ZETApress

hírportál

Sakkolimpia a Hungexpon

A hazai szövetség aláírta a FIDE-vel a szerződést a budapesti rendezésről. A Nemzetközi Sakkszövetség, a Nemzeti Sportügynökség és a Magyar Sakkszövetség (MSSZ) délután ünnepélyes keretek között aláírta a szerződést a 2024-es budapesti 45. sakkolimpia megrendezéséről.

Arkagyij Dvorkovics, a FIDE elnöke a hazai szövetség Falk Miksa utcai székházában tartott eseményen elmondta, Budapest pályázatának erejét a magyar sakk tradíciója, valamint a kormányzat hozzáállása és támogatása jelentette, majd külön köszönetet mondott ezért Orbán Viktor miniszterelnöknek. Hozzátette: biztos abban, hogy a közösen egy kiváló rendezvényt fognak összehozni, amellyel a céljuk a sakk imázsának javítása és széles körű népszerűsítése.

A FIDE-elnök kifejtette, a pandémia miatt a jövő évi sakkolimpiát Minszk helyett Moszkvában tartják meg, 2024-ben pedig rekord létszámra számítanak Budapesten, ami a 195 tagországból várhatóan 180 férfi és 150 női csapat részvételét jelenti. Céljuk továbbá a tagországok számának kétszáz fölé emelése!

Az eseményen aláíróként vett részt Mihók Attila, a Nemzeti Sportügynökség ügyvezetője, aki közölte, a sakkolimpia szervezésével kapcsolatos sportszakmai feladatokat a szakszövetség végzi el, míg az ügynökség minden olyan egyéb területen – például az infrastruktúra biztosítása és a vidéki szálláshelyek megszervezése – nyújt majd segítséget, ahol erre igény van.

Szabó László, az MSSZ elnöke megerősítette, hogy a rendezvényre 2024-ben a Hungexpo területén kerül sor, a pontos időpontot azonban még nem döntötték el. Július 26-tól augusztus 11-ig olimpia és a paralimpia lesz Párizsban, az időpont-választásnál ezeket el kell kerülni! Emlékeztetett rá, hogy 2019. májusi elnökké választásakor a programjának egyik legfontosabb eleme a sakkolimpia megpályázása és Magyarországra hozása volt. – Ezt a programpontot ezennel kipipálhatjuk! – jegyezte meg büszkén.

Szóljon hozzá!