ZETApress

hírportál

Frizbi golf Szarvason

Közép-európai Disc Golf Bajnokság (Central European Disc Golf Championships, CEDGC) lesz a jövő hét végén. A Magyar Repülő Korong Szövetség Disc Golf Bizottsága 2021. július 29-én csütörtöktől augusztus 1-jén vasárnapig rendezi meg a frizbi golf viadalt a Szarvasi Arborétum területén.

A CEDGC egy 7 közép-európai disc golfos ország (Ausztria, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia és Magyarország) közös kezdeményezéseként létrejött versenysorozat. A versenynek összetett kvalifikációs kritériumai vannak, hogy minden évben a 7 ország legjobb sportolóit hozza össze egy seregszemlére. A rendező ország minden évben más. Pályázati rendszeren keresztül dől el, hogy melyik évben ki rendezheti a bajnokságot. A jogokat 2020-ra Magyarország nyerte el. A koronavírus-járvány miatt az esemény egy évvel csúszott, így 2021-ben az elmaradt verseny lesz pótolva. Öröm az ürömben, hogy a szokásos kétnapos esemény helyett a csütörtöki edzésnap után most háromnapos versenyt rendezhetünk.

A Közép-európai Disc Golf Bajnokságon öt nem és életkor alapján megkülönböztetett kategóriában mérik össze a versenyzők a tudásukat. A 18 éven aluliaknál lányok és fiúk, a 18 év feletti úgynevezett nyílt kategóriában szintén nők és férfiak, míg a 40 év feletti masters kategóriában férfi mezőny fog a trófeákért küzdeni. Az idén több mint 125 résztvevője lesz a versenynek és az alapító országokon kívül Szerbia is képviselteti magát öt játékossal. A versenyzők mindennap egy kört játszanak – tájékoztatott Hatvani Dániel versenyigazgató, a Magyar Repülő Korong Szövetség Disc Golf Bizottság elnöke. Fotóink Pátkai Andrea felvételei.

A frizbi golf sportág és a Szarvasi Arborétum kapcsolata 2018-ban kezdődött. Az Arborétum azért került a sportág látókörébe, mert a park disc golfos szempontból tökéletes adottságokkal rendelkezik ahhoz, hogy egy színvonalas és kihívásokkal teli disc golf pályát lehessen kialakítani benne. Hatalmas területei vannak, számos terep akadállyal rendelkezik és még a nagyon népszerű napokon is elférnek egymás mellett a látogatók és a sportolók. Az első kísérleti év tapasztalatai alapján az Arborétum és a disc golf sportág kapcsolata folytatódott, és azóta a park már két országos bajnokságnak is otthont adott.

Szóljon hozzá!