ZETApress

hírportál

Évadnyitó a Dunán

HÍV A DUNA 2021 gróf Széchenyi István Tízevezős Amatőr Regatta, Tízevezős Országos Egyetemi Bajnokság és Versenyevezős Regatta lesz holnap a Margitsziget budai oldali Duna-szakaszán, cél a Wesselényi Csónakház – tudtuk meg sajtósaiktól.

Látványos vízi rendezvénynek lehetnek tanúi azok a fővárosi/kerületi polgárok, akik szeptember 25-én szombaton délelőtt kilátogatnak a Margit híd és az Árpád híd közötti Duna-partra. A verseny-forgatagot, a csapatok vízre szállását és a képzeletbeli célszalag átszelését leginkább a Margitsziget budai partjához kikötött Wesselényi nevű úszó csónakház környékén sétálók élvezhetik, de a budai partról is jól látható a vízi küzdelem.

A fixüléses tízevezős hajóban, biztonságban érezhetik magukat az evezés amatőr szerelmesei: egyetemek, cégek, intézmények, önkormányzatok csapatai és a baráti vagy családi alapon szerveződött egységek. A rendezvény fővédnöke: Karácsony Gergely főpolgármester, védnökei: Őrsi Gergely, a II. kerület és dr. Kiss László, a III. kerület polgármestere, továbbá a Széchenyi Társaság.

Az eredményhirdetésre, a díjkiosztásra és az ebédeltetésre, a verseny végén a csónakházzal szomszédos Főkert Nonprofit Zrt. parti telepén kerül sor. Ugyanitt a családok legifjabb tagjai már 10 órától ugrálóvárban játszathatnak. Az idei verseny néhány különlegessége:

Az ünnepélyes megnyitónak része a Down Alapítvány (Sarokház Lakóotthon) sportolóinak bemutató evezése, akik a rendező DNHE evezőseivel teljesítik az 500 méteres távot. A lakóotthon fiataljait a DNHE már több mint 10 éve patronálja.

Az első versenyszám az önkormányzati futam. A fővárosi és a kerületi önkormányzatok sport iránti elkötelezettségét jelzi, hogy sokan közülük csapatot állítottak ki és versengenek majd a Legjobb Fővárosi Amatőr Evezős Csapat megtisztelő cím elnyeréséért. A vidéki önkormányzatok közül Balatonföldvár csapata is rajthoz áll.

Ismét megrendezésre kerül a Családi futam, amelyben két evezős dinasztia, a Domonkos- és a Zarándy-család, valamint a vitorlás sportból ismert Detre-család három generációja küzd majd egymással.

A Baráti futamban indulnak a Pilisi Gyermekotthonban lakói, akiket a Csepp a tengerben Alapítvány és a rendező DNHE patronál.

Az egyetemi csapatok döntőjére 13 órakor kerül sor. A szuper döntőt a cégek és önkormányzatok futamgyőztes csapatai vívják egymással 13:40 órakor.

Délután aktív sportolási programmal állunk kedves vendégeink rendelkezésére: evezés a biztonságos, fixüléses tízevezős hajóban és/vagy evezős ergométer (evezős gép) kipróbálása.

Előzmények

A gróf Széchenyi István nevével fémjelzett evezős verseny 30 éves múltra tekint vissza: 1991-ben hagyományőrző és hagyományteremtő jelleggel indította útjára az Évadnyitó gróf Széchenyi István Emlékversenyt a Margitszigeten működő egyetlen evezős klub, a Danubius Nemzeti Hajós Egylet (DNHE) (a két háború között 12 evezős klub működött ezen a Duna-szakaszon). A verseny népszerűsége és a résztvevők száma az elmúlt több mint negyedszázadban évről évre nőtt. A nagyszámú külföldi versenyző és a hazai amatőr evezősök (egyetemisták, munkahelyi csapatok) bekapcsolódása következtében a verseny először két naposra bővült, majd annak érdekében, hogy az amatőröknek legyen idejük az evezés gyakorlására, az amatőr regattát külön időpontban, önállóan rendeztük meg. Így került sor több éven keresztül márciusban az Évadnyitó Nemzetközi versenyre (Budapest Kupa) és utána májusban a Széchenyi verseny 2. fordulójára, a Tízevezős Amatőr Regattára és a Tízevezős Egyetemi Bajnokságra. Ezt a folyamatot sajnálatos módon megszakította a koronavírus-járvány. Ezért 2020-ban és az idén tavasszal egyáltalán nem lehetett a versenyeinket megrendezni. Most a szigorítások enyhítésével a Magyar Evezős Szövetség és a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség versenynaptárához igazodva szeptember 25-én szombaton az amatőr csapatok és a versenyevezősök részére összevont Regattát rendezünk.

A különböző cégek, intézmények amatőrjei és az egyetemisták, csapatépítő jelleggel kezdtek evezni azokban a biztonságos fixüléses tízevezős hajókban, amelyeket hazánkban elsőként a Balaton-közeli egyetemek (Keszthely és Veszprém) építtettek az angol királyi tízevezős mintájára (a XVIII. században a Temze partján élő főnemesek ilyen hajókban vitették be magukat a Parlamentbe). A Pannon Egyetem, már több mint 20 éve minden évben megrendezi a veszprémi és a keszthelyi karok közötti regattát, az Oxford-Cambridge mintájára a balatoni hullámzást is elviselő fixüléses tízevezős hajókban. A balatoni evezés tovább bővült az evezős klubok számára Balatonföldváron megrendezendő Tízevezős Bajnoksággal. Ezekben a hajókban a mozgás egyszerű és biztonságos, nem igényel komolyabb evezős előképzettséget. Az evezés kiváló eszköze a csapatépítésnek. Aki a vízen megtanulja, hogy a HALADÁSHOZ EGYÜTT, EGY IRÁNYBA húzza a lapátokat, a civil életben és a munkahelyén is együttműködő, jó csapatjátékos lesz.

Szóljon hozzá!