ZETApress

hírportál

Puskás-könyv Terézvárosban

Daniel Entrialgo: Puskás – Második élet című könyvének magyarországi bemutatója volt délelőtt a Vörösmarty utcai Cervantes Intézet Nagytermében. Nácik, kommunisták, besúgók, az ’56-os forradalom, Spanyolország. A világ leghíresebb magyarjának hihetetlen életútja, ahogy még sohasem tálalták – olvasható a regényben.

Daniel Entrialgo, a Forbes magazin madridi újságírója egy hihetetlenül izgalmas regényt (!) írt a leghíresebb magyar, azaz Puskás Ferenc életéről, amely már a 2018-as első megjelenésekor nagy sikert aratott Spanyolországban. A G-ADAM Kiadó Puskás Ferenc halálának (2006. november 17.) 15. és az Évszázad mérkőzésének (1953. november 25.) 68. évfordulója előtt jelentette meg e páratlan kötet magyar nyelvű kiadását.

Az exkluzív könyvbemutatón jelen volt: Daniel Entrialgo, a könyv spanyol szerzője; Szente Vajk, a Puskás, a musical írója és rendezője; Farkas Norbert újságíró, a spanyol labdarúgás szakértője. Daniel Entrialgo (Spanyolország, Vitoria, 1971) újságíró, író és az ún. vintage futball megrögzött rajongója. Az utóbbi két évtizedben számos napi- és hetilapnál dolgozott és publikált. 2007-ben tevékeny részt vállalt az Esquire magazin spanyol változatának megalapításában és elindításában, majd a kiadvány főszerkesztő-helyettese lett. Jelenleg a Forbes magazin munkatársa. A Puskás az első regénye.

Puskás – eredetileg Purczeld – Ferenc eseménydús élete kanyargós folyóként szeli át a XX. századot. A kispesti srácból a legendás Aranycsapat kapitánya és legnagyobb sztárja, valamint az ’50-es évek labdarúgásának koronázatlan királya lesz, majd éveken át hazája kitaszítottjaként él külföldön – mígnem egy nap Santiago Bernabéu, a Real Madrid elnöke a futballvilág legnagyobb döbbenetére felkeresi, ő pedig útnak indul Madridba.

Az egykori magyar sztár legyűri az embert próbáló nehézségeket, intelligenciájának és karizmájának köszönhetően játékosként és magánemberként is újjászületik, és győztesen fejezi be a második életet, amellyel megajándékozta a sors. A fordulatos regény nemcsak a világhírű játékos izgalmas életútját meséli el, hanem végig kalauzol az európai történelem döntő pillanatain is: megelevenednek a II. világháború borzalmai, a kommunisták teljhatalma, az ’56-os forradalom keltette remények és csalódások, a spanyolországi fejezeteken keresztül pedig a Franco-korszakba is bepillantást nyerhetünk.

Szóljon hozzá!