ZETApress

hírportál

Megy-e Miklós Tokióba?

Ungvári Miklóst a szíve vitte a 7. helyig A negyven esztendős judós mindent kiadott magából, pályafutásának 13. világbajnokságán öt mérkőzést vívott és végül a 7. helyig jutott. Sokat érhet ez a siker Tokió szempontjából! – tudatta az MJSZ Sajtó. Fotóink Horváth György, MJSZ felvételei.

Igazi érzelmi hullámvasúton ültünk tegnap a budapesti világbajnokság 3. versenynapján. Négy judósunkért szoríthattunk, s valamennyien megörvendeztették a hazai publikumot, de azért akadtak rossz pillanatok is. Ungvári Miklós minden tudását összeszedve óriásit harcolt, s esélyt adott magának Tokióra, Karakas Hedvigből – aki hétfőn Pupp Rékát segítette – egy hősiesen, sikerrel megvívott csata olyan sokat kivett, hogy nem tudott tovább menetelni, de így is kijutott a tokiói olimpiára. Két reménységünk, Szabó Frigyes és Kármán Andrea is tudott mérkőzést nyerni a hazai rendezésű világbajnokságon.

Nincsenek szavak arra, amit Ungvári Miklós mutatott kedden a Papp László Budapest Sportarénában. Eddig is a sportág ikonikus alakja volt, olimpiai ezüstérmes, háromszoros világbajnoki bronzérmes, háromszoros Európa-bajnok, sokak példaképe itthon és külföldön egyaránt, de ezúttal azt is megmutatta, hogyan kell 40 esztendősen felvenni a harcot a fiatalokkal. Nyilván a szíve is hajtotta, hiszen rengetegen eljöttek neki szurkolni, alighanem hosszú és igen sikeres pályafutásának utolsó világbajnokságára. Miki nehéz meccsel kezdett, hiszen ellenfele, a grúz származású, görög színekben szereplő, még juniorkorú Cutlasvili – aki több mint két évtizeddel fiatalabb nála – már remek eredményekkel hívta fel magára a figyelmet.

Ungvári Miklós nagyot harcolt, a hosszabbításban tudta eladni kisbelső dobását, amiért vazarit kapott. Ugyanez a dobás hozta meg számára a győzelmet a második körben a gambiai Njie ellen is, aztán következett egy sokáig emlékezetes, hosszabbításban kiharcolt győzelem a világranglista negyedik helyezettje ellen: a mongol Tsend-Ochir – aki hosszú veretlenségi sorozatnak mondhatott búcsút ezekben a percekben – nem találta az ellenszert a rutinos magyar ellen.

A csodálatos menetelés a negyeddöntőben folytatódott. A londoni olimpia 66 kilogrammos döntőjének két résztvevője csapott újra össze. A grúz Savdatuasvili hatalmas elánnal kezdett, kétszer is kikényszerített egy-egy intést a Ceglédi VSE versenyzőjének, aki azonban állta a sarat. Ungvári Miklós kapott erőre, eközben a grúz szuflája látszott kifogyni. Elkeseredett küzdelem folyt a tatamin a győztes akcióért, a hosszabbításban a 11. percig jutott el a két nagy harcos, amikor a bíró kimondta a döntést, kirótta a magyar harmadik büntetését is.

A vigaszágon a világbajnoki bronzérmes azeri Heydarov volt az ellenfél, de kipihenni az előző nagy csatát nem volt sok idő, Bíró Tamás tanítványa minden erőfeszítése ellenére végül alul maradt, leszorítással veszítette el az összecsapást, és ezzel a 7. helyen zárta 13. világbajnokságát. – Szó szerint minden véget ért, nemcsak a világbajnokság, hanem egy komplett karrier. Egy olimpiai álom. Sok minden. Ezt a mérkőzést meg kellett volna fognom. Pedig úgy éreztem, meg tudom csinálni. Talán több bravúr kellett volna hozzá. Talán annyit kivett belőlem az előző pár mérkőzés, hogy ellőttem az összes puskaport. Annyi minden kavarog most bennem, túl hamar véget ért ez az egész. Per pillanat csak a vesztes meccsekre tudok gondolni, ennek még ülepednie kell és kell egy kis idő, hogy megnyugodjak. Hosszú nap van mögöttem, sajnos pont a vége előtt nem tudtam annyira felvenni a kesztyűt, hogy simán meglegyen a kvalifikációs pontom. Nagyon sajnálom, ha csalódást okoztam bárkinek, és külön köszönöm a szurkolóknak, hogy tartották bennem a reményt. Csak mentem, bunyóztam, nem hallottam semmit. Mint egy igazi Rocky filmben. Ez egy kőkemény adok-kapok volt – mondta Miklós a vigaszági összecsapás után.

