ZETApress

hírportál

Holtverseny a csúcson

Edző és tanítványa holtversenyben nyerte a sportmászók Boulder Magyar Kupáját. A 2019-es ifjúsági Európa-bajnok Vályi Gergő és egyik edzője, Farkas Tamás megosztott 1. helyen végzett a sportmászók legrangosabb hazai sorozatában – tudatta Pintér László, az MHSSZ kommunikációs vezetője.

Elképesztő izgalmakat és példátlan végeredményt hozott a hazai sportmászók boulder kupadöntője a budapesti Gravity Boulder mászóteremben. A verseny előtt mind a női, mind a férfi nyílt kategóriában nyitott volt még a küzdelem a bajnoki címért, arra azonban senki nem számított, hogy a verseny után megosztott bajnoki címet hirdetnek.

A versenynaptárban is előre tervezett Magyar Kupa fordulót a csonka szezon miatt fokozott érdeklődés kísérte, a járványhelyzet miatt életbe lépő rendelet azonban egy időre teljesen bizonytalanná tette az esemény megrendezését. Hosszas egyeztetések után végül rendkívül szigorú higiéniai protokoll mellett, a járványügyi előírásoknak maximálisan megfelelve a szervezőknek sikerült életre hívniuk a viadalt.

A négynapos eseményen 350 versenymászó mérhette össze a tudását, a miniktől egészen a veteránokig, nyolc kategóriában összesen 18 selejtező körben. A selejtezőkben 90 perc állt a versenyzők rendelkezésére, ez alatt 20 boulderen próbálhatták ki magukat. Egyes körökben maximálisan 25 mászó regisztrálhatott, a versenyen nem lehettek jelen nézők, csupán a versenyt rendező személyzet.

A 2020-as Gravity Magyar Kupa fénypontja a szombat esti döntő volt, ahol a nyílt kategória hat legeredményesebb női és férfi mászójának épített 4-4 bouldert az útépítő csapat. A versenyzőknek az utakat on-sight stílusban kellett megoldaniuk, ami azt jelenti, hogy nem nézhetik meg a bouldereket előre, nem láthatják egymást mászás közben és bétákat (megoldókulcsot) sem kaphatnak. A feladat megoldására utanként öt perc állt rendelkezésre, amit öt perc pihenő, majd újabb mászás követett. Rendkívül izgalmas pillanatok, fantasztikus megmászások jellemezték a döntőt, csak az élő közönség hiányzott, akik most csak a képernyők mögül szurkolhattak.

A hölgyeknél hárman voltak esélyesek a bajnoki címre: a korábban két versenyt nyerő, egyet sérülés miatt kihagyó Kerry Ella, az egy versenyt nyerő Somorjai Zorka és a mindhárom versenyen dobogós, ám győzelem nélküli Lengyel-Mitzl Jázmin. A versenyt azonban egy negyedik hölgy, Annalisa De Marco nyerte. Ő az olasz versenymászó válogatott tagja, nemzetközi szinten elismert versenyző, de néhány hónapja Budapesten él. Kerry Ella szerezte meg mögötte a második helyet, ezzel tavalyi címét megvédve ő lett a 2020-as magyar bajnoknő boulderben.

Az uraknál a szezonban végig fej-fej mellett haladó egyik olimpiai reménység, Vályi Gergő Gege, és a magyar sportmászó válogatott egyik edzője, az előző két év magyar bajnoka, Farkas Tamás küzdött a bajnoki címért. A korábbi három versenyből kettőt Vályi, egyet Farkas nyert, így Gege érkezett előnnyel a kupadöntőre. Farkas remek mászással, első helyen jutott a döntőbe, ahol mind a négy utat toppolni tudta (azaz a tetejéig kimászta őket), amivel megnyerte a versenyt.

Gegének a négyből három utat sikerült toppolnia. Ha Farkas mögött meg tudta volna szerezni a második helyet, akkor ő a bajnok, de beelőzte őt a szezonban szintén kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtó Strommer Soma. Gege harmadik helyével óriási számolgatás kezdődött. A szabályok szerint az év leggyengébb versenyeredménye nem számít bele a bajnoki pontversenybe, így pontegyenlőség alakult ki Farkas és Vályi között. Pontegyenlőség esetén az egymás elleni eredményeik számítottak, de ez sem törte meg a döntetlent, így megosztott első helyet hirdettek. – Úgy gondolom, elmondhatjuk, az idei Gravity Magyar Kupa különleges helyet foglalhat el a magyar versenymászás történelmében – foglalta össze Vörös Tamás főszervező a történteket.

Farkas Tamásnak ez sorozatban a harmadik bajnoki címe, de jól látható a trend: jönnek az általa is edzett fiatal válogatott versenyzők, akiknek a 2024-es párizsi olimpiára való kijutás lebeg a szemük előtt. Éppen tegnap hirdette ki ugyanis a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, hogy a sportmászás Párizsban is jelen lesz, ráadásul bővülő éremsorral és mezőnnyel.

Kislexikon

Sportmászás: a sziklamászás versenyszerű formája, jellemzően épített műfalakon. Három versenyszám van, ezek a boulder, a nehézségi, valamint a gyors-mászás. A bouldernél négy méter magas falakon, kötélbiztosítás nélkül kell nehéz, jó koordinációt és egyensúlyérzéket erővel ötvöző, gyakran dinamikus mozdulatsorokat végrehajtani. A versenyzők esetleges esését a fal lábánál lévő matrac tompítja. Gyors-mászásnál egy sztenderd, 15 méter magas falon kiépített útvonalon másznak fel kötélbiztosítással, itt kizárólag a gyorsaság számít, ki ér fel leghamarabb. Ez a mászók 100 méteres sprintje. Az út fogásai a világ minden gyors-mászó falán milliméterre pontosan ugyanott helyezkednek el, így az idők összemérhetők. A nehézségi mászás a királykategória, amely a legközelebb áll a természetes sziklákon zajló sportmászáshoz. Versenyenként és helyszínenként eltérő típusú műfalakon, mindig más utakat építve rendezik, ahol a mászók kötélbiztosítással másznak. A sorrendet az dönti el, hogy ki milyen magasra jut.

Szóljon hozzá!