ZETApress

hírportál

Bendi a Top12-ben

Molnár Dezső szerint az A-döntő sem elérhetetlen Pétervári-Molnár Bendegúz számára. A magyar evezés egyetlen tokiói képviselője a ma hajnali középfutamok egyikében magabiztos versenyzéssel jutott a legjobb 12 közé.

Mióta ismeri a jelenlegi legjobb magyar evezőst? – kérdezte Jocha Károly, a JochaPress.hu alapító-főszerkesztője Molnár Dezső szövetségi kapitányt.

M.D: Úgy 4-5 éves korában már találkozgattunk, hiszen édesapja is evezős volt, ma pedig fiának edzőjeként szolgálja sportágunkat. Akkor még görkorcsolyán közlekedett, később több sportágat követően végleg kikötött az evezésnél. Sok éven át nagyobb egységekben versenyzett, majd Rio de Janeiróba az utolsó, pót-kvalifikációs helyek egyikén jutott ki. Ettől kezdve csak egypár-evezésben áll rajthoz.

Egyre nagyobb sikerekkel a háta mögött…

M.D: Ez a kijelentés vasárnap hajnalban komoly megerősítést nyert, hiszen Bendegúz futamából másodikként, gond nélkül került be a legjobb 12 közé. Ez azt jelenti, hogy a hétfő-kedd-szerdai versenynapokat a várható, szélsőséges időjárás miatt csütörtökre halasztott második elődöntőben már a legjobb hat közé jutás a tét számára.

Mit gondol, mekkora esélye van Bendinek arra, hogy bekerülhessen a legjobb 6 közé, az A-döntő mezőnyébe?

M.D: Szeretném hangsúlyozni, hogy már a legjobb 12 között lenni is komoly siker a magyar evezés számára, hiszen ez a sportág mind az öt földrészen nagyon népszerű és többtucatnyi országban is rendkívül magas szinten űzik. Az elődöntő sorsolása már ismert, Bendegúz orosz, görög, német, dán és japán versenyzővel került egy futamba, ahonnan hárman az A-, hárman pedig a B-döntőbe juthatnak majd tovább. Riválisai közül eddig csak a japán sportolót tudta legyőzni a korábbi erőpróbák során. A többieket ismerve és elemezgetve úgy gondolom, az orosz és a görög ellenfél sem legyőzhetetlen, így optimális esetben sikerülhet a legjobb hat közé, az A-döntőbe bekerülnie.

Mennyi esélyt ad erre egypárevezősünknek?

M.D: Nem a hivatalos optimizmus mondatja velem, de én legalább 50% esélyt adok arra, hogy Bendi ott lehet a legjobb hat hétvégi döntőjében. Bár én csak tavaly december óta vagyok szövetségi kapitány, de például a februári, törökországi edzőtáborozás során már láttam, hogy Bendegúz technikája sokat javult. Fizikailag igen jó állapotban van, ehhez szükségeltetik egy jó stílusban leevezett 2000 méter!

Szóljon hozzá!