ZETApress

hírportál

Hétvégi Maraton

Több mint tízezer résztvevőt – köztük mintegy ezer külföldit – várnak a szombat-vasárnap sorra kerülő 36. SPAR Budapest Maraton futófesztiválra – derült ki a mai sajtótájékoztatón. A két nap során 11 távot teljesíthetnek az érdeklődők, 400 métertől a maratoni távig.

Megemlékeznek majd a futás nagyasszonyáról, a tavasszal elhunyt Monspart Saroltáról, a Nemzet Sportolójáról, aki kitartó szurkolója és szervezője volt futóversenyeknek. Kocsis Árpád, a BSI ügyvezető-versenyigazgatója arról beszélt, hogy a koronavírus-járvány az amatőr-futást is megviselte, világszerte csak most indulnak a maratonok.

Mi szerencsés helyzetben vagyunk, tavaly sem maradt el a versenyünk, és az idén is tudunk sporteseményeket rendezni – mondta hozzátéve, hogy a korábbi években 31 ezer fő volt az átlagos indulói létszám, ám az idén nem várható csúcsdöntés, mivel védettségi igazolvány szükséges a részvételhez – ezért a megszokott négy-ötezer külföldi helyett csupán mintegy ezer vendégre számítanak. Ezúttal is lesznek a sporttal és az egészséges életmóddal kapcsolatos sátrak, valamint szakmai futások, a Fut a színház elnevezésűre például 11 színház nevezett. Újdonság, hogy a Lánchíd felújítása miatt új útvonalat kellett kijelölni.

Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára először a fesztivállal kapcsolatos személyes élményeit elevenítette fel mondván: volt már szurkoló és futó, igaz, nem a maratont teljesítette, de csapattagként aktív részese volt az eseménynek. – Nehéz időszakon vagyunk túl, de a kormány hathatós intézkedéseinek köszönhetően megrendezhetjük a versenyt, és kínálhatunk lehetőséget a mozgásra, sőt, vendégeket is fogadhatunk – mondta hozzátéve, hogy ez a legnépszerűbb sportesemény Magyarországon, de világszerte is ritka, hogy 30 ezernél többen vegyenek részt egy versenyen. – A magyar kormány fő célja, hogy mindenki mozogjon. A futás népszerű sport, ráadásul alapsportág, és mi országszerte sok futópályát építettünk – hangsúlyozta.

Schőbel Márton, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy a magyar V4-elnökség és a szlovén EU-elnökség támogatásával sor kerül az Elnökségi Váltóra, vagyis a 4×2 km-es váltóra, melynek mottója: Fuss egy biztonságos jövőért! A közös cél, hogy Európa és az Európai Unió erős, stabil és biztonságos legyen.

Maczelka Márk, a SPAR Magyarország kommunikációs vezetője megemlítette, hogy nemcsak szponzorként és kiállítóként vesznek részt a kétnapos fesztiválon, hanem saját dolgozóik részére ingyenes nevezést biztosítanak, ezzel motiválják őket a sportolásra.

A maratonisták között lesz 701 első bálozó, aki először vág neki a 42 kilométeres távnak, de lesz, aki már 33. versenyére készül. A legidősebb maratonista 78 éves, a maratoni távra nevezettek 28%-a nő. A maraton 10-én vasárnap 09 órakor kezdődik, a rajt és a cél az újbudai Pázmány Péter sétányon lesz.

Szóljon hozzá!