ZETApress

hírportál

Műhelyházi ünnep

Ma délután Rátonyi Kriszta moderálásával letették az esküt az augusztus 24-én kedden kezdődő és szeptember 05-én vasárnap záruló XVI. Nyári Tokiói Paralimpián résztvevő magyar csapat tagjai.

A Kőbányai úti Eiffel Műhelyházban tartott ünnepségen a hivatalos program felvezetéseként a Puskás, a musical Életünk árán című jelenetét tekintettük meg, majd Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára köszöntötte a sportolókat. Azzal fordult hozzájuk, hogy a fogadalomtétel mindig fontos és különleges alkalom, talán az első olyan pillanat, amikor igazán át lehet érezni, hogy kezdődik a paralimpia.

Tisztelet és köszönet jár azért a sok munkáért, amit elvégeztetek. Tudjuk jól, hogy már önmagában a kvalifikáció is rendkívüli teljesítmény. Ezzel beírtátok magatokat a magyar sport történelemkönyvébe – fogalmazott az olimpiai ezüstérmes úszó kiemelve: a cél mindig ugyanaz, mindenki próbálja felülmúlni önmagát.

Mindenki a legjobbját szeretné nyújtani, nektek a kitartó munkátok eredményeként erre lehetőségetek lesz. Számtalan alkalommal már büszkék lehettünk a magyar paralimpikonokra, de biztosak vagyunk benne, hogy ti is méltóképpen képviselitek majd hazátokat, a magyar paralimpiai csapatot – folytatta az államtitkár hangsúlyozva: a paralimpiára kijutott sportolók már bizonyították, hogy sok munkával mindent el lehet érni.

Példaképek vagytok, reményt és hitet adtok minden fiatalnak és az idősebb korosztály számára is! – szögezte le. Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter üzenetét tolmácsolva megfogalmazta: a versenyzőknek minden álmuk valóra váljon Tokióban!

Ezt követően meglepetés következett a paralimpikonok számára is, mindegyiküket egy-egy vendég méltatta és szólított színpadra. Az eskütételnél sportolói részről Kiss Péter Pál kajakos, tréneri oldalról Szalma László atléta, Ekler Luca edzője, a versenybírók nevében pedig Tamás Henriette, a Vívószövetség főtitkára mondta elő a szöveget. A versenyzők, edzők és kísérők ígéretet tettek arra, hogy sportszerűen küzdenek, tisztességgel képviselik a paralimpiai közösséget, segítik csapattársaikat és példamutatóan képviselik hazánkat, Magyarországot.

Miklósa Erika Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes a Budapesti Filharmonikus Társaság kvintettjének kíséretében elénekelte a Himnuszt, majd Bedekovics Péter református lelkész, a Magyar Cserkészszövetség elnöke áldotta meg a magyar csapatot.

Szabó László, Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke felidézte, hogy öt éve azt mondta: szeretné, ha a magyar parasportolókra úgy tekintenénk, mint olyanokra, akik minden magyar jobbik énjét testesítik meg, és ezt azóta is így gondolja. – A fogyatékos sportolók azok, akik megmutatják, milyenek a magyarok: erősek, elkötelezettek, bátrak! – hangsúlyozta. A paralimpikonokra utalva úgy fogalmazott, hogy tehetséges, ambiciózus embereket lát a színpadon, akik azt képviselik, hogy nem a külső adottságokon múlik, sikeres lesz-e valaki vagy sem. – Hamarosan elutazik, a csapat, hogy büszkeséget szerezzen az országnak. Ez a legszebb magyar sportcsapat! – tette hozzá a küldöttség vezetőjeként.

A magyarok első csoportja 13-án pénteken indul Tokióba, majd további öt turnusban utaznak ki a sportolók. Végig buborékban lesznek, nem mehetnek ki a városba. Mindenki csak a saját sportágát nézheti, s a versenyt követő két napon belül haza kell utaznia. A csapat zászlaját a paralimpia után visszavonuló Dani Gyöngyi kerekesszékes vívó viszi majd a megnyitó ünnepségen. A fogyatékkal élő sportolók seregszemléjén 37+1 fős magyar sportolói delegáció vesz részt.

A tokiói magyar paralimpiai csapat:
6 asztaliteniszező: Szvitacs Alexa, Arlóy Zsófia, Csonka András, Zborai Gyula, Major Endre, Pálos Péter
4 atléta: Ekler Luca, Biacsi Ilona, Biacsi Bernadett, Szöllősi István
1 erőemelő: Sedric Roussel Watchou
1 íjász: Gáspár Tamás
6 kajak-kenus: Pulai Erika, Varga Katalin, Kiss Péter Pál, Rozbora András, Kiss Erik, Juhász Tamás
7 kerekesszékes vívó: Krajnyák Zsuzsanna, Hajmási Éva, Veres Amarilla, Mező Boglárka, Dani Gyöngyi, Osváth Richárd, Tarjányi István
2 kerékpáros: Wermeser Zsombor, Ocelka Róbert (guide: Nagy Gergely)
2 sportlövő: Dávid Krisztina, Gurisatti Gyula
1 triatlonos: Lévay Petra
7 úszó: Adámi Zsanett, Illés Fanni, Konkoly Zsófia, Pap Bianka, Száraz Evelin, Iván Bence, Payer Kata.

Szóljon hozzá!