ZETApress

hírportál

Hét aranyunk Atlantából

1996-ban rendezték a XXVI. Nyári Olimpiai Játékokat Atlantában. 25 évvel ezelőtt a mieink hét arany-, négy ezüst- és tíz bronzéremmel tértek haza Amerikából. Ennyivel most is megelégednénk! – emlékezett vissza Takács Gábor.

Három úszónk állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára: Czene Attila a 200 méteres vegyes úszásban, Egerszegi Krisztina 200 méteres háton, Rózsa Norbert pedig 200 méteres mellen bizonyult legjobbnak. Kiss Balázs folytatta a magyar kalapácsvetés nagyszerű hagyományait és olimpiai bajnok lett.

Kovács Kokó Istvántól nagyon sokan vártuk a legfényesebb medált, amelyet meg is nyert harmatsúlyban. Kőbán Rita K1 500 méteren, Horváth Csaba és a tragikus sorsú Kolonics György pedig a C2 500 méteren haladt át elsőként a célvonalon. A Koló árnyékában című 2008. decemberben megjelent könyvről idekattintva olvashatunk.

Csollány Szilveszter 2. lett gyűrűn, aztán négy évvel később felért a csúcsra. Kovács Ágnes úszó Atlantában a 3. helyen végzett, 2000-ben már ő is aranyat nyert Sydney-ben. Martinek János ’88-ban Szöulban egyéniben és csapatban is olimpiát nyert, ’96-ban 3. lett. Imre Géza bronzot nyert 25 éve párbajtőrben, 20 (!) évvel később hajszál választotta el az aranytól Rióban, ahol a 2. helyen végzett. Erről is megemlékezett a 2017-ben kiadott Fehérarany című önéletrajzi regényében.

Szóljon hozzá!