ZETApress

hírportál

Megvannak az utazók

Kialakult a magyar olimpiai judocsapat! A június 06-13-ai budapesti vb után a Nemzetközi Judo Szövetség közzétette az olimpiai kvalifikációs rangsor végeredményét, eszerint hét judosunk léphet tatamira a tokiói olimpián! – tudatta a Judoinfo.hu.

A rendkívül kiélezett és a koronavírus-járvány miatt három évesre nyúlt kvalifikációs sorozatban hét sportolónk – Ungvári Attila (81 kg, Ceglédi VSE), Tóth Krisztián (90 kg, MTK Budapest), Cirjenics Miklós (100 kg, Atomerőmű SE) Csernoviczki Éva (48 kg, Ippon Judo Tatabánya), Pupp Réka (52 kg, Atomerőmű SE), Karakas Hedvig (57 kg, BHSE) és Özbas Szofi (63 kg, Békés Megyei Kano JSE) – harcolta ki az indulás jogát, ráadásul remek teljesítményének köszönhetően Tóth Krisztián a 3. kiemelt lesz a tokiói sorsolásnál. Ugyancsak nagy siker, hogy lesz magyar bírónő is Tokióban: Havasiné Fridrich Annamária – aki 2016-ban Rio de Janeiróban is bíráskodhatott – bekerült a Nemzetközi Judo Szövetség olimpiai bíró csapatába.

A judo (cselgáncs) az 1964-es tokiói olimpián szerepelt először az ötkarikás programban, amelyben 1972 óta megszakítás nélkül helyet kapott. A női judo 1992-ben került a programba, Tokióban hét férfi és hét női súlycsoportban, valamint a vegyes csapatversenyben osztanak majd ki olimpiai érmeket.

Csaknem fél évszázaddal ezelőtt, 1972-ben indult először magyar judos az olimpián, akkor öt versenyzőnk léphetett tatamira, közöttük volt az első pontszerzőnk, Hetényi Antal is, aki 5. helyen végzett. Négy évvel később, az 1976-os montreali játékokon hat magyar induló volt a mezőnyben, s Tuncsik József megszerezte az első magyar judós olimpiai medált, a bronzot.

Az 1980-as moszkvai játékokon nyolc magyar induló két bronzéremmel tért haza. A kényszerű kihagyás után (1984-ben Los Angelesbe nem mehettünk) 1988-ban Szöulban hét magyar judos indult, míg a legnépesebb küldöttséget húsz esztendeje, 1992-ben Barcelonában delegálta a magyar judo: akkor 12 versenyzőnk szerepelhetett, igaz, ebben az időszakban még nem volt kvalifikációhoz kötve a részvétel.

Az első kvalifikációs olimpián, 1996-ban hét indulónk volt, 2000-ben Sydneyben hat sportolónk küzdhetett, míg 2004-ben Athénban csupán két versenyzőnk indulhatott. Nyolc éve, a 2008-as pekingi játékok előtt hat judosunk harcolta ki az olimpiai indulás jogát, 2012-ben Londonban nyolcan voltunk (a mieink két érmet, két ötödik és egy hetedik helyezést hoztak haza), akárcsak Rio de Janeiróban.

Eddig negyvenöt judosunk léphetett tatamira az ötkarikás játékokon, Pupp Réka lesz július 25-én vasárnap a 46., Ungvári Attila és Özbas Szofi pedig a 47-48. attól függően, melyiküket szólítják előbb tatamira 27-én kedden.

Három legendás judosunk jutott el összesen négy olimpiára, Csák József, Kovács Antal és Ungvári Miklós, hozzájuk csatlakozik Tokióban Csernoviczki Éva. Három olimpián eddig öt judosunk járt, duplázni tíz judosunk tudott, de meg kell jegyeznünk, hogy Pekli Mária a két magyar színekben megvívott olimpiája után Ausztrália képviseletében további három játékokon szerepelt, Sydneyben a dobogó 3. fokára is felállhatott.

Immár 13. esztendeje a Judoinfo Támogatói Klub segítségével működik a sportág információs honlapja, amely amolyan mini hírügynökségként igyekszik a hazai és nemzetközi judo minden rezdüléséről beszámolni. A Judoinfo.hu oldalain továbbra is megtalálhatják a részletes és naponta frissülő magyar klub-adatbázist, a sportág hazai és nemzetközi eseményeinek naptárát, a legfrissebb magyarországi és határainkon túli eredményeket, a regionális híreket és érdekességeket, a különféle szavazásokat, a Judoinfo fórumot, fotó- és videógalériánkat, valamint sportági link-gyűjteményünket.

Szóljon hozzá!