ZETApress

hírportál

Falmászás Áronnal

Fogyatékossággal élő gyermekek fejlesztő falmászó foglalkozásán vett részt Szilágyi Áron olimpiai bajnok, a MOL Alapítvány jószolgálati nagykövete – láttuk a délelőtti sajtóbemutatón.

Szilágyi Áron, a MOL Alapítvány jószolgálati nagykövete a Tüskevár Általános Iskola és Gimnázium autizmus spektrumzavarral élő kisiskolás diákjaival közösen vett részt a MOL Gyermekgyógyító Program egyik idei nyertese, a Hópárduc Alapítvány fejlesztő falmászó foglalkozásán. A háromszoros olimpiai-, világ- és Európa-bajnok kardvívó ezzel is szerette volna felhívni a figyelmet a beteg, fogyatékkal élő vagy a lelki egészség szempontjából veszélyeztetett gyerekek gyógyulását segítő élmény- és művészetterápiás programok fontosságára. Sterczer Hilda, a Hópárduc Alapítvány kuratóriumi elnöke és Kovács Péter iskolaigazgató egybevágó terápiás elképzeléseik mentén kialakult szoros együttműködésükről beszéltek a foglalkozást követő sajtótájékoztatón.

A MOL Gyermekgyógyító Program 2006-os indulása óta krónikusan beteg, fogyatékkal élő, vagy a lelki egészség szempontjából veszélyeztetett gyerekek gyógyulását segítő élmény- és művészetterápiás programokat támogat. Az idei nyertes szervezetek egyike a Hópárduc Alapítvány, amelynek munkatársai kiscsoportos fejlesztő falmászó foglalkozásokat tartanak a Tüskevár Általános Iskola és Gimnázium autizmus spektrumzavarral élő kisiskolás diákjai számára. Az alapítvány egy munkatársa és az iskola között korábban fennálló szakmai kapcsolat alapjain, egybevágó terápiás elképzeléseik mentén a szakemberek örömmel döntöttek az együttműködés mellett. A foglalkozásokon a gyermekek alacsony magasságban másznak oldalazó mozgással, ún. boulder technikával, az esetleges sérülésektől pedig egy vastag szivacs védi őket. A fiatalok a falon és a földön közösen oldanak meg játékos feladatokat (pl. adott színű fogások érintésével kell begyűjteniük egy kirakós darabjait), amely során mozgáskoordinációjuk javulása mellett a figyelmük is koncentráltabbá válik, valamint szociális képességeik is észrevétlenül fejlődnek.

Felfelé! A falmászás számomra a fejlődést szimbolizálja, azt, hogy mindenki lehet jobb, ügyesebb, törhet magasabbra. Persze a fejlődésnek komoly ára van: összpontosítás, szorgalom, kemény munka. Ugyanakkor a megfelelő segítség mellett és jó közösségben a legmagasabb csúcsok sem elérhetetlenek – mondta Szilágyi Áron olimpiai bajnok, a MOL Alapítvány jószolgálati nagykövete. – A falmászás és a hegymászás sajátossága, hogy nem egymással versenyzünk, hanem önmagunkat győzzük le. A Hópárduc Fejlesztő Falmászás során a gyermek folyamatosan sikerélményt kap azáltal, hogy újra meg újra meghaladja önmagát – tette hozzá Sterczer Hilda, Erőss Zsolt özvegye, a Hópárduc Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Szilágyi Áron 2006-ban, a MOL Alapítvány indulásakor az elsők közt nyerte el a MOL Tehetségtámogató Program támogatását. Az immár háromszoros olimpiai bajnok kardvívó időközben a MOL Csapat tagja lett, és 2017-től a MOL Alapítvány jószolgálati nagyköveteként vesz részt az alapítvány fiataloknak szóló jótékonysági programjain. Az elmúlt években többféle rendezvényen is követendő példát mutatott a diákoknak: látássérült fiatalokkal tandembiciklizett a Tisza-tó körül, pillepalackokból épített kültéri ülőbútorokat közösségi szolgálatos középiskolásokkal, valamint ellátogatott egy sajátos nevelési igényű gyermekeket fejlesztő kutyaterápiás foglalkozásra is.

A MOL Gyermekgyógyító Program 2006 óta összesen több mint 550 rehabilitációs programot támogatott a gyermekegészségügy területén mintegy 700 millió forinttal. A program révén az elmúlt 15 évben több mint 120 ezer beteg vagy veszélyeztetett gyermek részesült fejlesztésben.

