ZETApress

hírportál

Hárspataki Gábor Tokióban

Tegnap megérkezett Tokióba az ötfős magyar karatés küldöttség. Az olimpián most bemutatkozó sportág versenyére a 75 kg-os súlycsoportban küzdelemben kijutott Hárspataki Gábort edzője, Fischer Mihály, dr. Mészáros János, a Magyar Karate Szövetség elnöke, dr. Tahon Róbert főtitkár, valamint az edzőpartnerként kiutazó Szegedi Döme kísérték el.

Fischer Mihály elmondta: minden tőlük telhetőt megtettek a felkészülés során, és ha minden összejön, akkor Hárspataki Gábor érmet is nyerhet. A magyar delegáció Dohán keresztül utazott el a japán fővárosba. Nem sokkal az indulás előtt jó hír érkezett: a korábbi korosztályos világbajnok Szegedi Döme is az olimpiai faluban lakhat, így sokat segíthet kvótát szerzett társának az utolsó napok felkészülésében.

Mindent megtettünk, ami tőlünk telt, Gábor is, és én is – jelentette ki Fischer Mihály, aki az Európa Játékokon 3. helyezett, Eb-ezüst- és bronzérmes karatés edzője a válogatottnál és klubjában, az MTK-ban is. – Mivel a karate először szerepel az olimpián, talán kevésbé tudományosan készültünk fel, mint mások, de Gáborral tízéves közös munka van már mögöttünk, ezen kívül ismerem, ismerjük a sportágat, az ellenfeleket és a bírókat is. Erre a tudásra alapozva készültünk fel, és hagyatkoztam az edzői megérzéseimre is. A fizikai felkészítést szakember végezte, akárcsak a dietetikát, nekem a karate résszel kellett csak foglalkoznom – mondta a szakember, aki szerint Gábor képes lehet az éremszerzésre.

Jó lenne, ha a csoportunknak a két kiemeltje olyan versenyző lenne, akiket Gábor vert már meg korábban, az jót tenne az önbizalmának. Egy helyezést, ötödiket vagy hetediket biztosra veszek, de ha kijön az elvégzett munka és minden a legjobban alakul, akkor úgy gondolom, hogy a bronzérem is meglehet. A döntő szerintem csodaszámba menne, de hát, ahogy szokták mondani, egy olimpián bármi megtörténhet – mondta Fischer Mihály.

Az edző beszámolt arról is, hogy már körülnéztek az olimpiai faluban, és átmozgató edzést is tartottak. Különleges, euforikus érzésnek nevezte, hogy ott lehetnek Tokióban. – Magával ragadó, hogy ilyen sok nemzet ilyen sok versenyzője van itt ilyen körülmények között. Voltunk már Európa- és világbajnokságon, sőt Európa Játékokon is, de ez egy teljesen más világ – mondta.

A karate egyike annak az öt sportágnak, amelyek a japán szervezők kezdeményezésére kerültek be Tokióban az olimpia programjába, ahol először szerepel. A 75 kg-sok csoportküzdelmei 06-án pénteken magyar idő szerint 10 órakor kezdődnek. A kategória tíz résztvevője két ötfős csoportban körmérkőzéseket vív egymással, majd a két-két legjobb keresztbe mérkőzik az elődöntőben, és a győztesek vívják a döntőt – tudatta Turák Péter sajtófőnök.

Szóljon hozzá!