Azért még néhány napot érdemes várni azzal a búcsúval, hiszen sokat, nagyon sokat, akár tokiói indulást is érhet majd ez a siker. A világbajnokságon megszerzett 520 ranglista-ponttal Ungvári Miklós feljebb kapaszkodott a rangsorban. A saját súlycsoportjában nem sikerült kvótát szereznie (a diirekt kvótához világbajnoki címet kellett volna szereznie, a kontinentális kvótához pedig legalább bronzérmet), de szerencsés esetben mégis övé lehet a kontinentális szabad-kártya. Ehhez arra lenne szüksége, hogy Özbas Szofi szerdán meg tudja őrizni direkt kvótáját, pénteken pedig Cirjenics Miklós javítani tudjon a pozícióján – ha az Atomerőmű SE 100 kilogrammos judósa meg tudja előzni egyik előtte álló riválisát a rangsorban (ehhez legalább két mérkőzést kellene nyernie), akkor már ő is a direkt kvótások közé kerülne, s a kontinentális szabadkártya Ungvári Miklósra szállhatna át. Persze, kicsit sok a ha, de megmaradt az esély az 5. olimpiára!

Alighanem pályafutásának leghosszabb küzdelmét vívta Európa-bajnoknőnk, Karakas Hedvig, aki a brazil Nascimentóval csaknem 16 perces mérkőzést vívott. Hatalmas és idegőrlő csata volt, amelynek során mindkét fél többször is visszatáncolt a szakadék széléről, ám végül a BHSE klasszisa karfeszítéssel be tudta húzni a győzelmet.

Az óriási harc rengeteget kivett 2020 legjobb magyar sportolónőjéből, Toncs Péter tanítványa ugyanis nem nagyon tudta felvenni az orosz Konykina által diktált tempót a 2. fordulóban. Az oroszok Európa-bajnoki bronzérmese többször is megpróbálta kitolni a küzdőtérről ellenfelét, sajnos ezekért a szőnyegszéli helyzetekért Hédi kapott intést, így elég hamar két intésnyi hátrányba került, s a harmadik percben megkapta a harmadik intését is, ez pedig a továbbjutásba került.

Igazából nem voltam gyors, nem tudtam kombinálni a dolgokat. Eljutottam egy-egy fogásig, de utána nem jött az, ami szokott, nem tudtam váltani. Az első mérkőzésnél ugyanezt éreztem. Valószínűleg átbeszéljük, hogy mi volt ennek az oka. Csalódott vagyok, hogy most búcsúznom kell és nem jutottam el érmes meccsekig. De nagyon köszönöm azoknak, akik eljöttek és szurkoltak nekünk! – mondta Karakas Hédi, akinek a vb-n nem kellett az olimpiai kvalifikációs rangsorra figyelnie, hiszen a budapesti eredményektől függetlenül tokiói indulónak számított, s ez kedden sem változott. Bár a hivatalos rangsort a Nemzetközi Judo Szövetség csak a világbajnokság után hozza nyilvánosságra, kijelenthetjük, immár három biztos tokiói indulónk van, Csernoviczki Éva és Pupp Réka mellett Karakas Hedvig is direkt kvótával harcolta ki az indulás jogát!

