ZETApress

hírportál

Lőrinczék topon

TOP 10-es lett a 2021-es Év sportolója szavazáson minden idők legeredményesebb magyar birkózója. Lőrincz Tamás 15 év alatt 15 világversenyes érmet szerzett, idén egy olimpiai aranyéremmel és egy Európa-bajnoki címmel is gazdagodott. A legjobb tízben ott van testvére Viktor is, aki a tokiói játékokon ezüstérmesként zárt.

Korábban hat magyar birkózó hétszer nyerte el Az év sportolója-címet az 1958-as indulás óta. A Magyar Birkózók Szövetsége adatbázisa szerint Polyák Imre kétszer lett a legjobb 1958-ban és 1962-ben, a többi győztes: Gurics György (1961), Kozma István (1967), Hegedüs Csaba (1971), Gáspár Tamás (1984) és Majoros István (2004).

A többi sportág klasszisainak konkurenciája közepette olyan olimpiai, többszörös világ- és Európa-bajnok legendák sem nyerték el soha a címet, mint Varga János, Kocsis Ferenc, Növényi Norbert, Sike András, Komáromi Tibor, Farkas Péter, Repka Attila, Kiss Balázs és Bácsi Péter.

Idén Lőrinczéken kívül Berecz Zsombor vitorlázó, Fucsovics Márton teniszező, Kopasz Bálint kajakos, Milák Kristóf úszó, Siklósi Gergely párbajtőröző, Szilágyi Áron kardvívó, Tótka Sándor kajakos és Valter Attila kerékpáros került fel a TOP 10-es listára. Szavazólapomon az 1-3. helyre Lőrincz Tamás, Szilágyi Áron és Valter Attila került.

További jelöltjeim, női sportolók: Csipes Tamara és Kozák Danuta kajakozók, Vas Kata Blanka kerékpáros; edzők: Csipes Ferenc, Decsi András, Sike András; egyénik csapatai: férfi öttusa, férfi gyorskorcsolya-váltó, kettesfogat-hajtó; hagyományos csapat: férfi és női vízilabdaválogatott, Szolnoki Dózsa férfi vízilabda.

A Magyar Sportújságírók Szövetsége január 6-án csütörtökön 19:45-től rendezi meg a 64. M4 Sport – Az Év Sportolója Gálát a Nemzeti Színházban, ahol átadják az év legjobbjainak járó díjakat. Az öt kategória (férfi, női, edző, egyéni sportágak csapata és hagyományos csapat) 1-3. helyezettjét az MSÚSZ-tagok szavazásának lezártakor, december 28-án kedden 10 órakor jelentik be a Nemzeti színpadán az M4 Sport élő adásában.

Szóljon hozzá!