ZETApress

hírportál

Start előtt

Mint hétfőn megírtuk, a fogathajtó elit már aznap, az istállók nyitásakor megérkezett a Kincsem Parkba. Szerdán állatorvosi szemle, a díjhajtás indulási sorrendjének sorsolása és a megnyitó ünnepség vezette be a szeptember 5-ig tartó Kincsem parki programot – tudatta Fehér Károly sajtófőnök.

A lovak egészségvédelme alapvető követelmény. A nap izgalmas programja a kötelező állatorvosi szemle is ezt a célt szolgálta. Az állatorvosok a lovak versenyre való alkalmasságát – kondíció, mozgás, egészséges lábszerkezet (sántaság), klinikai alapértékek, tiltott szerek használata – vizsgálták; a lóútlevélben az azonosságra, a vakcinára és egyéb állatorvosi bejegyzésre vonatkozó előírásokat ellenőrizték. Két külföldi lovat kizártak a versenyből. A lovak mindezek alapján vonulhattak az istállókba és kaphattak rajtengedélyt. Tesztelték a kocsik előírás szerinti állapotát is.

A díjhajtás startlistája: a csütörtöki első napon hét magyar hajtó indul, köztük ifjabb Dobrovitz József csapattag 12:31 órakor startol. A verseny pénteki második napján a két másik csapattag: Dobrovitz József 10:11-kor, Lázár Zoltán 14:11-kor indul.

A megnyitó ünnepség

Lázár Vilmos a Magyar Lovas Szövetség elnöke, tizenkétszeres fogathajtó világbajnok köszöntötte a versenyzőket, a bírói kart és a vendégeket, külön dr. Kovács Zoltánt, az Egy a Természettel Vadászati- és Természeti Világkiállítás kormánybiztosát és Fugli Károlyt a Nemzetközi Lovassport Szövetség Fogathajtó Szakág elnökét. Emlékeztetett rá, hogy a Nemzetközi Lovas Szövetség megtisztelő megbízásából Magyarország a 19. nemzetközi fogathajtó versenyét rendezi.

Ötven év! Ennyi idő rohant el az 1971-es budapesti I. Vadászati Világkiállítás keretében megrendezett, felülmúlhatatlan magyar sikerű I. Négyesfogathajtó Európa-bajnokság óta. Fogat csúcstalálkozónkon tisztelettel adózunk a közelmúltban, százéves kora előtt elhunyt Fülöp herceg, a Nemzetközi Lovas Szövetség 22 éven át volt elnöke előtt, aki a világ lovassportjának irányt, utat mutatott és erőt sugárzott. Jubileumi fogatversenyünket Őfőméltósága emlékének ajánljuk – mondotta többek között Lázár Vilmos.

Az emberi létezés elválaszthatatlan része a ló, a nemzeti kultúra része

Nagy megtiszteltetés, hogy az elmúlt másfél év megpróbáltatásai után most itt köszönthetem Önöket. Ötven éve Budapesten más történelmi körülmények között sikeres vadászkiállítást rendeztek, amely nemcsak a vadgazdálkodást mutatta be, hanem a lovas kultúránkat is a négyesfogathajtó Európa-bajnoksággal. Ötven évvel később hasonlóra vállalkoztunk – mondta beszédében Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár, aki egyben az idei, budapesti Vadászati- és Természeti Világkiállítás lebonyolításért felelős kormánybiztos is. – Egy a természettel – utalt a Vadászati- és Természeti Világkiállítás szlogenjére Kovács Zoltán. – Ezzel fejezzük ki azt, hogy az emberi létezés elválaszthatatlan a természettől. Ahogy a vadászok a szarvastól vagy a magyarok a lótól – fogalmazott a kormánybiztos.

Fülöp herceg emléke

Fugli Károly, a Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) Fogathajtó Szakágának elnöke felidézte, hogy az idén áprilisban elhunyt Fülöp herceget 1969-ben választották meg a FEI elnökének, akinek hathatós támogatásával a FEI felvette szakágai sorába a fogathajtást, majd Magyarországnak ítélte az első Európa-bajnokságot 1971-ben. A sportvezető beszéde végén megnyitotta a 2021. évi jubileumi XII. Négyesfogathajtó Európa-bajnokságot.

Szóljon hozzá!