ZETApress

hírportál

Célunk a párizsi olimpia

Három fiatal sportmászónak is reális esélye van kijutni a 2024-es párizsi olimpiára. Az idén Tokióban bemutatkozott sportmászást hazánkban is több ezren művelik, több versenyzőnknek pedig reális esélye van kijutni a következő ötkarikás játékokra.

Többek között erről számolt be a sportág hazai szövetsége délutáni sajtótájékoztatóján a MAG47 Climb&Café Mászóteremben, ahol bemutatták első versenypiaci támogatójukat, a Simplexion Kft-t is.

Kandrács Ildikó, a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség elnöke elmondta, hogy kiemelt céljuk a versenymászásban évekkel ezelőtt megkezdett szakmai munkát még magasabb szintre emelve hozzásegíteni a magyar sportmászókat az olimpiai kvalifikációhoz. Hozzátette, hogy Magyarország sok szempontból le van maradva más nemzetekhez képest, ezért infrastrukturálisan és szakmailag is sokat kell fejlődnie ahhoz, hogy Párizsban, majd négy esztendővel később Los Angelesben magyar sportmászónak szurkolhassunk. Ezen a szövetségnél egy lelkes és elhivatott csapat dolgozik.

Infrastrukturális fejlesztésekre az aktív Magyarországért felelős kormánybiztosságnak köszönhetően az elmúlt három évben a szövetség történetében példátlan mértékű támogatásokhoz jutottak vasalt utak telepítésére, sziklamászó helyek felújítására és mászótermek felújítására, bővítésére. Utóbbi program keretében két év alatt 32 mászóterem 60 millió forintnyi forrásból fejleszthetett, néhány nagyobb komplexum pedig ezen felül egyedi fejlesztési támogatásban is részesült. Ezek a támogatások elsősorban a tömegsport számára jelentenek komoly lehetőségeket, ezzel egyúttal azonban óriási szerepük van a sportág tömegbázisának növelésében, valamint a versenymászó válogatott felkészülési lehetőségeinek javításában is.

A szakmai munka pénzügyi hátterét az egyelőre elég szűkös állami forrásból próbálják biztosítani. Ez az alapok biztosítására elegendő, a célok eléréshez azonban további forrásokra van szükség. Ezért a versenyszférában is keresnek támogatókat. A Simplexion Kft. az első, mélyen elkötelezett partner a fedélzeten. A számítástechnikával, ezen belül ipari irányítástechnikával foglalkozó kisvállalat legalább a párizsi olimpiáig vállalta a versenymászók támogatását. A mászás alapértékei jól illeszkednek a cég szellemiségéhez.

Ez egy különleges sport, és mi is különleges dolgokkal foglalkozunk – mondta Kovács Vilmos ügyvezető a kapcsolódási pontokról. – A szoftverfejlesztés alapvetően individuális munka, úgy mint a sziklamászás/falmászás. De a falmászásban ott a biztosító társ, akiben a mászó szükségszerűen nagyon megbízik, hiszen rajta múlik az élete. A szoftverfejlesztőnek pedig nagyon meg kell bíznia a rendszerszervezőben és a tesztelőben. Ha az ő munkájuk nem jó, a szoftverfejlesztő munkája is értéktelen lesz. A Simplexion alapvetően K+F vezérelt cég, terméket fejlesztünk, kísérletezünk, hasonlóan a mászóhoz, aki az út megoldását keresi.

A közös ismeretség egyébként onnan ered, hogy a cég társtulajdonosa elkezdett mászni, versenyezni, majd saját erejéből kifejlesztette azt a versenyregisztrációs rendszert, amelyet azóta is valamennyi versenyen használ a szövetség.

Farkas Tamás, a versenymászó válogatott vezetőedzője kiemelte, hogy három versenyzőnek is reális esélye van kijutni a párizsi olimpiára, amennyiben biztosítottak számukra a felkészülés feltételei. Már a jelenlegi adottságok mellett is kiemelkedő eredményeket érnek el a korosztályos versenyeken. Vályi Gergő ifjúsági Európa-bajnok, Radics Attila ifjúsági világbajnoki 4. helyezett, Tusnády Nimród pedig már Európa-kupán is középdöntőbe jutott. Mindhárman 17 évesek, nemzetközi szinten is korosztályuk legjobbjai közé tartoznak.

Könnyű dolguk ugyanakkor biztosan nem lesz, hiszen az előző olimpiára mindössze 20-20 női és férfi mászó juthatott ki. Párizsban a versenyszámok szétválasztásával ez a kvóta 68-ra nő, de ennek felosztása még kidolgozás alatt van . Egy biztos, hatalmas a verseny ezen fiatal sportág fiatal sportolói között a kijutásért. De talán nem véletlen, hogy a sportmászás népszerűsége dinamikusan nő, és jó eséllyel sokáig az olimpia porondján marad.

Szóljon hozzá!