A két nagy csillag mellett az UTE két reménysége is ezen a napon szerepelt a világbajnokságon. A 73 kilogrammosoknál a Grand Prix-bronzérmes Szabó Frigyes Burkina Fasó-i judós ellen kezdett, s végül Csák József tanítványának egy vazarival sikerült kicsikarnia a győzelmet. A spanyol Cases Roca következett, aki földharcban jobbnak bizonyult, a nagy szívvel harcoló újpesti judós így nem küzdhetett tovább.

Az első mérkőzésen két-két intés után végül egy vazarival sikerült felülkerekednem az ellenfelemen, a másodikon viszont kikaptam egy leszorítással. Bosszantó, hiszen az előzetes erősorrend alapján meg kellett volna nyernem utóbbit is. Természetesen a néhány hónapnyi kényszerű kihagyás fizikailag mindenképpen hátrányt jelentett, és bármennyire is próbáltunk a száz százalékra törekedni az edzőmmel, voltak hiányosságaim. Ettől függetlenül már nagyon vártam a világbajnokságot, szeretek versenyezni, főleg hazai közönség előtt. A tatamin is hallani lehetett a fantasztikus biztatást, rengeteg erőt adott ez nekem. A jövőre nézve nagy tervekkel rendelkezem, szeretnék feljebb lépni egy súlycsoportot, hiszen úgy érzem, a nyolcvanegy kilóban még szebb eredményeket tudnék elérni – vélekedett Szabó Frigyes.

Ugyancsak győzelemmel kezdett pályafutásának első felnőtt világbajnokságán az 57 kilogrammos Kármán Andrea. Maróti Gábor huszonegy esztendős tanítványa nagyon harcos judóval, a hosszabbításban le is győzte első riválisát, az amerikai Fulgentest. A második fordulóban a sportág egyik legendás alakjával, az olimpiai bronzérmes, ötszörös vb-érmes, hatszoros Európa-bajnok portugál Telma Monteiróval találkozott. Az összecsapás során nem játszott alárendelt szerepet, több akciója is volt, ám végül a hatalmas rutin győzött, intésekkel Monteiro jutott tovább.

21 évesen kevésbé tapasztalt versenyzőnek számítok ebben a mezőnyben és ez már érezhetően egy teljesen más szint. Azzal, hogy az első meccsemen sikerült győzni, már teljesítettem azt a célt amiért ide jöttem. Nagyon sokat számított a szurkolás, általában meccs közben nem szoktam rá figyelni, de most sokszor hallottam, és nagyon sok erőt adott nekem. Azt hiszem mindent ki tudtam adni magamból, ami bennem volt – mondta Kármán Andrea.

A délutáni küzdelmeket egy kedves ünnepség előzte meg: Vincze Zoltán versenybíró évtizedes munkásságáért vehetett át elismerést. Tonino P. Churlia, a Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) bíró bizottságának titkára és Alekszandr Jackevics, az Európai Judo Szövetség (EJU) bíró bizottságának igazgatója nyújtotta át az IJF tiszteletbeli nemzetközi versenybírói kitűzőjét Vincze Zoltánnak.

Ma újra négy magyar lép tatamira, a friss Grand Slam-győztes, kétszeres Eb-bronzérmes Ungvári Attila már nagy valószínűséggel olimpiai résztvevő, jó formáját átmentve megörvendeztetheti a szurkolókat, de nem lesz könnyű dolga, hiszen mindjárt az olimpiai bajnok orosz Halmurzajevvel kezd. Az ifjúsági olimpiai bajnok Özbas Szofinak jó lenne megvédeni Budapesten a direkt olimpiai helyét, két fiatal, Tóth Benedek és Varga Brigitta számára pedig elsősorban a tapasztalatok gyűjtése a cél ezen a viadalon. A mai program: férfiak, 81 kg (címvédő: Sagi Muki, izraeli; magyar induló: Ungvári Attila, Ceglédi VSE és Tóth Benedek, MTK Budapest). Nők, 63 kg (címvédő: Clarisse Agbegnenou, francia; magyar induló: Özbas Szofi, Békés Megyei Kano JSE és Varga Brigitta, KSI SE) 10 órakor selejtezők; 17 órakor érmes meccsek, döntők lesznek.

Szóljon hozzá!