ZETApress

hírportál

Évi Tokióba megy

Szép győzelemmel kezdett, de a súlyos sérülése után még nem teljes értékű lábával nem tudta vállalni a folytatást utolsó világbajnokságán Csernoviczki Évi, akinek tegnap biztossá vált tokiói olimpiai részvétele – tudtuk meg sajtósaiktól. Fotóink Horváth György felvételei.

Ragyogó magyar ipponnal kezdődött meg a világbajnokság a Papp László Budapest Sportarénában: Csernoviczki Évi olimpiai bronzérmes klasszisunk kedvenc karfeltolásos technikájával győzte le az üzbég Muratbajevát. Ez a siker nem csupán azért volt értékes, mert a 23 éves kihívó nagy tehetség, néhány éve világelső volt a juniorok között, s már a felnőtt mezőnyben is van kontinensbajnoki bronzérme, hanem azért is, mert az Ippon Judo Tatabánya rutinos versenyzője komoly sérülés és igen hosszú kihagyás után tért vissza a tatamira. Méghozzá remek judóval.

Csernoviczki Csaba tanítványa nagyon nem volt szerencsés a sorsolásnál, hiszen a következő körben, a legjobb tizenhat közé jutásért máris az aktuális világelső, a női judóban az elmúlt évtizedben fantasztikus eredményeket felmutató koszovóiak üstököse, Distria Krasniqi várt volna rá. Krasniqi Évihez hasonlóan világbajnoki bronzérmes, Európa-bajnok, de az elmúlt két évben szinte verhetetlen, nyert Grand Slamet Párizsban és Budapesten, két World Masters-győzelmet is jegyzett, s a kontinensbajnoki aranyérmét néhány hete Lisszabonban gyűjtötte be. Ráadásul a mérlege is száz százalékos volt Csernoviczki Éva ellen, korábbi három összecsapásukat egyaránt Krasniqi nyerte. Csakhogy erre az összecsapásra már nem kerülhetett sor, a tatabányai klasszis a még nem teljesen ép lábával nem tudta vállalni a folytatást.A súlycsoport másik magyar indulója, az ifjúsági világbajnok csak néhány napja tudta meg, hogy Mészáros Anett sajnálatos sérülése miatt tartalékként bemutatkozhat a felnőttek világbajnokságán.

A beugróként induló, 16 esztendős Mamira Luca harcosan versenyzett jóval esélyesebb riválisa ellen, nincs oka búslakodni felnőtt világbajnoki bemutatkozása kapcsán. A premierhez egy igazi nagyágyút kapott ellenfélként, a kazahok olimpiai és világbajnoki bronzérmese, Otgontsetseg Galbadrakh várt rá. Luca bátran, harcosan állt oda, de végül nem tudta felborítani a papírformát.

A délutáni program 16:15-kor látványos megnyitó ünnepséggel kezdődött. A szervezők, amikor ezt a programot összeállították, még nem tudhatták, hogy végül, néhány nappal a világbajnokság rajtja előtt zöld lámpát kapnak, és beengedhetik a nézőket is a sportcsarnokba. A megnyitó szereplői egy hatalmas vetítővászon előtt idézték meg a judo szellemiségét, köszöntötték a világ minden kontinenséről, összesen 118 országból Magyarországra érkező vendégeket.

Elsőként dr. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke köszöntötte a világbajnokság résztvevőit, százkilencven ország televízió nézőit és azokat a nézőket is, akik a helyszínen tekinthetik meg a világbajnokság küzdelmeit. – A magyar judocsalád nevében szeretném megköszönni a magyar kormány támogatását és a nemzetközi szövetség együttműködését, kollégáimnak, az önkénteseknek és mindenkinek, akik lehetővé tették ennek a nagyszerű eseménynek a megrendezéséhez – tette hozzá az MJSZ elnöke.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, Magyarország sportnemzetként tartja magát számon, az olimpiai éremtáblázaton a legjobb tíz közé tartozunk, annak ellenére, hogy ez egy kis, tízmilliós ország. Beszélt a barcelonai magyar sikerekről, amellyel feliratkozott a sportág legjobbjai közé. – Büszkék vagyunk rá, hogy Magyarország ilyen rangos világversenyeknek adhat otthont. Kívánok mindenkinek jó versenyzést, ismerjék meg az országunkat, csodálatos fővárosunkat, ismerkedjenek meg a magyar vendégszeretettel, Isten hozta Önöket Magyarországon! – mondta Gulyás Gergely miniszter.

Marius L. Vizer, a Nemzetközi Judo Szövetség elnöke is köszöntötte a világbajnokság vendégeit, résztvevőit, köszönetet mondott a magyar kormánynak, a magyar judocsaládnak azért, hogy lehetővé tette a világbajnokság megrendezését. – A judocsalád nagyon régóta összetartó, szolidáris. Szeretném, ha ez a család a jövőben is példát mutatna a sportvilágnak ezekről az értékekről – fejezte ki reményét Marius L. Vizer.

A megnyitó ünnepség végén felhangoztak a judo himnusz, majd a magyar Himnusz dallamai, mit nem adnánk érte, ha még hallanánk a következő hét napban! Ma a vb 2. versenynapján egyetlen magyar versenyzőért szoríthatunk majd: Pupp Réka az Atomerőmű SE Európa-bajnoki bronzérmese lép tatamira az 52 kilogrammosok között. Az első ellenfele a lengyelek hatszoros IJF World Tour-érmese, a 31 esztendős Agata Perenc lesz. Van miért visszavágni, hiszen a felek eddigi egyetlen párharcát Perenc nyerte még 2018-ban, a taskenti Grand Prix-viadalon.

Két magyar bíró is lehetőséget kapott a budapesti vb-n, a tokiói olimpiára készülő Havasiné Fridrich Annamária mellett Gosztonyi Balázs is vezethet meccseket. Fontos infó a nézőknek, hogy a vb mai 2. versenynapjától minden nap háromezer néző tekintheti meg a helyszínen a világbajnoki küzdelmeket. A Szervező Bizottság arra hívta fel a figyelmet, hogy akik az ingyenes belépőkért regisztráltak, minden nap 13 óráig vehetik át belépőjüket, utána megnyitják a belépési lehetőséget minden védettségi igazolvánnyal rendelkező előtt, természetesen a létszám erejéig.

Szóljon hozzá!