ZETApress

hírportál

Mozdulj Futóestre!

Végre ismét közösen futhatunk! Biztonságos edzéssel készüljünk a július 24-ei 27. K&H mozdulj! Futóestre! Sem a vírus, sem a hőség nem akadályozhat meg most már minket abban, hogy újra átéljük a közösségi sportesemények leírhatatlan hangulatát. További részletek idekattintva olvashatók.

Mielőtt azonban belevágnánk, a hosszabb-rövidebb kihagyás miatt különösképpen fontos a helyes felkészülés. A 27. K&H mozdulj! futóest szervezői mutatják, mire kell figyelni, hogy az online edzőprogrammal kondiban maradók, a hosszabb ideig nem edzők vagy a víruson átesettek is biztonságosan teljesíthessék a távot – tudatták sajtósaik.

Az elmúlt évtizedekben hazánkban és nemzetközi szinten is drasztikusan megnövekedett a közösségi sportesemények száma, amin belül a futóestek hatalmas népszerűségnek örvendenek. Nem meglepő, hiszen ezek az alkalmak lehetőséget adnak arra, hogy a megszokott (futó)útvonalaknak is megláthassuk a teljesen új, esti arcát. A 27. K&H mozdulj! Futóest július 24-én szombaton a szokásos 5, 10 kilométeres és félmaratoni távval várja vissza a vírus alatt otthon edzőket, az online versenyzőket és az újrakezdőket is.

A futóest szervezői a járványügyi szabályokat figyelembe véve fokozottan ügyelnek a sportolók egészségére és biztonságára. Emellett azonban a résztvevőknek is érdemes az idei szezont a vírusjárványhoz igazítani, mivel a pandémia miatti hosszabb kihagyás vagy akár megbetegedés után csak fokozatosan lehet visszarázódni a versenysportba. A K&H mozdulj! program az egészséges életmód és a testmozgás támogatójaként most néhány tippet ad a hatékony és biztonságos felkészüléshez:

Nem most kell rekordot dönteni!

Sokan a karantén alatt is fitten tartották magukat az egyre szaporodó online edzőprogramokkal, de a szabadba, versenyekre való visszatérés így is fokozatosságot kíván. Az intenzívebb edzések, versenyek könnyen sérülésekhez vezethetnek. A K&H mozdulj! futóesten az időzítés miatt a hőség kevésbé terheli majd meg a szervezetet, de még így is ajánlott az elmúlt évekhez képest kisebb terhelést, távot, lazább tempót bevállalni a versenyen és a felkészülés során is.

Teszteljük, hogy mennyit bírunk!

A verseny előtt most különösen fontos az edzettségi állapotunk felmérése, ami egyébként hatalmas segítség lesz a reális célok kitűzéséhez is. Ha tudjuk vagy gyanítjuk, hogy átestünk a vírusfertőzésen, ez a lépés elengedhetetlen, mert az élsportolókhoz hasonlóan az amatőr sportolók szervezete is az eddigiektől eltérően reagálhat a fokozott igénybevételre.

Ne hagyjuk otthon az okos-kütyüket sem!

Az okos-órák, mellkaspántok és telefonos alkalmazások – éppen a Covid utáni megváltozott fizikai állapot miatt – most még nagyobb szerepet kapnak a felkészülésen és a versenyen is. Egyrészt leegyszerűsítik a sportolás közbeni állapotfelmérés és -figyelés folyamatát, hiszen pontos és aktuális adatokat mutatnak. Másrészt beállíthatunk pulzusszám-figyelmeztetést vagy azt is, mikor szeretnénk szüneteket tartani, így biztosan nem terheljük túl a szervezetünket.

Szóljon hozzá!