ZETApress

hírportál

Új mezben a német BORA

Örömmel jelenthetjük be egy nyolcadik World Team nevezését: a németek egyetlen legfelsőbb osztályban szereplő profi csapata, a BORA-hansgrohe is eljön májusban a 43. Magyar Körversenyre! – tudatta Gombkötő Roland, a TdH sajtófelelőse. A versenyre május 11-e és 15-e között kerül sor várhatóan 24 csapat részvételével.

Tavaly szerepeltek nálunk először, s a belga Jordi Meeus révén tették emlékezetessé a premiert: a kitűnő sprinter az első etap végén, Kaposváron 3. lett, a 3. szakaszt Tatán meg is nyerte, így egy napra az összetett legjobbjának járó sárga mezt is felhúzhatta. Meeus a budapesti befutón 6. helyen ért be, ez a gyorsasági pontversenyben a 2. helyet jelentette számára. A belga bringás amúgy remek szezont futott, a Vuelta a Espanán például négy sprint során is be tudott kerülni az első hét közé, a szezon végén pedig – több egynapos dobogós eredmény után – megnyerte a Párizs – Bourges versenyét.

A BORA-hansgrohe története már több mint egy évtizedes, 2010-ben alakult Team NetApp néven, kontinentális csapatként, de már az első versenyszezon után egy szinttel feljebb léphetett, 2011 és 2016 között prokontinentális besorolással versenyezhetett. A legmagasabb szintre 2017-ben lépett, s azóta, immár BORA-hansgrohe néven, World Teamként szerez sok-sok örömöt szurkolóinak.

Ami a klub menőit illeti, egy jó ismerősünk, a 2019-es Tour de Hongrie prológja után sárga trikós cseh Jan Barta 8 szezont töltött a német klubban, de nem ő ebben a rekorder, három olyan bringás is volt a csapatban, aki túlszárnyalta: a német Schwarzmann 12 évet töltött a csapatnál (az idén a Lotto Soudal mezét viseli), honfitársa, Schillinger 12 szezon után innen vonult vissza, az olasz Benedettinek pedig az idei lesz a 13. évada a németeknél!

Igazán jó befektetés volt a német Pascal Ackermann, de még inkább Peter Sagan 2017-es leigazolása, ez a duó az ír Sam Bennettel kiegészülve zsinórban szállította a Borának a győzelmeket. 2021-re a holland Wilco Kelderman személyében egy erős összetett menővel erősödött a BORA-hansgrohe egyébként sem gyenge sora, az újonc ezt egy Tour de France összetett 5. hellyel hálálta meg. Mégis, igazi földindulást hozott 2021 vége, a csapat két nagy erőssége, a háromszoros világbajnok, hétszeres Tour-zöld trikós Peter Sagan (TotalEnergies) és a Grand Tourokon 4 szakaszgyőzelmet is begyűjtő Pascal Ackermann (UAE Team Emirates) is távozott. Természetesen az erősítés sem maradt el, többek között a 2020-as Tour de France-on zöld mezes Bennett 2 szezon után visszatért, s Jai Hindley, az ausztrálok 2020-as Giro d’Italia 2. helyezettje is csatlakozott a csapathoz.

Szóljon hozzá!