ZETApress

hírportál

Ma vetik a kalapácsot

Ismét Magyarországon a világ atlétikájának krémje: kezdődik a Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj. Ma-holnap 11. alkalommal várja a világ legjobb atlétáit és a nézőit Székesfehérváron az atléták világversenye. Ma a női-férfi kalapácsvetők, holnap a többiek állnak rajthoz.

Az esemény a World Athletics Continental Tour Gold sorozatának részeként a világ atlétikai versenyeinek elitjébe tartozik. Az esemény az elmúlt tíz év alatt az egynapos versenyek között komoly presztízzsel rendelkező rendezvényévé vált, mára Magyarország és a régió legrangosabb nemzetközi atlétikai versenye. Ebből az alkalomból tartott sajtótájékoztatót Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere, Deutsch Péter, a szervezőbizottság elnöke és Spiriev Attila, sportigazgató. Moderált Gyulai Márton versenyigazgató.

A Gyulai István Memorial idején a város az atlétikát ünnepli. A minden évben igyekszünk tenni azért, hogy a legideálisabb körülmények fogadják a nemzetközi sztárokat és a hazai versenyzőket. Barátságos, közvetlen hangulatban köszöntik az atlétákat a belváros utcáin, ami a magyar vendégszeretet és a sport iránti elkötelezettségünket mutatja. Köszönjük a töretlen partnerséget és büszkék vagyunk arra, hogy a Gyulai István Memorial itt, Székesfehérváron sok versenyző számára a verseny infrastruktúrája és a nagyobb városokban elképzelhetetlen miliő miatt vált a kedvenc versenyükké – mondta Mészáros Attila.

A Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíjjal a világ atlétikája házhoz jön! Hazánkban a Formula-1 mellett ez a verseny az egyetlen olyan, évente megrendezett sportesemény, ahol az adott sportág világklasszisait láthatja a közönség. Világcsúcs-tartók, többszörös világ- és olimpiai bajnokok, az atlétika korszakos legendái érkeznek, többen közülük biztos éremeséllyel utaznak a tokiói olimpiára is – mondta Deutsch Péter.

A Szervezőbizottság elnöke hozzátette, hogy a magyar atlétika számára is kiemelkedően sikeres ez az év, a hazai elit is rajthoz áll a világklasszisok mellett. Szintet lépett idén a magyar atlétika, a Csapat Európa-bajnokságon szerzett aranyéremnek köszönhetően Európa top 20 csapata közé került a válogatott, ez pedig pontosan olyan, mint kijutni a futball Európa-bajnokságra. 19 olimpikonunknak köszönhetően az egyéni sportágak között a második legnépesebb magyar válogatott lesz az atlétikai idén Tokióban. Azt, hogy a Memorial milyen rangra emelkedett, az is jelzi, hogy idén John Ridgeon a World Athletics (Nemzetközi Atlétikai Szövetség) vezérigazgatója is itt lesz Székesfehérváron.

Deutsch Péter azt is elmondta, hogy ennek a világszínvonalú eseménynek célja, hogy egyre több kedvelője legyen hazánkban is a sportágnak. – Fontos számunkra, hogy ne csak az elit sportolókat gondoljuk atlétáknak, hiszen mindenki, aki sportol, végez olyan alap mozgásformákat, amik eredete az atlétika. Ezért is indítottuk útjára a Gyulai István Memorial kommunikációjában az #atletavagyok kampányt, hogy minél többen megismerjék a sportágat, és felismerjék magukban az atlétát. Örömmel látjuk, hogy egyre szélesebb körben terjed a szóhasználat a közösségi médiában, már nemcsak a profi sportolók vallják büszkén, hogy atléta vagyok, hanem azok is, akik sportolnak és akik követik, szeretik az atlétikát – mondta.

A koronavírus számos olyan kihívást állított a rendezés elé, amihez nemcsak tavaly, hanem idén is gyorsan és rugalmasan kellett alkalmazkodni. Tavaly öröm volt, hogy megrendezhettük, idén a tízéves jubileum igazi ünnepély lesz, köszönhetően a világ élvonalát felvonultató résztvevői körnek – mondta Spiriev Attila hozzátéve, hogy a versenyen olyan sztárokkal találkozhatunk, mint Shelly-Ann Fraser-Pryce a 100 m síkfutás kétszeres olimpiai bajnoka, kilencszeres világbajnoka, Justin Gatlin olimpiai bajnok és négyszeres világbajnok vagy például Grant Holloway, a 110 m gát sztárja. Az előzmények idekattintva olvashatók.

A sajtóesemény végén a világsztárokat utánpótláskorú magyar atléták kérdezték Gyulai Márton tolmácsolásával. Itt többek között fény derült arra is, milyen hit és akaraterő motiválja a világ legjobbjait sportkarrierjük során, kik inspirálják őket, kik a példaképeik és mit esznek a versenyek előtt.

A Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj kivételes élmény és egyedülálló lehetőség a sportkedvelők számára, hiszen a világ legjobb atlétáit és a magyar válogatott tagjait egyszerre láthatja versenyezni a közönség. Érdemes kilátogatni az eseményre, mert a közvetítésekben ugyan látható, de nem érzékelhető az a sebesség, az az erő, távolság, magasság, azaz azok a dimenziók, amiket ezek az atléták elérnek itt, Székesfehérváron. A legnagyobb teljesítmények a szemünk előtt történnek majd: Magyarországon csak itt futnak 10 másodpercen belül 100 métert, ugranak 2,30 m fölé, vagy dobják 82 méternél is messzebbre a kalapácsot. Az is követheti a versenyt, aki mégsem tud a helyszínre ellátogatni: az M4 Sport mellett 140 ország televíziója közvetíti élőben, a stream pedig elérhető a többi országban a World Athletics YouTube csatornáján is.

Szóljon hozzá!