ZETApress

hírportál

Öttusa évnyitó

Mindkét nemnél népes és erős mezőny áll rajthoz a hagyományos évnyitó budapesti nemzetközi fedett-pályás öttusa-versenyen. A február 20-24-e közötti Peridot Kupán 17 ország képviselői indulnak – tudtuk meg a délutáni sajtótájékoztatón a Danubius Hotel Aréna Atlanta-termében.

Azt terveztük, hogy az új követelményeknek megfelelően egymáshoz minél közelebbi létesítményekben rendezzük meg az egyes versenyszámokat, ám az élet közbeszólt, ugyanis a január 30-i viharos szél megbontotta a KSI uszodájának tetejét, így új helyszínt kellett keresni az úszásnak. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem uszodája lett a beugró, ám ott csak egy bizonyos idősáv áll a rendelkezésünkre – mondta Kármán Sándor.

A magyar szövetség versenyigazgatója hozzátette, hogy a hagyományokhoz híven népes mezőnyök érkeznek az év első viadalára. 17 ország 65 férfi (közte 28 magyar) és 64 női (24 magyar) öttusázója kezdi meg az új formátumú küzdelmeket. A sportág történetében először B-döntőt is rendeznek, hogy a sok száz kilométert megtett, de korán kiesett versenyzőknek se kelljen egy fellépés után hazautazniuk.

Kállai Ákos, a nők szövetségi kapitánya kiemelte, hogy az alapozás után fizikailag jól felkészült versenyzők várják a versenyt, de a népes mezőnyben az elődöntőbe jutni sem lesz egyszerű. A kapitány próbaévnek nevezte az ideit, amikor elsősorban meg kell szokni az új lebonyolítást, hogy az olimpiai kvalifikációs időszaknak már tapasztalatokkal felvértezve vágjanak neki.

A férfiak számára válogató lesz a verseny az idény világkupáira – emelte ki Martinek János, a férfiak szakvezetője, aki hozzátette, hogy apróbb sérülések, betegségek nehezítették a felkészülést, az Európa-bajnok Kardos Bence például negyedszer is elkapta a koronavírust.

A versenyzőket képviselő Kasza Róbert világbajnok elsődleges célja a jól sikerült felkészülés után a döntőbe jutás, aztán a fináléban minél előkelőbb helyezés elérése. Gulyás Michelle tavalyi vb-bronzérmes arról beszélt, hogy először próbálja ki az új formájú versenyzést, és örül a népes mezőnynek.

Az új rendszerben – melyben a 2024-es olimpián is versenyeznek majd az öttusázók – a selejtező után csoportokra bontott elődöntőt rendeznek, és azt követi a finálé. A programokat 90 perces blokkokban bonyolítják le, a számok között kis szünetekkel, egymáshoz nagyon közeli helyszíneken. A Peridot Kupa programja:

február 20-a vasárnap: női kvalifikáció
február 21-e hétfő: férfi kvalifikáció és női elődöntők
február 22-e kedd: férfi és női elődöntők
február 23-a szerda: férfi elődöntők és női B-döntő
február 24-e csütörtök: férfi és női döntő, férfi B-döntő.

Szóljon hozzá!