ZETApress

hírportál

Jet-ski Eb Leveleken

Soha nem látott jó szereplés várható a jet-ski Magyar Nagydíjon. Péntektől vasárnapig Európa-bajnoki és junior világbajnoki jet-ski futamnak ad otthont a Nyíregyháza melletti Levelek tava. Az idei Magyar Nagydíj mindkét sorozat záró állomása lesz, így végeredményt is hirdetnek majd.

Czeller Béla, a Magyar Jet-ski Szövetség elnöke minden korábbinál jobb eredményt vár a magyar válogatottól, és azt, hogy az Eb és a vb-sorozatban is Magyarország végezzen az első helyen a nemzetek között – tudatta az NVESZ Sajtó. A Magyar Nagydíj holnap este az ünnepélyes megnyitóval veszi kezdetét, amelyen részt vesz dr. Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkár is.

Csütörtök este zárul a nevezés, de az eddig beérkezett jelentkezések alapján 22-23 ország 120-130 versenyzőjének indulása várható, ami meghaladja a tavalyi létszámot – számolt be róla Czeller Béla. Ez annál is nagyobb dolog, mert eggyel kevesebb lesz a kategóriák száma, ugyanis a tavalyihoz képest a veteránok ski (állós) versenyszámát a nemzetközi szövetség kivette a programból. Ezáltal Leveleken 12 Európa-bajnoki és két junior világbajnoki kategóriában mérhetik össze tudásukat a versenyzők. Az elnök sajnálja a csökkentést, hiszen a kimaradó versenyszámban is lett volna magyar éremesély, ugyanakkor így is minden eddiginél jobb szereplést remél a magyar válogatottól.

A lengyelországi Eb- és vb-futamon rekordnak számító tizenkét érmet szereztek a sportolóink, és ugyanezt várom tőlük a hazai rendezésű világversenyen. Ami pedig az összetett végeredményét illeti, bízom benne, hogy meg tudjuk nyerni az országok közötti versenyt. Nagy versengés lesz, hiszen az észtek, a svédek és a portugálok is nagyon erősek, de remélem, hogy végül Magyarország lehet Európa első számú jet-skis nemzete. Külön ki kell emelnem a juniorokat, akik szenzációsan teljesítettek Lengyelországban. Az ő esetükben azt gondolom, hogy a két kategóriában egy arany- és két ezüstérmet is be tudnak gyűjteni, ezzel pedig egyértelműen ott is az éremtáblázat élén végezne hazánk – mondta az elnök.

Czeller Béla – aki a fiatalabbaknak példát mutatva a veteránok között maga is indul a nagydíjon – elmondta: 28 fős a magyar válogatott, amelynek az az érdekessége, hogy a 18 magyar állampolgárságú jet-skis mellett tízen külföldiek – szlovákok, osztrákok és dánok -, de ők is magyar licenc-szel szállnak vízre, amit a sportvezető jelentős sportdiplomáciai sikerként könyvel el.

A szlovákok közül öten már évek óta magyar színekben állnak rajthoz, akárcsak két osztrák jet-skis. Mindazonáltal az idén Ausztriában megszűnt a motorcsónak szövetség, és a top versenyzőknek más nemzethez kellett igazolniuk. Így került hozzánk az állós Kevin Reiterer és az ülős Daniel Lasselsberger, akik közül Reiterer tízszeres világbajnok, egy igazi legenda. Óriási dolog, hogy egy osztrák klasszis nem a németekhez fordul, sem a szlovénekhez vagy a horvátokhoz, hanem hozzánk jön, ez nagyon komoly elismerés a szövetségünk számára – mondta el az MJSZ vezetője.

Szóljon hozzá!