ZETApress

hírportál

Meglesz-e a negyedik?

Megtörtént az, amiben oly sokan bíztunk-reménykedtünk: Szilágyi Áron immár három egymást követő olimpián a legjobbnak bizonyult a férfi kardvívás egyéni versenyében. Miként korábbi ellenfelei, a döntőbeli olasz rivális: Samele sem tudott ellenállni Áron rohamainak.

A döntő előtt mire gondolt, mire tippelt? – kérdezte a 15:7-es, nyugodtan döntő fölényesnek mondható magyar győzelmet követően Jocha Károly, a JochaPress.hu alapító főszerkesztője dr. Nébald Györgytől, az 1988-as szöuli olimpiai aranyérmes kardcsapat egyik tagjától.

N.GY: Eleve nem sok esélyt adtam Samelének, mivel jókora sebességbeli különbség volt Áron javára, akiről ráadásul sugárzott az erő.

És a látottakat miként értékeli?

N.GY: A döntő asszó során végig úgy éreztem, mintha egy Ikarus autóbusz egy versenyautóval küzdene. Most már harmadszor bizonyosodott be, hogy amíg mások igen gyakran elbizonytalanodnak a speciális tét, a semmi máshoz nem hasonlítható olimpiai atmoszféra nyomása alatt, addig Áron ezzel éppen fordítva van. Ő amint meglátja a feje fölött az olimpiai ötkarikát, onnan kezdve más dimenzióba kerül. A legfontosabb versenyeken ismételten képes a legjobb tudását nyújtani. Márpedig ha ő az optimumon vív, akkor senki nem képes őt legyőzni.

Ezek után szinte kínálja magát a kérdés: képesnek tartja Szilágyi Áront akár arra is, hogy 2024-ben negyedszer is az olimpiai dobogó legfelső fokára állhasson?

N.GY: Ez kizárólag a majdani fizikai állapotának lehet a függvénye. Amennyiben nem szenved komolyabb sérülést, úgy ez a lehetőség egy teljesen reális esélyként tartható számon. Fejben ugyanis egészen biztosan ő a legerősebb a mezőnyben. Szilágyi Áron akár Párizsban is olimpiai bajnok lehet!

Szóljon hozzá!