ZETApress

hírportál

Nincs csapathelyünk

Japán negyedszer is világbajnok! A vegyes csapatversennyel ért véget a budapesti világbajnokság, nem történt váratlan esemény: Japán sorozatban negyedszer is megszerezte a világbajnoki címet. A mieink Üzbegisztán ellen búcsúztak – tudatta az MJSZ Sajtó. A pénteki versenynapról idekattintva olvashatunk.

2017 júniusában döntött a Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottsága arról, hogy a tokiói olimpia programjába bekerül a judo vegyes csapatversenye, így a soron következői ötkarikás játékokon már eggyel több – összesen 15 – aranyérmet osztanak ki a sportágban. Fotóink Horváth György, MJSZ felvételei.

Abban az esztendőben a Nemzetközi Judo Szövetség engedélyével a budapesti világbajnokságon már az olimpiai szabályok szerint rendezték meg a csapatversenyt. Tokióban az összesen tizennégy súlycsoportban zajló egyéni versenyszámok után kerül sorra a vegyes csapatverseny. Egy csapatot három férfi (73, 90 és +90 kilogrammos súlyhatárokkal) és három női (57, 70 és +70 kg) judós alkot majd – ugyanígy versenyeztek a csapatok tegnap a Papp László Budapest Sportarénában is.

Nem lehet csapatunk Tokióban

A tokiói olimpián az egyéni versenyzők által kiharcolt kvóták alapján vehet részt egy ország a csapatversenyben, ehhez azonban az adott súlycsoportokba nevezhető hat sportolót kell delegálnia. Magyarországnak sem a 73 kilogrammos (vagy alacsonyabb), sem a +70 kilogrammos kategóriában nem jutott ki egyéni versenyzője a tokiói játékokra, így sajnos a csapatversenyt nélkülünk rendezik majd meg.

A mieinknek egyetlen meccs jutott ezen a napon, fiatal válogatottunk – amelyben klasszisaink közül nem kapott szerepet Ungvári Miklós, Karakas Hedvig vagy éppen Tóth Krisztián sem – jó kezdés után nem bírt az üzbég válogatottal, s így elbúcsúzott a további küzdelmektől.

A női +70 kilogrammban kezdték a programot a mieink meccsén, a nehézsúly egyéni küzdelmeiben a legjobb 16 közé jutó Szigetvári Mercédesz a 78 kilósoknál egy meccsel búcsúzó Kurbanbajeva ellen lépett tatamira. A Mogyi-Bajai JC versenyzője remekül harcolt, s az utolsó percben két vazarival lezárta a meccset (1:0). – Kicsit izgultam, mert nem vagyok hozzászokva, hogy én megyek fel elsőnek a tatamira. Ismertem az ellenfelem még az edzőtáborból, de ő egy súlycsoporttal lejjebb versenyez, jobban is pörgött, mint amihez én hozzászoktam, de a többiektől kapott utasítások után a második dobásom már szerencsére sikerült – nyilatkozta Szigetvári Mercédesz.

A férfi +90 kilogramm következett, amelyben a nehézsúlyú Sipőcz Richárd a 100 kilogrammosok között egy győzelemmel és egy vereséggel búcsúzó Turobojevvel mérte össze erejét. A győri Széchenyi Egyetem SE harcosa két intést is begyűjtött, de a hosszabbításban végül látványos dobással tudta eldönteni a csatát, vazarit kapott érte (2:0). – Ez egy nagyon kiélezett meccs volt, tűz és víz küzdött, egy nagyon magas súlypontú ellenfelem volt, én meg pont alacsony súlypontú vagyok. Ő átcsapásokkal próbálkozott, én meg emelésekkel. Nagyon kemény volt, emeltem és emeltem, de azt éreztem, hogy sosem szakad el a földtől. Amikor egyszer sikerült egy kicsit magam felé csalogatni, akkor végre sikerült eldobnom. Örülök, hogy meglett, nagyon mérges lettem volna, ha kikapok. Ez egy presztízsmérkőzés is volt, különösen csapatban. És azt se felejtsük el, hogy magyarok vagyunk, hazai pályán, úgyhogy minden erőmet összeszedtem és sikerült – mondta Sipőcz Richárd.

Következett az 57 kilogrammban Kármán Andrea a saját súlycsoportjából Aminova ellen, az UTE fiatalja az utolsó percre vazaris hátránnyal fordult, de ezt már nem tudta ledolgozni (2:1). – Csalódott vagyok egy picit, reméltem, hogy meg tudom verni az ellenfelem. Sajnos az a gyengém, hogy amikor megyek előre, akkor be tudnak forgatni, szinte rászaladok a dobásra. Ezen mindenképp javítanom kell. A csapattagok végig biztatták egymást, ami nagyon jól esett nekem is – mondta Kármán Andrea.

