ZETApress

hírportál

Többen dupláztak

A férfiaknál a háromszoros olimpiai bajnok kardvívó Szilágyi Áront 2016 után, a nőknél pedig a négyessel győztes, egyesben ezüstérmes kajakos Csipes Tamarát 2011 után másodszor választotta meg a 2021-es év sportolójának a Magyar Sportújságírók Szövetsége.

A 64. alkalommal rendezett voksolás győzteseit az M4 Sport – Az év sportolója gálán, a Nemzeti Színházban hirdették ki. A sorrendek 366 szavazat alapján alakultak ki. – Egy remek év volt 2021, számomra kifejezetten. Úgy látom az ünneplés mértékéből, hogy a magyar sportnak is. Hasonlóan szép vagy még nagyszerűbb sikereket kívánok 2022-re is! – mondta a vastapssal ünnepelt Szilágyi Áron, miután Pézsa Tibortól, az 1964-es tokiói olimpiai kardvívó bajnoktól átvette a serleget. Áron a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség hagyományos év végi szavazásán hetedik lett.

Az ünnepségen – melyre a koronavírus-járvány miatti egy év szünet után ismét nézők előtt került sor tegnap 19:40-től 22 óráig az M4 Sport élő adásában – megemlékeztek a magyar sportélet 2021-ben elhunyt nagyságairól. A est házigazdája – mint múlt kedden megírtuk – Tihany Viktor sportriporter volt.

Az év legjobbja hagyományos csapatsportokban a tokiói játékokon bronzérmes női vízilabda-válogatott lett, az egyéni sportágak csapatversenyei kategóriában pedig a Kozák Danuta (aki egyéniben 2018-ban lett Az év sportolónője) – Csipes Tamara – Kárász Anna – Bodonyi Dóra összeállítású női kajaknégyes győzött. Az edzők között Decsi András, Szilágyi Áron és japán fővárosban bronzérmes férfi kardválogatott edzője kapta a legtöbb szavazatot.

A fogyatékos sportolók versengésében a kajakos Kiss Péter Pál 2019 után másodszor, az úszó Pap Bianka először győzött, ők mindketten aranyérmesek voltak a tokiói paralimpián. A fogyatékos csapatok versenyében a női kerekesszékes vívóválogatott 2016, 2017 és 2018 után negyedszer lett első. A kajakos srác a K&H mozdulj! segítségével készült a paralimpiára, melyről idekattintva olvashatunk.

Az év sportpillanata Fiola Attilának a nyári labdarúgó Európa-bajnokságon a világbajnok franciák ellen lőtt gólja lett, díját távollétében csapattársa: Schafer András vette át. A szűkített hármas lista a szurkolók több mint tízezer szavazata alapján alakult ki, a győztest szakmai zsűri választotta ki.

Az év e-sportolójának a virtuális autóversenyzésben jeleskedő Blazsán Patrikot választották, míg az esztendő szabadidős sporteseményének járó trófeát a debreceni Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Kupa szervezői vehették át. Az MSÚSZ-életműdíját a legidősebb válogatott labdarúgó, a 94 éves Raduly József kapta meg két nappal a gála előtt a Postás Sportközpontban.

A női első Csipes Tamara a díjat az est díszvendégétől, Stephen Roche Giro d’Italia- és Tour de France-győztes, világbajnok ír kerékpárostól kapta meg. A díjátadók között volt még Novák Károly Eduárd paralimpiai bajnok kerékpáros, Románia sportminisztere, Farkas Bertalan, az eddigi egyetlen (1980. májusi) magyar űrhajós, Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára, Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság és a Magyar Sakkszövetség elnöke, valamint Raymond Blondel, az Európai Paralimpiai Bizottság elnöke.

Szóljon hozzá!