Hópárduc Alapítvány

A 2014-ben létrejött alapítvány a Hópárduc Fejlesztő Falmászás módszerén keresztül segíti a hozzájuk járó gyermekeket mozgásukban és figyelmükben összerendezettebbé válni. Erőss Zsolt hegymászó a volt Szovjetunió öt darab, 7000 méternél magasabb csúcsának megmászása révén a Hópárduc kitüntető címet viselte. Az ő szellemiségét tovább éltetve a mászótermi foglalkozások az általa képviselt elfogadó légkörben, a gyermekek erőforrásainak kiemelésével zajlanak, hogy a résztvevők minél jobban építhessenek erősségeikre és fejleszthessék gyengeségeiket. Az alapítvány munkatársai hiszik, hogy a falmászás segít megismerni önmagunkat, félelmeinket és értékeinket, egyúttal odafordít a természethez is, amelyben ezáltal jobban megtalálhatjuk a helyünket.

Tüskevár Általános Iskola és Gimnázium

A Tüskevár Iskola közel 20 éve foglalkozik az általános iskolákból magatartási- és tanulási részképességzavarok, illetve hiperaktivitás miatt kiszoruló diákokkal. 2016 óta kiemelt feladatának tekinti az autizmussal élő gyermekek segítését, megteremtve számukra is a társadalmi elfogadás, beilleszkedés irányába vezető utakat. Idén a Hópárduc Alapítvánnyal való együttműködés révén egy újabb, ezúttal felfelé vezető ösvényen is elindulhatnak a fiatalok az önbizalom megerősödése, a képességek fejlődése és az akadályok leküzdése irányába. Az iskola legfontosabb célja a társas, kommunikációs és kognitív készségek fejlesztése, ezáltal az egyén számára elérhető legteljesebb szociális adaptáció és önállóság feltételeinek megteremtése.

A MOL társadalmi felelősség-vállalásáról

A MOL-csoport mint kelet-közép Európa egyik legnagyobb vállalata évente mintegy kétmilliárd forintot adományoz a különböző társadalmi kezdeményezések számára. A támogatási portfólióban a kultúra, az egészségügy, az oktatás, a közlekedésbiztonság, a környezetvédelem és a szociális ügyek jelennek meg. A vállalat társadalmi felelősség-vállalásának jegyében hozta létre 2006-ban az Új Európa Alapítványt, amely 2018-tól MOL Alapítvány néven folytatja tevékenységét. Az Alapítvány pályázati programjain keresztül évente 140 millió forintot fordít a fiatal sportolók, művészek, a pedagógusok és a gyermekegészségügy támogatására. Ennek eredményeképpen az elmúlt években több mint ötezer fiatal sportolót, tudós- és művészpalántát és csapataikat részesítette a MOL Tehetségtámogató Program támogatásban. A MOL Gyermekgyógyító Program keretében több mint 550 projekt nyert el támogatást 2005 óta, akik több mint 120 ezer gyermek gyógyulásában közreműködtek. A MOL Alapítvány a helyi közösségek támogatását és az önkéntesség népszerűsítését 2014-2017 között a KÖSZ! Program, 2018-tól a Helyi Érték Program keretében végzi.

A MOL-Új Európa Alapítványról

A MOL és a Magyar Állam 2021 nyarán MOL-Új Európa Alapítvány néven új közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványt hozott létre, melynek célja közérdekű célok megvalósítása lesz kiemelten a sport, kultúra, egészségügy, gazdaságfejlesztés és környezetvédelem területén. A különböző támogatási tevékenységek a vállalatcsoporton belül eddig szétszórtan, különböző szervezetekben működtek, ezért az új alapítvánnyal egyrészt az a cél, hogy a MOL egy szervezetbe csoportosítsa az összes ilyen irányú tevékenységét, másrészt, hogy kibővítse a támogatások körét olyan területekkel, amelyek a MOL-csoport frissített stratégiájával összhangban a jelenleginél nagyobb figyelmet érdemelnek, így például a kutatás-fejlesztési, innovációs projektek támogatása, elsősorban a körkörös gazdaság kapcsán. A MOL-Új Európa Alapítvány átveszi a MOL korábban végzett társadalmi felelősség-vállalási tevékenységeinek, pályázatainak és tehetséggondozási programjainak jelentős részét, továbbá rendkívül széleskörű és átfogó támogatási rendszert hoz létre a környezetvédelmi és fenntarthatósági célok, a nemzetközi tudásmegosztás, az oktatás és kutatás-fejlesztés, a karitatív tevékenységek, a kultúra és a sport támogatása érdekében.

Szóljon hozzá!