ZETApress

hírportál

Szofival megy Attila is

Világbajnoki 7. hellyel az olimpiára: a 19 esztendős Özbas Szofi nagy skalpokat begyűjtve 7. lett élete első felnőtt világbajnokságán, s ezzel bebiztosította olimpiai részvételét. Tegnap Ungvári Attila is bekerült az olimpiai csapatba – tudatta az MJSZ Sajtó. Fotóink Horváth György, MJSZ felvételei.

Özbas Szofi elkápráztatott bennünket tegnap a Papp László Budapest Sportarénában. A Békés Megyei Kano Judo SE sportolója úgy indult harcba, hogy könnyen veszélybe kerülhet a tokiói indulása, legalábbis a direkt kvóta, hiszen a rangsorban az utolsó, még kijutást érő helyen állt. Csakhogy a 19 éves magyar reménység nem a pozíció megőrzését vette célba, hanem az érmet, pályafutásának első felnőtt világbajnokságán.

Pedig nem jelölt ki neki könnyű utat a sors(olás), hiszen nyitásként a hollandok legutóbbi két világbajnokságon egyaránt bronzérmes klasszisát, Juul Franssent kapta ellenfélül. A hosszabbításig kitartóan keresték egymás gyenge pontját a felek, ám az aranypont Szofié lett: vazarival múlta felül a világranglistán 10. riválisát!

Már ez a bravúrgyőzelem tokiói kvótát ért Özbas Szofi számára, de az utánpótlás korosztályokban világklasszis eredményeket (U23-as Európa-bajnoki cím, junior világ- és Európa-bajnoki arany, ifjúsági olimpiai és Eb-diadal) felmutató fiatal folytatta. Egy végsőkig kiélezett, 12 és félperces meccsen intésekkel legyőzte az erejével teljesen elkészülő mongol Ázsia-bajnoki ezüstérmes Boldot.

Következhetett a negyeddöntő, a venezuelaiak négyszeres kontinensbajnoki érmese, Anriquelis Barrios ellen. Szofi jól irányította a meccset, a venezuelai azonban egy kontrából vezetést szerzett, s a vazaris hátrányt már nem sikerült ledolgozni. A vigaszágon egy újabb nagyágyú állt szemben a magyar fiatallal, Ketleyn Quadros, a brazilok olimpiai bajnoki bronzérmese. A dél-amerikai kontinensbajnok tavaly és az idén is kénytelen volt már kapitulálni Özbas Szofival szemben, ezúttal azonban ő volt a jobb, egy dobás utáni leszorítással vetett véget a mérkőzésnek.

Özbas Szofi a 7. helyen zárta élete első felnőtt világbajnokságát, ez a siker pedig bőven elegendő volt ahhoz, hogy kiharcolja a tokiói olimpiai indulás jogát. 2019 őszén még csak próbából indult el a budapesti GP-n, ám az ott megszerzett 5. helyezésével elindult az úton Tokió felé és útközben többször is igazolta, ott a helye a sport nagyszínpadán!

Örülök, ha kívülről magabiztosnak látszottam, én is erősnek éreztem magam mindegyik meccsem előtt. A végére besűrűsödtek a mérkőzések, nem igazán volt időm közöttük pihenni, az utolsó meccs szerintem most ennek tudható be. Elfáradtam. Próbáltam mindent beleadni, de azt érzem, hogy még tágítanom kell a fizikai korlátaimon. Ahány versenyen vettem részt eddig, annyi féle lelkiállapotban éreztem magam. Versenyek előtt ez nekem gyakran könnyek formájában valósul meg. Ezen a folyamaton mindig át kell esnem a versenyek előtt, gyakran még közvetlenül a tatamira lépésem előtt is. A feszültség és az izgalom nálam így jelentkezik, de utána már meg tudok nyugodni. Mindenképpen próbálom az olimpia előtti időt hasznosan eltölteni, úgy, hogy jusson is és maradjon is. Amellett, hogy nagyon keményen dolgozunk, napi két edzésünk van, de igyekszem aktív pihenőidőt is a napirendembe beépíteni. Rengeteg segítséget kapok, úgyhogy egyáltalán nem vagyok egyedül – nyilatkozta újdonsült világbajnoki 7. helyezettünk, aki pár hét múlva már olimpikon.

Nem volt szerencsés a sorsolással friss Grand Slam-győztesünk. Ungvári Attila, a Ceglédi VSE kétszeres Európa-bajnoki bronzérmese a súlycsoport arany hátszámosát, az olimpiai címvédő Haszan Halmurzajevet kapta ellenfélül az első mérkőzésére. Az orosz alaposan megdolgoztatta a magyar judóst, aki állta a sarat, egészen a hosszabbítás 2. percének végéig. Addig a felek két-két intést gyűjtöttek be, a harmadikat viszont mi kaptuk, ezzel az olimpiai aranyos harcolhatott tovább.