A 73 kilogrammosoknál Szabó Frigyesen volt a sor, az UTE GP-bronzérmesének dolgát Domonov igyekezett megnehezíteni. Sajnos sikerült neki. Az első percekben még a magyar judós volt aktívabb, több biztató indítása is volt, de a hosszabbításra nagyon elfáradt, s Domonov végül a győzelmet is bezsebelte (2:2). – Sajnos kemény ellenfelet kaptam. Megéreztem, hogy ez a héten már a második fogyásom volt, a második perc környékén elfáradtam. Utána már csak a szívem vitt előre. Nagyon szerettem volna nyerni, vezettem is két intéssel, de a hosszabbításban sajnos estem egy vazarit, amit egyértelműen a fáradtság számlájára lehetett írni – mondta Szabó Frigyes.

Következett az Eb-bronzérmes Gercsák Szabina, aki mindjárt a meccs elején vazaris hátrányba került Matnijazovával szemben, ráadásul az esetnél a sérült lábát is erősen fájlalta, a DVTK judósa nem is tudott visszazárkózni (2:3). – Van egy térdsérülésem korábbról, igazából január óta szenvedek vele. Volt egy időszakom, ami jobb volt, de sajnos eltört nemrég a lábujjam is. Valószínűleg ezért alakult így ez a mérkőzés, nagyon arra figyeltem, hogy hogyan terheljem a lábamat. Ezen a meccsen kétszer rá is feszítettek, elég fájdalmas volt, de fel sem merült az, hogy feladom, nem csak magamért küzdöttem, hanem a csapatért is. Én tényleg sohasem szoktam feladni, és nem is mertem volna ezt megtenni. Szívből küzdöttem, sajnos ez most nem sikerült – mondta Gercsák Szabina.

Maradt az utolsó meccs, az életben maradásért, a 19 esztendős Sáfrány Péter a tartalékként nevezett Dzsandrejev ellen lépett tatamira. A Miskolci VSC reménysége jól kezdett, de egy kontrával kihívója került előnybe, s a továbbjutás reménye egyre messzebb került, majd el is veszett. A mieink remek rajt után 2:4-re alul maradtak Üzbegisztán válogatottjával szemben. – Utólag mindig könnyebb, de azt gondolom, nyerhettem volna. Kicsit erősebb volt nálam az üzbég, bármennyit is beleadtam az elindított technikámba, ő rá kontrázott. Nem sikerült kibillentenem annyira, hogy értékelhető dobást hajtsak végre – mondta Sáfrány Péter.

Nagyon jól indult az eleje, bár Ricsié nagyon kiélezett meccs volt. Sajnos ez a csapatbajnokságok sajátossága. Elindul nagyon jól egy csapat és azt hiszi, hogy a célegyenesben van, de aztán kiénekelik a szájából a sajtot. Hasonló képességű volt a két csapat, Szabinának volt egyedül olyan ellenfele, aki igazán jónak számít a nemzetközi mezőnyben. Előzetesen úgy számoltuk, hogy három-háromra ki tudjuk hozni ezt a meccset, és akkor a sorsra bízzuk, hogy melyik súlycsoportot húzzák ki a döntőben – fogalmazott Toncs Péter női szövetségi kapitány.

A versenyzőink fáradtak, nagyon sok időt töltöttünk a buborékban, ilyenkor sajnos nem tudunk annyi edzésmunkát végezni, amennyit kellene. Akadt, akinek nem sikerült jól az egyéni versenye, emiatt pedig mentálisan mélyről kellett feljönnie. Büszke vagyok mindenkire, mert nagyon harciasan, keményen beleálltak a meccseikbe. A végeredmény ellenére nagyon kiegyensúlyozott volt minden harc, egy-egy akció döntött. Amikor pedig az ellenfeleink pontot tudtak szerezni, megvolt a rutinjuk, hogy azt a mérkőzést már lehozzák hiba nélkül. Komoly támpontot adott az egyéni és a csapatverseny is. Erőnlétben és állóképességben kell még fejlődnie néhány versenyzőnknek, de a taktikai elemeket is szélesíteni kell, figyelve persze az aktuális szabályokra – értékelt Pánczél Gábor férfi kapitány.

A délutáni program, az érmes mérkőzések megkezdése előtt egy protokolláris eseményre is sor került: dr. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke az IJF-lobogót jelképesen visszaadta Marius L. Vizernek, a Nemzetközi Judo Szövetség elnökének, aki a zászlót átadta a jövendőbeli rendező képviselőjének. 2022-ben Taskent, az üzbég főváros lesz a sportág csúcseseményének helyszíne.

A csapatverseny bronzmérkőzésein Brazília és a mieinket búcsúztató Üzbegisztán válogatottja ünnepelhetett, a fináléban pedig Franciaország együttese harmadszor is megkísérelte elhódítani a világbajnoki aranyat a japánoktól, újra sikertelenül. A tokiói olimpia előtti utolsó nagy párharcban Japán győzelem született.

A vegyes csapatversenyben 1. Japán, 2. Franciaország, 3. Üzbegisztán és Brazília, 5. Oroszország és Dél-Korea, 7. Ukrajna és Grúzia, helyezetlen Magyarország. A előző három vegyes csapat vb-n:

2019-ben 1. Japán, 2. Franciaország, 3. Oroszország és Brazília
2018-ban 1. Japán, 2. Franciaország, 3. Oroszország és Dél-Korea
2017-ben 1. Japán, 2. Brazília, 3. Franciaország és Dél-Korea

Szóljon hozzá!