ZETApress

hírportál

Hazajöttek karatésaink

Történelmi esély Hárspataki Gábor olimpiai kvótája! – mondta el Mészáros János a karateküldöttség délelőtti érkezésekor a Ferihegyi Repülőtér 2A terminálján. Fantasztikus teljesítmény volt a magyar válogatottnak a párizsi olimpiai kvalifikációs tornán nyújtott teljesítménye a Magyar Karate Szakszövetség elnöke szerint.

Dr. Mészáros János a sportág története legfontosabb versenyének nevezte a hétvégi viadalt, amelyen Hárspataki Gábor kvótát szerzett szombaton a karate ötkarikás bemutatkozására. A versenyszámokat augusztus 6-8-án rendezik Tokióban.

A sporttörténelmi eredményről Tadissi Martial fájóan kevéssel maradt le, hiszen súlycsoportjában bejutott a legjobb négy közé, ahonnan aztán hárman vívták ki a tokiói indulás jogát, ám kiválóságunk sajnos csak negyedik lett. A többi magyar közül Molnár Dániel és a mindössze 18 éves Ilankovic Aleksandra egyetlen győzelemre volt attól, hogy kategóriájukban bekerüljenek a négybe.

Ha ezt az eredményt előre borítékolhattuk volna, elfogadtuk volna – nyilatkozta verseny után dr. Mészáros János. – Nagyon örülünk és büszkék vagyunk, és közben sajnáljuk, hogy Tadissi Martial egy hajszálnyival lecsúszott az olimpiai kvótáról, pedig a teljesítménye alapján szintén megérdemelte volna a kijutást. És az is fantasztikus, hogy Molnár Dániel és Ilankovic Aleksandra egészen az 5. helyig jutottak, míg formagyakorlatban szép eredmény Nagy Botond 11. helyezése is.

Ha mindehhez hozzáteszem, hogy őszintén szólva a karate sportág történetének legfontosabb versenye játszódott le Párizsban 96 ország versenyzőinek részvételével, akkor azt mondom, hogy összességében elégedettek lehetünk. Olimpiai kvótát szereztünk, ami történelmi lehetőség arra, hogy ne csak a karate legyen ott Tokióban, hanem magyar versenyző is képviselje Magyarországot azon az olimpián, amelyen először szerepel a sportágunk – értékelt az MKSZ elnöke.

Szóljon hozzá!