Voltak jó és kevésbé jó pillanataim ezen a mérkőzésen. Érezhető volt, hogy Halmurzajev nagyon motivált, agresszívabban küzdött, mint általában. Végülis egy olimpiai bajnokról beszélünk, nem ért meglepetésként, hogy nem volt könnyű dolgom. A taktikám arra épült, hogy a négy percet végigküzdjük, aztán pedig az állóképesség fog közöttünk dönteni, de ez a számítás nem jött be. Most kis pihenő következik, aztán teljes gőzzel készülünk az olimpiára, két edzőtáborunk is lesz Tokió előtt. A kvalifikáció még teljesen nyitott, a világbajnokságon bebiztosíthatja a helyét Cirjanics Mikós, és remélem, Miklós bátyámnak is sikerül kvótás helyre érnie! A férfiaknál Tóth Krisztián és Sipőcz Richárd is kiemelkedőt nyújthat, de Gercsák Szabinában is nagy potenciált látok ezen a versenyen – mondta Attila.

Karvalynak nem nagyon kellett izgulnia az olimpiai kvóta miatt, szerencsére a nap eseményei is úgy alakultak, hogy bent maradt a biztos indulók között. Vagyis immár nyolc súlycsoportban véget ért az olimpiai kvalifikációs sorozat, s már ötnél járnak a mieink: Csernoviczki Éva, Pupp Réka, Karakas Hedvig és Özbas Szofi mellett Ungvári Attila is készülhet a tokiói olimpiára, de ahogy tegnap megírtuk, Miklós is bízhat a kijutásban. Az olimpiai kvalifikáció hivatalos végeredményét a nemzetközi szövetség a világbajnokság után hozza majd nyilvánosságra.

Ugyancsak a 81 kilogrammosok között kapott lehetőséget az U23-as Európa-bajnoki bronzérmes Tóth Benedek. Az MTK Budapest 20 esztendős fiatalja a kongói Kalonga ellen kezdett, s karfeszítéssel meg is szerezte a továbbjutást. A legjobb 16 közé jutásért azonban az egyik legnehezebb ellenfelet kapta, a világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok, első helyen kiemelt belga Matthias Casse személyében. Benedek nagy küzdelemre kényszerítette riválisát, a hosszabbítás 2. percében azonban a 3. intését is begyűjtötte, így a kiemelt menetelhetett tovább.

A hibák ellenére nagyon örültem, hogy az első mérkőzést megnyertem, és természetesen átbeszéltük az edzőmmel, hogy min lehet még javítani. A 2. küzdelemben szerettem volna tudatosítani mindenkiben, hogy ránk, fiatalokra is érdemes egyre jobban figyelni, hiszen komoly erőt képviselünk. Egyértelmű, hogy van még hova fejlődnöm, mind fizikai, mind mentális szinten, de a célkitűzéseim alapján jó úton haladok a még szebb eredmények felé. Ez az első felnőtt világbajnokságom, és bár korosztályos szinten voltak kiemelkedő pillanataim, ez egy teljesen más szint, sokkal színesebb mezőnnyel, így minden mérkőzésre mások a felkészülés szempontjai is – árulta el Benedek.

A 63 kilogramm másik magyar indulója, az ifjúsági világbajnok, Varga Brigitta a román Ivanescuval mérkőzött meg, Gosztonyi Zsolt 19 éves tanítványa egy szép dobással vazarival előnybe is került, majd a román judós combdobását próbálta megkontrázni, de a bírók végül, némi tanakodás után az ellenfélnek adtak ippont, ez a világbajnokság végét jelentette a KSI SE versenyzője számára.

Az ellenfelem egy velem egykorú román lány volt, akivel valószínűleg a jövő héten is ellenfelek leszünk a soron következő junior Európa-kupán, Szarajevóban. Ez volt az első egymás elleni mérkőzésünk eddig, remélem, a későbbiekben javítani tudom ellene a statisztikámat. A küzdelem feléig kézben tartottam az eseményeket, de a győzni akarás miatt erőltettem azt a dobást, ami végül a vereséget hozta meg számomra. Ez abszolút a rutintalanság számlájára írható. A súlycsoport- és korosztály-váltás is mindenképpen kihívások elé állít, nem is igazán a súly-, hanem az erőkülönbség miatt – nyilatkozta Brigitta.

A mai program: férfiak, 90 kg (címvédő: Noel van’t End, holland; magyar induló: Tóth Krisztián, MTK Budapest és Sáfrány Péter, Miskolci VSC). Nők, 70 kg (címvédő: Marie Eve Gahie, francia; magyar induló: Gercsák Szabina, DVTK). 10 órakor a selejtezők, 17 órakor az érmes meccsek kezdődnek.

Szóljon hozzá!