelentéseket írt az ’50-60-as években. 2018. július 25-én hunyt el. A magyar sportért, a magyar sportolókért rajongó, szakszerű és közkedvelt közvetítései, sportvezetői kvalitásai és eredményei Szepesi Györgyöt mindent összevetve a hazai sport- és médiatörténet meghatározó, megkerülhetetlen szereplőjévé, örökké idézett fontos alakjává teszik.

Szóljon hozzá!