ZETApress

hírportál

Táncszínházi fogadalom

Letette az olimpiai esküt tegnap este Budán a három hét múlva kezdődő tokiói játékokon szereplő magyar csapat – olvastuk a híradásokban. A szerdai MOB-székházbeli Coop-szerződéskötéssel ellentétben ide nem kaptunk meghívót, mi viszont egy potya vacsora reményében hívatlanul sehová se szoktunk belógni!

A fogadalomtétel szövegét két ifjúsági olimpiai bajnok sportoló: Késely Ajna úszó és Péni István sportlövő mondta el a Nemzeti Táncszínház színpadán. A csapat létszáma 168 fő plusz hét tartalék. 23 sportág 28 szakágában lesznek jelen sportolóink, mindhárom szám nagyobb a 2016-is rióinál.

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke köszöntőjében kiemelte: ez egy páratlan olimpia lesz egy páratlan országban már csak azért is, mert a szokottól eltérően páratlan évben rendezik meg, és amely előtt öt évig tartott az olimpiai ciklus. – Az olimpia elhalasztása siker, amelynek ára a rátok váró szigorú előírások betartása lesz – utalt a koronavírus-járvány miatt Japánban bevezetett szabályokra a MOB-elnök.

Az 1992-es és 2004-es olimpiai ezüstérmes párbajtőröző arra is emlékeztette a megjelenteket, hogy most egy 85 éves hagyománynak tettek eleget a kijutott magyar sportolók, akik többen és több sportágban képviselik a magyar színeket, mint a korábbi három ötkarikás játékokon. – Vigyétek Magyarország jó hírét magatokkal! – zárta szavait a MOB 2017-ben megválasztott elnöke.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere hangsúlyozta: egy nemzet világban elfoglalt helyét nemcsak földrajzi helye, népességszáma és gazdasága határozza meg, hanem a kultúrája vagy éppen a sporteredményei is. Arra is felhívta a sportolók figyelmét, hogy Tokióban nemcsak önmagukat és társaikat képviselik, hanem egész nemzetünket. Azt kívánta nekik, hogy szívvel-lélekkel és tisztességgel versenyezzenek.

Az eseményen többek közt megjelent Schmitt Pál, a MOB tiszteletbeli elnöke, Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára, Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke és Karácsony Gergely budapesti főpolgármester. A rövid, színes műsorokkal tarkított ünnepség programjában szerepelt a házigazda Japánt idéző dobos előadás, a hivatalos formaruha bemutatója, illetve zenés-táncos produkció is.

Szóljon hozzá!