ZETApress

hírportál

Szántó Éva életútja

A nagyközönség első fokon leginkább arról tud, hogy a magyar evezősök közül a tokiói olimpián egyetlen versenyzőnk, az egypár-evezésben érdekelt Pétervári-Molnár Bendegúz állhat rajthoz.

A teljességhez azonban az is hozzátartozik, hogy a sportágat a Nemzetközi Evezős Szövetség (World Rowing) Végrehajtó Bizottságának magyar tagja, Szántó Éva is képviseli, akit a frankfurti átszállása holtidejében sikerül elérni. Édesanyjával, Szántóné Domonkos Annával készült júniusi interjúnk idekattintva olvasható.

A gyerekkorától a VM Csemege, a Danubius Evezős Klub, majd a Danubius Nemzeti Hajós Egylet evezősét, sportdiplomatát Jocha Károly, a JochaPress.hu alapító főszerkesztője előbb arról kérdezte: milyen megbízatásokon keresztül jutott el erre a magas nemzetközi tisztségre?

Sok évet eltöltöttem a hazai evezésben – válaszolt Szántó Éva, aki a négy-párban és nyolcasban is magyar bajnokcsapatnak tagja volt. – Az első lépést a 2000-ben tett nemzetközi bíróvizsga jelenthette, amellyel párhuzamosan és azt követően is folyamatosan számos tevékenységben igyekeztem a hazai evezős életet szolgálni. 2003 és 2006 között a hazai szövetség főtitkára lehettem, majd egy évvel később az európai evezős szövetségben a Board tagjává választottak. 2009-től megszakításokkal tagja vagyok a hazai szövetség elnökségének, amelyben 2020-ban általános alelnökké választottak.

Közben párhuzamosan a nemzetközi szövetségben is egyre komolyabb feladatokkal bízták meg.

SZ.É: 2010-ben a versenytechnikai bizottság tagja lettem, 2018-ban pedig e bizottság vezetőjévé léptettek elő. Ez a feladatkör a FISA tanácstagságával járt együtt. 2019-ben ért az a megtiszteltetés, hogy a végrehajtó bizottság tagja lehetek.

Bizonyára ez a tisztség komoly tennivalókkal is együtt jár.

SZ.É: Az eredetileg 2020-ra tervezett olimpia főpróbájának szánt 2019-es ifjúsági világbajnokságon én is megismerhettem a majdani ötkarikás versenypályát, amely akkor kitűnőnek bizonyult. A már évek tartó konzultációkat videó beszélgetések keretein belül vezettük le. Volt egy olyan hét, amikor a WR egyetlen, a helyszínen tartózkodott kollégával és a tokiói szervezőkkel éjjel egy órától minden nap órákon át az interneten keresztül tárgyaltunk. Az is előfordult, hogy ezt a tárgyalást befejezve, alvás nélkül mentem be a munkahelyemre.

Végül minden a helyére került és a versenyzők – közöttük Bendegúz is – kifogástalan körülmények között küzdhetnek majd meg egymással.

SZ.É: Bendegúz kvótaszerzésének és így olimpiai részvételének nagyon örülök, erre a magyar evezésnek is óriási szüksége van. A végrehajtó bizottságban nagyot küzdöttünk azért, hogy a kvalifikációs versenyeket mindenképpen tartsák meg. Ellenkező esetben ugyanis a 2019-es világbajnokság eredményei alapján töltötték volna fel a mezőnyöket, ami számára kedvezőtlen lett volna. Örülök, hogy végül a sportszerű döntés kerekedett felül, neki pedig sikerült kvótát szereznie.

Személy szerint ön mit fog látni az ötkarikás versenyekből?

SZ.É: Kizárólag az evezősök küzdelmeit nézhetem végig, szemben a korábbi olimpiákkal, ahol néhány, más sportág történéseibe is beletekinthettem. A rendkívül szigorú feltételek közismertek, így azokhoz a legapróbb részletekig mindenkinek alkalmazkodnia kell!

Szóljon hozzá!