ZETApress

hírportál

Huszonketten készülhetnek Törökországban

Második idényének vág neki Molnár Dezső, a magyar evezős válogatott szövetségi kapitánya. A szakembert a 2021-es szezont követően Jocha Károly, a jochapress.hu alapító főszerkesztője kérte mérlegkészítésre és a 2022-es év terveiről szóló beszélgetésre.

M.D: Egészen pontosan 2020. december elsején kaptam mg a kinevezésemet. Nyilvánvaló, hogy az egész év felkészülési időszakának középpontjában az olimpiai előkészületek álltak. Jómagam reményekkel voltam tele, hiszen abban bíztam, hogy 2-3 kvótát begyűjtenek majd versenyzőink Tokióra. Mint kiderült, maradt egyetlennek a normálsúlyú egypárevezős, Pétervári Molnár Bendegúz.

A kis Lopez teljesítményével, eredményességével mennyire elégedett?

M.D: Megvallom, az általam várt eredményt még kicsit túl is teljesítette. Amikor viszont már ott küzdött a B-döntőben, talán még egy kevéssel többre is tartottam volna verseny közben.

Bendegúz tehát végül is jól végzett. Másoktól viszont többet várt, legelőször is a kvóta megszerzését. Kikre gondol?

M.D: Elsősorban a Simon Béla – Juhász Adrián kormányosnélküli kettősre. Ők már február végén igen jó állapotban voltak, erre rájuk zuhant a COVID-fertőzés, ami miatt két hónapot ki kellett hagyniuk. Ezzel el is illantak az egyébként reális kijutási esélyeik. A másik csalódást nekem a Szabó Márton – Bácskai Máté kétpárevezős kvalifikációs szereplése okozta. Náluk megérzésem szerint Bácskai Máté egészségileg nem volt egészen jó passzban.

Szerencsére a sportág olimpiai képviselete Pétervári személyén keresztül csak megvolt, méghozzá a jövőt illetően biztató helyezést ért el. 2022-től pedig már a két év múlva esedékes, párizsi olimpia kerül célkeresztbe.

M.D: 22 fős válogatott keretet tudtam elfogadtatni a szövetség elnökségével. Ezek a versenyzők egzisztenciális minimum szintű anyagi juttatásban részesülnek, ennek fejében viszont szerződéses viszonyba kerülnek a szövetséggel. Ezek az evezősök a napokban három részletben utaznak törökországi edzőtáborozásra, ahol a hónap végéig ideális körülmények között végezhetik a rájuk rótt feladatokat segítőm, Szierer János és jómagam felügyelete mellett. Február az itthoni munka – elsősorban ergométerezés – jegyében telik majd el, amit a hagyományos ergós bajnokság zár le. Márciusban újabb külföldi lehetőséghez jutnak legjobbjaink, akik három hetet tölthetnek Horvátországban.

Áprilisban viszont már a hazai vizeken lapátolnak a válogatottak is…

M.D: Előbb a holt-Tiszán lesz egy hosszú távú, hatezer méteres felmérő, amelyen a felnőtt és U23-as kerettagok is részt vesznek. A hónap végén pedig Szegeden már az első válogató futamokat is lebonyolítjuk. A második válogatótól kezdve az összeülő csapathajók összeszoktatása és minél jobb formába hozatala lesz a célunk. A közös edzések alól egyetlen kivételként Pétervárit a 3. Világkupa fordulóig felmentettem.

Mi az év fő versenye 2022-ben és mire számít ott?

M.D: Augusztusban bonyolítják le a csehországi Rasicében a világbajnokságot, amelynek eseményei számunkra az olimpiai kvótaszerzésre esélyes egységek nagyon komoly próbája lesz. Ezt követően nagy valószínűséggel a társaság létszáma feleződni fog, hiszen a 2023-as versenyidényre már csak azokkal akarunk felkészülni és csatába menni, akiknek reális kvótaszerzési reményeik lehetnek.

Szóljon hozzá!