ZETApress

hírportál

MTK-sok a legjobbak

Hárspataki Gábor és Baranyi Zsófia az év legjobb karatésai. Az idén is megválasztotta a Magyar Karate Szakszövetség Az év sportolóit. A férfiaknál a tokiói olimpián sporttörténelmi bronzérmet nyert Hárspataki Gábor 3. alkalommal, míg a nőknél Baranyi Zsófia először lett a sportágban az esztendő hazai legjobbja – tudatta Turák Péter sajtófőnök.

Feledhetetlen esztendő volt a karatésok világszinten több tízmilliósra tehető táborának 2021, hiszen az idén mutatkozott be a japán eredetű küzdősport a tokiói olimpián. A sportág magyar rajongóit pedig az is lelkesítette, hogy az ötkarikás játékokon indulási jogot szerzett 82 versenyző között Hárspataki Gábor személyében magyar résztvevő is volt.

Az MTK 75 kg-os versenyzője már a júniusi párizsi kvalifikációs tornán egy parádés földre-vitelnek köszönhetően szerezte meg az olimpiai kvótát, majd Tokióban, a sportág őshazájában is emlékezeteset alkotott. Hárspataki Gábor utolsó csoportmérkőzésén a japán Nishimura ellen egy csodaszámba menő utolsó pillanatos fejrúgással fordított, és ezzel harcolta ki a helyét a legjobb négy között, ahol végül a bronzérmet szerezte meg.

Klubtársa, a fiatal Baranyi Zsófia a 2020-as budapesti korosztályos Eb-n nyert aranyérmét követően az idén bemutatkozott a felnőtt válogatottban is, az U21-esek között pedig újabb éremmel jelezte, hogy a korosztály legjobbjai közé tartozik. A fiatalok tamperei Eb-jén az 55 kg-ban Baranyi Zsófia – aki korábban egyedüli magyar karatésként megjárta a 2018-as ifjúsági olimpiát – ezúttal ezüstérmes nyert.

Szóljon hozzá!