ZETApress

hírportál

Snowboard sikereink

26. lett élete első világkupáján a 17 éves magyar snowboardos lány. Az Európa-kupagyőztes Fricz Botond is remek teljesítményt nyújtott a coloradói versenyen – tudatta Pintér László, a Magyar Snowboard Szövetség sajtóreferense.

Mindkét magyar versenyzőnk nagyszerűen szerepelt az amerikai Steamboat síterepen rendezett FIS Snowboard Big Air Világkupa-fordulón. Kamilla Kozuback a 26., míg Fricz Botond a 32. helyet szerezte meg a világsztárokkal tűzdelt mezőnyben.

Először versenyzett magyar színekben, és először indult világkupán Kamilla Kozuback, a 17 éves magyar snowboardos. A kanadai-magyar kettős állampolgár átjelentkezési kérelmét idén nyáron fogadta el a nemzetközi szövetség, így immáron hazánkat képviseli a nemzetközi porondon. Édesanyja magyar, édesapja kanadai, és sportrajongó néhai nagypapája tiszteletére szeretne magyar zászló alatt versenyezni.

Kamilla három számban, slopestyle-ban, big airben és félcsőben is indul. Kislánykora óta álma, hogy induljon az olimpián, és most éppen az olimpiai kvalifikáció sűrűjébe csöppent. Mindenki az olimpiai részvételért küzd, ezért rendkívül erős mezőny és iszonyú magas színvonal jellemezte a steamboati verseny selejtezőjét. Kamilla azonban higgadtan és megfontoltan versenyzett. Nem kockáztatott, hanem inkább a biztosra ment, így hibátlanul mutatta be erős, de nem a legnehezebb trükkjeit. Ezzel megszerezte első világkupa pontjait és teljesítette az egyik fontos olimpiai kvalifikációs kritériumot, a top 30-as helyezést. Érthető módon izgatottan nyilatkozott a Magyar Snowboard Szövetségnek:

Életem első Big Air világkupája volt Steamboat, és egy biztos: életre szóló emlék marad! Sajnos ezidáig nagyon kevés időt volt alkalmam havon tölteni ebben a szezonban. Mindent összevetve elégedett vagyok a teljesítményemmel, hogy mindkét ugrást a verseny alatt landoltam. Ez volt az egyik nagy célom az első világkupámon. Büszke vagyok arra, hogy újra sikerült legyőzni a félelmemet. Ilyen hatalmas ugratón eddig nem volt alkalmam kipróbálni magamat, de most már ez is megvan, és a jövőben ez nagyon fontos tapasztalattal fog nekem szolgálni. Ezek után meg nagyobb izgalommal várom a következő versenyeket!

Az Európa-kupagyőztes Fricz Botond is tökéletes ugrásokat mutatott be, az elképesztően magas színvonalú mezőnyben ez most a 32. helyre volt elegendő. Hihetetlen tempóban fejlődik a sportág, a versenyzők egymás után jönnek elő a legnehezebb akrobatikus trükkökkel, szaltókkal. – Az edzés és a verseny is jól sikerült, tudtam kezelni a versenyszituációt, amivel tavaly sokat küzdöttem. Nyugodt es fókuszált voltam. Bár nagyon magas a szint, és csak 32. lettem, egy olyan grab-bel sikerült megfűszereznem a backside triplámat a második körben, amit havon eddig nem raktam le, kaptam is érte plusz 12 pontot – értékelt a kecskeméti snowboardos.

Amiről Boti beszél, az az ún. backside triple cork 1440 ugrás, ami egy ferde tengely mentén forgatott tripla hátraszaltó. Az 1440 a fordulatok száma fokban kifejezve, mivel a trükk horizontális és vertikális forgást is ötvöz. Egy évvel ezelőtt tanulta meg az alap trükköt, és ma már magabiztosan tudja versenykörülmények között is, többféle különböző deszkafogással, angol kifejezéssel élve grab-bel. Utóbbiak stílusosabbá és nehezebbé teszik a trükköt, amiért értelemszerűen több pont jár.

A FIS Snowboard Világkupa jövő hét végén, a szintén coloradói Copper Mountainon folytatódik, ahol Kozuback Kamilla félcsőben méri össze tudását a világelittel. Fricz Botondnak viszont egészen szilveszterig kell várnia a következő fellépésre, amely egy slopestyle világkupa-forduló lesz a kanadai Calgaryban december 29-én szerdától január 02-án vasárnapig.

Big air: A szabadstílusú snowboardosok egyik szakága, melyben egy hosszabb nekifutó után egy nagyméretű ugratóról elrugaszkodva kell bemutatni egyetlen ugrást. A nekifutó és az ugrató is lehet természetes kialakítású, vagy épített, városi rámpa. Utóbbi a sísáncokhoz hasonlít, hiszen az elugrási sebesség (60-70 km/h) eléréséhez meredek nekifutóra van szükség. A starthely és az ugrató közötti szintkülönbség többnyire meghaladja a 30 métert. A versenyzőket zsűri pontozza, a választott trükk technikai nehézsége, valamint a versenyző kreativitása és stílusa alapján. Magyar elnevezése nincs, a szakma az angol elnevezést használja. 2018 óta olimpiai sportág.

Slopestyle: A szabadstílusú snowboardosok legkifejezőbb szakága, melyben egy ugratókkal és korlátokkal, valamint egyéb mesterséges elemekkel tarkított lejtőn lecsúszva mutatnak be különféle trükköket: szaltókat, forgásokat és csúszásokat. A versenyzőket összbenyomás alapján zsűri pontozza, a választott trükkök technikai nehézsége, változatossága, a pálya kihasználása, valamint a versenyző kreativitása és stílusa alapján. Magyar elnevezése nincs, a szakma az angol elnevezést használja. 2014 óta olimpiai sportág.

Magyar Snowboard Szövetség: A hazai snowboard egyesületeket tömörítő, 1993-ban alapított szervezet, melynek célja a versenysport koordinálása és a snowboardsport népszerűsítése a legszélesebb körökben. A profi és amatőr sportolók támogatása mellett kiemelt feladatának tekinti a snowboard tömegsporttá történő fejlesztését és az utánpótlás-nevelést.

Szóljon hozzá!