ZETApress

hírportál

Vajdaságból Székelyföldre

Sepsiszentgyörgyön folytatódnak az Elővágta rendezvények: a június 19-ei Vajdasági Vágta után 26-án Székelyföld lovasai szállnak nyeregbe és versenyeznek a budapesti Nemzeti Vágtán való indulásért. A szombati előfutamra összesen 12 településről érkeznek a résztvevők – köztük korábbi Nemzeti Vágta győztesek.

Megújult mezőnnyel rajtol hétvégén Székelyföld legnagyobb lovas rendezvénye, a Székely Vágta Sepsiszentgyörgyön. Számos régi versenyző mellett új arcok is bemutatkoznak, így egész biztosan izgalmas programra számíthat az, aki figyelemmel kíséri a versenyt. Idén 12 település képviselője nevezett be a megmérettetésre: Bereck, Csernáton, Farkaslaka, Kecset, Kézdialmás, Kézdivásárhely, Lemhény, Maksa, Mikóújfalu, Sepsiszentgyörgy, Torja és Zágon lovasával is találkozhatnak a helyszínre látogatók – tudatták sajtósaik.

Új lóval indul a kétszeres Vágta-győztes Zsigmond János Maksa színeiben: Chi Lo Sa Chomodus nyergében száll versenybe a győzelemért. Korábbi lova, a nyugdíjba vonult Timpex Amata kétszeres Vágta-bajnok ló. Részt vesznek a Vágtán Fazakas János Alpár és Tamás Csaba korábbi bajnokok is – utóbbi idén új lóval, Villámlással indul Farkaslaka képviseletében. Farkas Ábel, Sebestyén Roland, Réthi Brigitta, Mojzi Árpád és Libertényi Péter első ízben teszik próbára magukat a mezőnyben. A program idén a járvány elleni helyi intézkedésekre tekintettel, kizárólag a versenyekre koncentrál, illetve 13 órától a Régió Díjugrató Kupa is megrendezésre kerül a helyszínen. A nap végén 18:30-tól várható a Székely Vágta döntője, ahol kiderül, kik képviselhetik Székelyföldet október 2-3-án a budapesti Hősök terén.

A Nemzeti Vágta

Egyedülálló lovas ünnepünk – mint egy hete megírtuk -, a magyar tradíciókra épülő kulturális, turisztikai, gasztronómiai, történelmi településfesztivál is egyben. Célja most is ugyanaz, mint amit az első Vágta megrendezésekor fogalmaztak meg a szervezők: lovas hagyományaink felelevenítése, új tartalommal való gazdagítása és az országimázs építése. Idén 15 helyszínen kerülnek megrendezésre az Elővágták, ahonnan a legjobbak bekerülnek a budapesti Hősök terén zajló október 2-3-ai döntőbe. A tervek szerint idén nyílt kapukkal várja a látogatókat a rendezvény: lesz Vágta Korzó, és számos színes kísérőprogram is. Ahogy eddig mindig, úgy idén is a Duna közvetíti majd élőben a fővárosi eseményt.

Szóljon hozzá!