ZETApress

hírportál

Feltámadó kézi-lányok

Nem egyszerű hullámvasutazást mutatott be a magyar női kézilabda válogatott eddig Tokióban. A csapat erkölcsi tartását igazolja: három, egymást követő vereség után is volt annyi pozitív töltet a lányokban, hogy ebből a gödörből is ki tudtak keveredni. Ma a 15:15-s I. félidő után 26:23-ra legyőzték a svédeket.

A torna kezdete előtt Ön mire taksálta a magyar női kézilabda válogatottat? – kérdezte Jocha Károly, a JochaPress.hu alapító főszerkesztője Kovács László európai mesteredzőt, a férfiak korábbi, két periódusban is volt kapitányát.

K.L: Felemás érzéseim voltak. Vannak nemzetközi szinten is stabil teljesítményre képes játékosaink (Bíró Blanka, Tomori Zsusa, Zácsik Szandra) és vannak fiatal tehetségeink is. Kíváncsian vártam, mi jön ki ebből az állományból?

Az első felvonások bizony nem sok jóval biztattak, bár a franciák ellen nem volt egyértelmű a 30:29-s vereségünk.

K.L: Alapvető kérdés az, hogy egy csapat hogyan áll átlövők dolgában. Márpedig a franciáknak, a braziloknak és az oroszoknak is vannak jó lövőik, akiknek a lövéseinek a hárítása okozta a legtöbb gondot. Amint ezen a téren javult a helyzet – ez a spanyolok ellen következett be -, azonnal jobban ment a csapatnak. A spanyoloknak ugyanis nincsenek komoly bombázóik, Pena lövéseit pedig Bíró Blanka már kottából hárította. Hasonló volt a helyzet a svédek ellen is, akikről egyébként az a véleményem, hogy valószínűleg nem nyernek több mérkőzést ezen a tornán.

A csapat végül már teljesítette a minimális célt, hiszen bejutott a legjobb nyolc közé. Az eddigiek alapján kiket emelne ki?

K.L: Feltétlenül elsőként említem Bíró Blankát, aki nagyon sokat tett hozzá a továbbjutáshoz. A másik pedig a sokszor már leírt Tomori Zsuzsa, aki védekezésben és támadásban is igen hasznosan játszott. Szerintem neki sokkal több időt kellene a pályán töltenie. A harmadik játékos a fiatal Vámos Petra, aki igazi profiként mozgott a pályán, semmiféle megilletődöttség nem érződött a teljesítményén.

Következik Norvégia.

K.L: Nekik valóban nagyon erős csapatuk van. Jellemző, hogy a mindössze 22 éves, de már egyértelműen extraklasszis erényeket csillogtató Henny Reistadot egy teljes meccsen pihentetni tudta a norvég kapitány. Ennél többet kár lenne mondani a norvégok erejéről, a rendelkezésre álló játékosokról. Így ellenük tényleg nyugodtan, felszabadultan játszhatnak a mieink, mert Norvégia ellen csak mi okozhatunk meglepetést.

Szóljon hozzá!