ZETApress

hírportál

Átússzunk vagy áthúzzunk?

Július 31-én szombaton 39. alkalommal rendezik meg Magyarország egyik legismertebb tömegsport-rendezvényét, a Lidl Balaton-átúszást, amelyre idén is több ezer résztvevőt várnak a szervezők – tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón, amellyel egy időben elindult a nevezés is. A tavalyi versenyfelhívás idekattintva olvasható.

A La Vida Rendezvényház Budapest-termében Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára mindenkit az indulásra buzdított. A 39. alkalommal történő megrendezés önmagáért beszél, hiszen egyetlen rendezvény sem élhet ilyen soká, ha nincs meg a megfelelő tapasztalt, biztonság és célközönség, amit el szeretne érni – mondta. A világjárvány negatív hatása sok ágazatot érintett, az egészség megőrzéséhez viszont a sport az egyetlen eszköz. Külön kiemelte az úszók biztonságáért felelős, páratlan látványt nyújtó, több mint 100 vitorlásból, csónakból, hajóból álló láncot is. Moderátori kérdésre hozzátette, hogy a jelzett időben az olimpián lesz – melyet július 23-a és augusztus 08-a között rendeznek Tokióban -, ezért nem csobbanhat a Balatonba.

Máth István versenyigazgató elmondta, hogy idei újdonságként már SUP-pal is lehet teljesíteni a távot. Tavaly a pandémia ellenére is több mint 8600-an vállaltak a kihívást, közülük ezren az első alkalommal rendezett féltávot teljesítettek, amire most is lesz lehetőség. Rossz időjárás esetén az idei esőnap augusztus 1-je, 07-08-a vagy 14-15-e lehet.

Teleki Zoltán ezredes 300 katonájával vesz részt a rajt- és célterület előkészítésében, akik aztán 10 órakor együtt kezdik meg a Balaton átúszását. Ő még nem birkózott meg a habokkal, de 16 éves szentendrei középiskolás fia tavaly teljesítette a távot, melyre azóta is nagyon büszke. Informatikát tanul, de a testedzést se hanyagolja el.

Tőzsér Judit, a névadó szponzor vállalati kommunikációs cégvezetője elmondta, a Lidl kommunikációja a testmozgásra és az egészséges étkezésre buzdít, a Balaton-átúszásnál pedig semmi sem mutatja jobban ennek fontosságát.

Lakatos István moderátor elmondta, hogy a résztvevők között ott lesz az 1954-ben született Gurbán Béla, aki mind a 38 korábbi átúszáson részt vett és az ötvenedikig meg sem áll. Reméli, hogy ott már mind a hat unokája vele úszik! Vízbe ugrik Rozsos Noémi győri gimnazista lány is, aki tavaly a kétszázezredik célba érkező volt. Zimányi András hosszában is átúszta már a Balatont, idén keresztben is megteszi majd. Steinmecz Ádám vízilabdázó már ígéretet tett, Güntner Károly úszó indulása a tokiói olimpiai részvételétől függ.

Felidézték, hogy az első lejegyzett Balaton-átúszás Szekrényessy Kálmán sportlap-alapító nevéhez fűződik, aki 141 éve 6 óra 40 perc alatt tette meg a Siófok – Balatonfüred közötti 14 kilométeres távot. Az eddigi 38 átúszás legjobb ideje a férfiaknál Rasovszky Kristóf (57:00 perc), a nőknél pedig Risztov Éva (1:00:58 óra) nevéhez fűződik.

Az 1979-ben kezdődött versenysorozatban összesen több mint 201 ezren teljesítették a távot, így egymillió fölött van a megtett kilométerek száma. Ezzel háromszor tették meg a Föld és a Hold közötti távolságot. A verseny rajtja idén is a révfülöpi labdarúgópályán lesz 08-tól 12 óráig, míg a cél a balatonboglári Platán-strand lesz. A versenyen a jelenlegi szabályok szerint védettségi igazolvánnyal rendelkezők és velük a 18 év alatti gyermekeik, valamint igazolt sportolók vehetnek részt.

Szóljon hozzá!