ZETApress

hírportál

Gege EK-sikere

Magyar győzelem a sportmászó ifjúsági Európa-kupán. Tusnády Nimród és Vályi Gergő sorozatban másodszor döntőzött az idei kupasorozatban, és a korábbi ifjúsági Európa-bajnok Gege ezúttal győzelemre váltotta a lehetőséget – tudatta Pintér László, a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség kommunikációs referense.

A sportmászás alig több mint egy hónap múlva kilép a világ legnagyobb színpadára: Tokióban bemutatkozik az olimpián. A bejelentés óta a sportág iránti érdeklődés ugrásszerűen megnőtt, és mindez még csak előszele annak, ami az ötkarikás játékok után várható. Fotóink Kétyi Dodi, MHSSZ felvételei.

Az elmúlt hétvégén az ausztriai Imstben rendezték az idei év második nehézségi ifjúsági Európa-kupafordulóját. A tavalyi csonka év után a magyar versenymászó válogatott tagjai és az utánpótlás versenyzőink alig várták, hogy ismét összemérhessék erejüket a kontinens legjobbjaival. Csapatunk háromhetes külföldi versenykörútra indult, ennek volt első állomása az imsti viadal. Három korosztályban összesen kilenc mászónk állt rajthoz.

A 16-17 évesek IFI A kategóriájában Vályi Gergő és Tusnády Nimród remek mászással jutott be a verseny döntőjébe, miután Gege a 2., Nimród pedig a 4. helyen végzett a selejtezőben. Fuksz Bence a 21. helyen zárta a kvalifikációt.

A döntős utak jóval nehezebbek a selejtezőnél, és a versenyzők itt nem láthatják egymás mászását. Egy hatperces falnézést követően, ahol memorizálhatják a fogások elhelyezkedését, és fejben kialakíthatnak egy mászási koreográfiát, az ún. bétát, izolációba vonulnak. A döntőben már a selejtezőben elért helyezésük szerinti fordított sorrendben indulnak a versenyzők. A magyar mászók közül először a 2019-es kombinált Európa-kupasorozat 3. helyezettje, Tusnády Nimród lépett a falhoz. Nimród higgadtan és koncentráltan mászott, határozott mászással haladt felfelé. Bár még egyáltalán nem volt elfáradva, bőven volt még benne erőtartalék, az egyik sarokakasztásnál azonban kipattant a jobb sarka, elvesztette az egyensúlyát, és leesett. Az elért magasság a 6. helyhez volt elég.

Az ifjúsági Európa-bajnok Vályi Gergő továbbra is remek formában van, így nem volt meglepetés, hogy a második helyen jutott be a tízfős döntőbe. Számára nem volt kérdés, hogy éremért száll harcba. Harmonikus mászással a fal kétharmadáig jutott, egy kifejezetten gonosznak mondható döntős úton, amely már az alsó szakaszán sok döntős mászót kiszórt. Egyedül a szlovén Luka Jerman tudott a Gege által elért magasságig jutni, de a szabályok értelmében a magyar versenyzőt hirdették ki győztesnek. Két év után ismét a magyar himnuszt játszották nemzetközi mászóversenyen, ami igencsak különleges hangulatot teremtett a versenymászó válogatottunk számára.

Nagyon tetszett a verseny mindkét napja, bár a rendezés elég rossz volt, mivel rajtlista nem volt kitéve a melegítőterembe, és voltak elég nagy változások időben a kimaradó mászók miatt, akik nem jöttek el, ezért nem lehetett tudni, ki mikor következik. Emiatt az első versenynapon induló társainknak nem sok idejük maradt melegíteni. Mi másnap már inkább sokkal korábban odamentünk, hogy ilyen ne legyen. A selejtezőben az első út nem igazán volt a stílusom, és nagyon kellemetlen volt az eleje, de ennek ellenére nem ment nagyon rosszul, viszont pár mozdulattal kevesebbet másztam, mint szerettem volna. A második út nagyon tetszett és jól is mennek az ilyen utak, ezért elég jót másztam rajta. A döntő előtt kicsit szokatlan volt, de most izgultam, mert második helyen jutottam be és sokkal nagyobb nyomás van rajtad, ha dobogós helyen vagy, mert nem akarsz rontani. Azért is izgultam kicsit, mert nagyon kellemetlennek nézett ki az út eleje, és nem olyannak, amiket nagyon szeretni szoktam. De végül mászás közben kiderült, hogy teljesen más, mint amilyenre számítottam, és nagyon élveztem a mászást végig. Sajnálom, hogy nem tudtam már tovább mászni, nagyon jó lett volna kipróbálni az út végét is – nyilatkozta Vályi Gergő a verseny után.

A 2019-es IFSC Ifjúsági Nehézségi Európa-kupasorozatban a Nógrád megyei Szügyben élő Vályi Gergő korosztályában az első helyen végzett, majd ifjúsági Európa-bajnoki címet szerzett. Az Európa-kupasorozat kombinált értékelését (ez a három különböző versenyszám kombinációja, amely az olimpián is szerepelni fog) Vályi Gergő megnyerte, míg az IFSC Ifjúsági Kombinált Európa-bajnokságban Tusnády Nimród a 3., Radics Attila pedig a 6. helyen zárt. Vályi Gergő az Európa-kupa több állomásán is győzni tudott, így magabiztosan nyerte a sorozatot. A nehézségi mellett a boulder versenyszámban is többször állt dobogón. Ennek azért van komoly jelentősége, mert a párizsi olimpián e két versenyszám kombinációjában is osztanak már külön érmet. Tokióban még mindhárom szám, a boulder, a nehézségi és a gyors-mászás kombinációját értékelik egyetlen éremsorral. Tokióban még nem lesz magyar versenymászó, hiszen az egész világról mindössze 20 női és 20 férfi mászó juthatott ki, de a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség azon dolgozik, hogy a 2024-es párizsi olimpián már magyar mászóért is szoríthassunk. A magyar mászók teljesítménye továbbra is kiváló, korosztályukban szinte minden versenyen döntősök, éremesélyesek, ami a jövőre nézve rendkívül biztató.

Sportmászás:

A sziklamászás versenyszerű formája, jellemzően épített műfalakon. Három versenyszám van, ezek a boulder, a nehézségi, valamint a gyors-mászás. A bouldernél négy méter magas falakon, kötélbiztosítás nélkül kell nehéz, jó koordinációt és egyensúlyérzéket erővel ötvöző mozdulatsorokat végrehajtani. A versenyzők esetleges esését a fal lábánál lévő matrac tompítja. Gyors-mászásnál egy sztenderd, 15 méter magas falon kiépített útvonalon másznak fel kötélbiztosítással, itt kizárólag a gyorsaság számít, ki ér fel leghamarabb. Ez a mászók 100 méteres sprintje. Az út fogásai a világ minden gyors-mászó falán milliméterre pontosan ugyanott helyezkednek el, így az idők összemérhetők. A nehézségi mászás a királykategória, amely a legközelebb áll a természetes sziklákon zajló sportmászáshoz. Versenyenként és helyszínenként eltérő típusú műfalakon, mindig más utakat építve rendezik, ahol a mászók kötélbiztosítással másznak. Az elért eredmény erősen függ az mászóút építőjének stílusától is, hogy az mennyire áll közel a versenyzőéhez, tehát az adaptáció kulcsfontosságú. A sorrendet az dönti el, hogy ki milyen magasra jut.

Szóljon hozzá!