ZETApress

hírportál

Észak-magyar edzőképzés

Szakmai együttműködések a magyar sport sikeréért, az eredményes edzőképzésért. Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem az elmúlt időszakban tovább bővítette azon sportági szakszövetségek és partnerek körét, akikkel a Sporttudományi Intézet a mindennapokban együttműködik az edzőképzésben, továbbá közös szakmai programok megvalósításban.

Az egyetem a korábbi, kiemelten hasznosnak ítélt szakmai és partneri tapasztalatok alapján háromoldalú megállapodást kötött a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel és a Sarudon működő Kalandpart Kft-vel. Az együttműködés célja a hazai kajak-kenu sport szakmai színvonalának emelése, a tudományos eredmények mindennapi gyakorlatba ültetése. A partnerek a fentieken túl közös célnak tekintik a vízi szabadidő sportok és a vízitúra sport hatékony népszerűsítését, szakmai támogatását.

Az utánpótlás nevelés elméleti és gyakorlati, szakmai hátterének biztosítása, utánpótlás versenyek szervezése, a tehetséggondozás, edzőtáborok, bemutató edzések és versenyek szervezése, lebonyolítása ugyancsak szerepel a közös tervek között. A sajtótájékoztatón részt vett: dr. Váczy Kálmán Zoltán általános rektorhelyettes, EKKE; prof. dr. Bognár József intézetigazgató, EKKE Sporttudományi Intézet; Schmidt Gábor elnök, Magyar Kajak-Kenu Szövetség; Pető Tibor elnök, Magyar Evezős Szövetség; Nemcsik Balázs ügyvezető, Magyar Röplabda Szövetség; Kárpáti László elnök, Vegyész Röplabda Club Kazincbarcika; Kücsön Gyula ügyvezető, Kalandpart Kft. Sarud.

A megállapodás egyik kulcsfontosságú eleme az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Sporttudományi Intézetének aktív közreműködésével a közép- és felsőfokú edzőképzés, továbbképzés kialakítása, működtetése, valamint szakmai továbbképzések szervezése. Fontos célkitűzés, hogy az egri egyetem szakmai tudásbázisára építve a Magyar Kajak-Kenu Szövetség folyamatosan megismerje és gyakorlatba ültethesse a sporttudományok korszerű eredményeit.

A fenti képzésekhez, edzésekhez vízibázist biztosít a Tisza-tónál a Kalandpart Kft, s a partnerrel – a természeti adottságokból fakadóan – külön megállapodást is kötött az egyetem. A dokumentum tartalmazza, hogy az EKKE a Sporttudományi Intézet hallgatói számára az elméleti tudás gyakorlati hasznosítása érdekében szakmai terepgyakorlatokat és táborokat, valamint továbbképzéseket és oktatatás-nevelési gyakorlatokat szervez Sarudon.

Ugyancsak megállapodás született az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem és a Magyar Evezős Szövetség között. A magyar evezős sport hatékony fejlesztésének támogatása érdekében a dokumentumban megfogalmazott célok között szerepel edzőtáborok, bemutató edzések, versenyek és kupák közös szervezése, lebonyolítása, valamint a közép- és felsőfokú edzőképzés és -továbbképzés kialakítása és működtetése is. Kiemelt cél emellett az utánpótlás nevelés tudományos, elméleti és gyakorlati hátterének támogatása, illetve a tehetséggondozás elméleti és gyakorlati megvalósítása, fejlesztése.

Hasznos, előremutató egyezség született az immáron látvány-csapatsportok közé sorolt röplabdázás sportszakmai színvonalának emelése, a tudományos eredmények mindennapi gyakorlatba ültetése érdekében. Az elmúlt évek sikeres közös munkája nyomán írt alá háromoldalú megállapodást az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, a Magyar Röplabda Szövetség és a Vegyész Röplabda Club Kazincbarcika vezetése.

A szerződés értelmében kiemelt közös cél a közép- és felsőfokú edzőképzés, továbbképzés kialakítása, működtetése az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Sporttudományi Intézetének aktív közreműködésével és irányításával, valamint szakmai továbbképzések szervezése, illetve a kazincbarcikai középszintű sportszervező és röplabda edző technikumi képzés szakmai irányításában való aktív együttműködés. A megállapodás szerint a felek közösen segítik az Észak-magyarországi Régió egyik élcsapata, a VRCK szakmai munkáját, s együttműködnek a Digitalizáció a sportban program eredményességének növelése érdekében.

Szóljon hozzá!