ZETApress

hírportál

Kiss Gergely Gödöllőn

Felemelő érzés volt érezni a bizalmat! – mondta Kiss Gergely, a MATE-GEAC Férfi Vízilabda Szakosztály vezetője. A háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, kétszeres Európa-bajnok, kétszeres aranysapkás, a vizes Dream Team balkezes óriása végzettsége szerint jogász.

A szakosztályvezető 1986-ban 9 évesen kezdett vízilabdázni a BVSC-ben, 1994-ben már a nemzeti felnőtt csapat tagja volt. Játszott Olaszországban, mindent elért, amit egy élsportoló aktív pályafutása alatt sikerként elkönyvelhet. Az olimpikon ősszel kezdte meg munkáját a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem által működtetett Gödöllő Városi és Térségi Uszodában. – Mi az első vizes emléked? – kérdezték tőle a MATE sajtósai.

K.G: Amikor 3-4 évesen a Kis-Duna partján belepottyantam a vízbe, és anyukám a hajamnál fogva mentett ki. Akkor döntötte el, hogy meg kell tanulnom úszni!

Kamaszként már a nemzeti felnőtt csapatban játszottál. Hogyan élted meg a komoly nemzetközi sikereket olyan fiatalon?

K.G: Óriási sebességgel robogott a pályafutásom előre, már 14 éves koromtól. Elképesztően hamar kellett beilleszkednem a felnőttek közé, de a személyiségemből fakadó bizonyítási vágy, kitartás, maximalizmus és alázat sokat segített.

Hogyan tudtál ilyen aktív sportolás mellett tanulni?

K.G: Nehezen, feszes napi beosztással, sok tudatossággal kellett napról napra terveznem a délutánokat.

Mit jelent egy sportolónak az olimpiai részvétel?

K.G: Röviden mindent. Sok ezer vízilabdás gyerek azért kezd el edzeni, hogy majd olimpiai bajnok legyen egyszer. Semmihez sem fogható önmegvalósulása az egyénnek, amikor eléri a célját.

Többször hallhattunk nyilvános előadásaid során a kettős életpálya modell előnyeiről beszélni. Miért tartod fontosnak ezt hangsúlyozni a fiataloknak?

K.G: A sport a tanulás mellett egy komoly tartást ad a hétköznapokban. A legtöbb sportoló gyermek a káros szenvedélyektől mentesen, egészségesebben éli hétköznapjait, valamint mentálisan sokkal erősebb és tudatosabb lesz a tanulmányai és később a nagybetűs élete során is. A szülők számíthatnak a sport közegére, hogy a gyerek jó kezekben van, nem kallódik jobbra-balra az utcán vagy az internet előtt, gyakran céltalanul. Másfelől kiemelten fontosnak tartom, hogy egy sportolónak legyen víziója, hogy tudja, mit akar elérni. Nekem kiskorom óta a jogász végzettség volt a fő tanulmányi célom. A sporteredményeim miatt felvettek a levelező tagozatra, ami mellett a profi sport, a heti 9 edzés és a meccsek is belefértek.

Itt, Gödöllőn minden lehetőség adott ahhoz, hogy hosszú távon tudjon gondolkodni az a szülő, aki beíratja hozzánk a gyermekét, vagy az élsportoló, aki az Egyetem és a MATE-GEAC kötelékében jól teljesít. Hamarosan elkészül az a már óvodás kortól látható karrier/életút-támogató pályaorientációs rendszer, amely többlépcsős folyamatban biztosítja a sikeres pályakezdést. Példának okáért: aki már ötéves korában elkezdi nálunk az edzést, és van elképzelése, kitartása, szorgalma, az 20 év múlva, az egyetemről kilépve nagy eséllyel kaphat állást a MATE egyik partner cégénél. A megkezdett sportfejlesztések komoly fejlődési, kitörési lehetőséget jelentenek a régióban élők számára, és ez biztató jövőképet vetít előre.

2014-ben jelent meg az Életem a játék – Egy háromszoros olimpiai bajnok küzdelmei a vízben és a parton címmel, ami nagyon beszédes. Nyilván nagy sikere lett a könyvnek, ha 2020-ban újra kellett nyomtatni. Miért gondoltad úgy, hogy könyvet írsz tapasztalataidról, élményeidről, életedről?

K.G: Magamtól nem lett volna ilyen konkrét tervem, de a 2012-es olimpiát követő néhány hónapon belül, miután lemondtam a válogatottságot, három újságíró is megkeresett a könyv ötletével. Sokan kiváltunk akkor a vízilabda-aranycsapatból, amivel lezárult egy sikerkorszak. Ezt ők is értették, és érdemesnek tartották a történetemet arra, hogy könyv formájában megjelenjen. Így a Libri Kiadóval egyetemben összefogtam őket egy csapatba, és közösen megírtuk a sztorit.

Hogyan foglalnád össze röviden, hogy mit ad a sport, amit semmilyen más tevékenység sem képes adni?

K.G: A sport értékes emberré formál! Megbízhatóság, munkabírás, alázat, tisztelet, fegyelem, kitartás, empátia, koncentrált munka, felelősségvállalás, kudarc tűrés és siker kezelés, labdasportoknál csapatmunka, sorolhatnám estig a sport előnyeit!

Mit üzensz azok számára, akik a MATE-ra szeretnének jönni tanulni, vagy már hallgatónk, de eddig nem sportoltak?

K.G: Mozgás nélkül nem élhetünk teljes életet! Sokkal többet ül a mai ember, mint elődeink. Az agyunk működését serkenti, az egészségünket nagymértékben erősíti a sport, ráadásul fantasztikus közösségi élmény. A MATE nagy hangsúlyt fektet a sportolás ösztönzésére, amivel nagyon tudok azonosulni.

Akkor beszéljünk egy kicsit a MATE-GEAC vízilabda szakosztályáról!

K.G: Elképesztően régóta szerettem volna vízilabdát Gödöllő vonzáskörzetében. Örülök, hogy elindultunk, mert hatalmas az igény a családok részéről. Dugig volt tömve toborzáskor az uszoda előcsarnoka, felemelő érzés volt érezni a bizalmat. Tervünk az egyetemi és felnőtt csapat magas szintre emelése, illetve az utánpótlás bázis felépítése országos szintre. Szeretném, ha a MATE-GEAC-MSA, azaz az MGM jól csengő brand lenne nemcsak a férfi vízilabdában, de a sportélet egészében is!

Szóljon hozzá!